Кралство Баварија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралство Баварија
Königreich Bayern
Kinereich Bayern
Изборен кнез на Свето Римско Царство
(1805–1806)
Конфедеративна држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Федеративна држава на Германско Царство
(1871–1918)

 

1805–1918
 

Знаме Грб
Местоположба на Баварија
Кралството Баварија (зелено) во рамките на Германскиот Сојуз (темно сива) во 1815 година
Местоположба на Баварија
Кралството Баварија во рамките на Германското Царство со ексклавата Пфалц
Главен град Минхен
Јазици Баварски, горногермански дијалекти
Вероисповед Мнозинство:
Римокатоличка црква
Уредување Уставна монархија
Крал
 -  1805–1825 Максимилијан I Јосиф
 -  1825–1848 Лудвиг I
 -  1848–1864 Максимилијан II
 -  1864–1886 Лудвиг II
 -  1886–1913 Ото
 -  1913–1918 Лудвиг III
Принц Регент
 -  1886–1912 Принц Луитполд
 -  1912–1913 Принц Лудвиг
Министер-претседател
 -  1806–1817 Максимилијан фон Монтгелас
 -  1912–1917 Георг фон Хертлинг
 -  1917–1918 Ото Ритер фон Дандл
Законодавство Парламент на Баварија
Историски период Наполеонови војни / Прва светска војна
 -  Мир во Пресбург 26 декември 1805
 -  Основана 26 декември 1805
 -  Договор од Рид 8 октомври 1813
 -  Договор од Париз 30 мај 1814
 -  Обединување на Германија 18 јануари 1871
 -  Ноемвриска револуција 9 ноември 1918
 -  Анифска декларација 12 ноември 1918
Површина
 -  1910 75865 км²
Население
 -  1910 6524372 
     Густина 86 жит/км²
Валута Јужногермански гулден,
(1806–1873)
Германска златна марка,
(1873–1914)
Германска Папирмарка
(1914–1918)
Денес во  Германија

Кралство Баварија (германски: Königreich Bayern; баварски: Kinereich Bayern) — германска држава која го наследила поранешното Изборно Кнежевство Баварија во 1805 година и продолжило да постои до 1918 година, до крајот на Првата светска војна. Баварскиот изборен кнез Максимилијан IV Јосиф од семејството на Вителсбах станал првиот крал на Баварија во 1805 година како Максимилијан I Јосиф. Династијата Вителсбах ќе ја имаат круната на Баварија сè до распадот на кралството во 1918 година.

Поголемиот дел од границата на покраината Баварија во современа Германија била воспоставена по 1814 година со Парискиот договор, во кој Кралството Баварија го отстапило Тирол и Ворарлберг на Австриското Царство додека ги добило Ашафенбург и Вирцбург.

Со обединувањето на Германија во Германското Царство во 1871 година, кралството станало федеративна држава на новата империја и било второ по големина, моќ и богатство само по водечката држава, Кралството Прусија. Во 1918 година, Баварија станала република по Ноемвриската револуција, и на тој начин кралството го наследила сегашната покраина во Германија, Слободната држава Баварија.

Историја[уреди | уреди извор]

Основање и проширување под Максимилијан I[уреди | уреди извор]

На 30 декември 1777 година, баварската лоза на Вителсбах изумрела, а наследството на Изборното Кнежевство Баварија преминало на Чарлс Теодор, избирачот од Пфалц. По одвојување од четири и пол века, Пфалц, на кој биле додадени војводствата Јулих и Берг, на тој начин бил обединет со Баварија. Во 1793 година, француските револуционерни војски го презеле Пфалц; во 1795 година, Французите, под Моро, ја нападнале самата Баварија, напредувале кон Минхен - каде биле примени со радост од долго потиснуваните либерали - и го опколиле Инголштат. Чарлс Теодор, кој не направил ништо за да ги спречи војните или да се спротивстави на инвазијата, побегнал во Саксонија, оставајќи совет на регенти, чии членови потпишале конвенција со Моро, со која тој примил примирје во замена за голем придонес од страна на Баварија. Помеѓу Французите и Австријците, Баварија се нашла во лоша ситуација. Пред смртта на Чарлс Теодор (16 февруари 1799 година), Австријците повторно ја окупирале земјата, како подготовка за обновување на војната со Франција.

Максимилијан фон Монтгелас

Максимилијан IV Јосиф (од Цвајбрикен), новиот избирач, успеал да добие тешко наследство. Иако неговите сопствени симпатии и оние на неговиот семоќен министер Максимилијан фон Монтгелас биле, ако ништо друго, француски наместо австриски, состојбата на баварските финансии и фактот што баварските трупи биле расфрлани и неорганизирани, го ставило беспомошен во рацете на Австрија; на 2 декември 1800 година, баварските војници биле вклучени во австрискиот пораз кај Хоенлинден, а Моро уште еднаш го окупирал Минхен. Со Договорот од Луневил (9 февруари 1801 година), Баварија го изгубила Пфалц и војводствата Цвајбрикен и Јулих. Со оглед на едвај прикриените амбиции и интриги на австрискиот двор, Монтџелас сега верувал дека интересите на Баварија лежат во искрен сојуз со Француската Република; успеал да ја надмине неподготвеноста на Максимилијан Јосиф; и, на 24 август, во Париз бил потпишан посебен договор за мир и сојуз со Франција.

Пресбургскиот мир од 1805 година му дозволи на Максимилијан да ја подигне Баварија до статус на кралство. Според тоа, Максимилијан се прогласил себеси за крал на 1 јануари 1806 година. Кралот сè уште служел како електор додека Баварија не се отцепила од Светото Римско Царство на 1 август 1806 година. Војводството Берг му било отстапено на Наполеон дури во 1806 година. Новото кралство се соочило со предизвици од почетокот на неговото создавање, потпирајќи се на поддршката на Наполеонова Франција. Кралството се соочило со војна со Австрија во 1808 година и од 1810 до 1814 година, изгубило територија од Виртемберг, Италија, а потоа и Австрија. Во 1808 година, сите мошти на крепосништвото биле укинати, кои ја напуштија старата империја. Истата година, Максимилијан го прогласил првиот пишан устав на Баварија. Во текот на следните пет години, тој бил многупати изменет во согласност со желбите на Париз.

За време на француската инвазија на Русија во 1812 година, околу 30.000 баварски војници биле убиени. Со Договорот од Рид од 8 октомври 1813 година, Баварија ја напуштила Конфедерацијата на Рајна и се согласила да се приклучи на Шестата коалиција против Наполеон во замена за гаранција за нејзиниот континуиран суверен и независен статус. На 14 октомври, Баварија објавила формална изјава за војна против Наполеонска Франција. Договорот бил страсно поддржан од престолонаследникот Лудвиг и од маршалот фон Врде. Со битката кај Лајпциг во октомври 1813 година завршила германската кампања со коалициските нации како победници, во целосен неуспех за Французите, иако тие постигнале мала победа кога армијата на Кралството Баварија се обидела да го блокира повлекувањето на Француската армија во Ханау.

Со поразот на Наполеоновата Франција во 1814 година, Баварија била компензирана за некои од нејзините загуби и добила нови територии како што се Големото Војводство Вирцбург, Архиепископијата Мајнц (Ашафенбург) и делови од Големото Војводство Хесен. Конечно, во 1816 година, Ринскиот Пфалц бил одземен од Франција во замена за поголемиот дел од Салцбург кој потоа бил отстапен на Австрија (Договор од Минхен (1816)). Таа била втората по големина и втора најмоќна држава јужно од Мајна, зад само Австрија. Во Германија како целина, таа се рангирала на третото место зад Прусија и Австрија.

Помеѓу 1799 и 1817 година, водечкиот министер гроф Монтгелас следел строга политика на модернизација и ги поставил темелите на административните структури кои ја преживеале дури и монархијата и важат (во нивната срж) до денес. На 1 февруари 1817 година, Монтџелас бил разрешен и Баварија влегла во нова ера на уставни реформи.

Устав[уреди | уреди извор]

На 26 мај 1818 година бил прогласен вториот устав на Баварија. Уставот воспоставил дводомен парламент (Landtag). Горниот дом (Kammer der Reichsräte, што значи „Дом на советниците“) го сочинувале аристократијата и благородниците, вклучувајќи ги кралските принцови, носителите на функциите на круната, архиепископите, членовите на Медијатизираните домови во Баварија и наследните и доживотните кандидати за круната. Долниот дом (Kammer der Abgeordneten, што значи „Претставнички дом“), би вклучувал претставници на земјопоседниците, трите универзитети, свештенството (католичко и протестантско), градовите и селаните. Без согласност на двата дома, не можело да се донесе закон и да се наплаќа данок. Правата на протестантите биле заштитени во уставот со членови кои ја поддржувале еднаквоста на сите религии, и покрај противењето на поддржувачите на Римокатоличката црква. Почетниот устав речиси се покажал катастрофален за монархијата, со контроверзии како што армијата морала да се заколне на верност на новиот устав. Монархијата апелирала до Кралството Прусија и Австриската Царство за совет, двете држави одбиле да преземат акција во име на Баварија, но дебаклите се намалиле и државата се стабилизирала со доаѓањето на Лудвиг I на тронот по смртта на Максимилијан во 1825 година.

Во рамките на Кралството Баварија, Пфалц уживал посебна правна и административна положба, бидејќи баварската влада одржувала значителни достигнувања од францускиот период. Германскиот историчар Хајнер Хаан[1] го опишал специјалниот статус на Пфалц во рамките на Баварија како однос на „Хаупштаат“ (главна држава, т.е. Баварија) и „Небенштаат“ (покрај државата, т.е. Пфалц).

Лудвиг I, Максимилијан II и револуциите[уреди | уреди извор]

Круната на Баварија, резиденција во Минхен

Во 1825 година, Лудвиг I се искачил на тронот на Баварија. За време на Лудвиг, уметноста процветала во Баварија, а Лудвиг лично наредил и финансиски помогнал за создавање на многу неокласични градби и архитектура низ Баварија. Лудвиг, исто така, го зголемил темпото на Баварија кон индустријализацијата под неговото владеење. Во надворешните работи под власта на Лудвиг, Баварија ги поддржувала Грците за време на Грчката војна за независност со неговиот втор син, Ото, кој бил избран за крал на Грција во 1832 година. Што се однесувало до политиката, првичните реформи што ги застапувал Лудвиг биле и либерални и ориентирани кон реформи. Меѓутоа, по револуциите од 1830 година, Лудвиг се свртел кон конзервативна реакција. Фестивалот Хамбахер во 1832 година го покажало незадоволството на населението поради високите даноци и цензурата. Баварија му се придружила на Цолверајн во 1834 година. Во 1835 година, првата германска железница била изградена во Баварија, помеѓу градовите Фирт и Нирнберг.

Во 1837 година, свештеничкото движење поддржано од Римокатолиците, Ултрамонтаните, ја добила власта во баварскиот парламент и започнала кампања за реформи на уставот, кој ги отстранил граѓанските права кои претходно им биле доделени на протестантите, како и спроведување цензура и забрана на слободна дискусија за внатрешната политика. Овој режим бил краткотраен поради барањето на Ултрамонтанците за натурализација на ирската љубовница на Лудвиг I, Лола Монтез, озлогласена куртизана и танчерка, што било огорчено од Лудвиг, а Ултрамонтанците биле истиснати.

Кралот Лудвиг I од Баварија

За време на револуциите од 1848 година, Лудвиг абдицирал на 20 март 1848 година во корист на неговиот најстар син, Максимилијан II. Револуциите, исто така, донесле амандмани на уставот, вклучително и промени во долниот дом на Ландтагот со еднакво право на глас за секој маж кој плаќа директен данок. Максимилијан II одговорил на барањата на народот за обединета германска држава со присуство на собранието во Франкфурт, кое имало намера да создаде таква држава. Меѓутоа, кога Максимилијан II го отфрлил Франкфуртскиот устав во 1849 година, се случило востание во Баварскиот Пфалц под водство на Џозеф Мартин Рајхард, кое било задушено со поддршка на пруските сили. Сепак, Максимилијан II застана покрај сојузникот на Баварија, Австриското Царство, наспроти австрискиот непријател, Кралството Прусија. Оваа позиција била навредена од многу баварски граѓани, кои сакале обединета Германија. На крајот Прусија ја отфрлила круната понудена од Собранието на Франкфурт бидејќи предложениот устав на германската држава се сметал за премногу либерален и не бил во интерес на Прусија.

Воздушен поглед на споменикот Валхала на Лудвиг I

По неуспехот на собранието во Франкфурт, Прусија и Австрија продолжиле да дебатираат за тоа која монархија има вродено право да владее со Германија. Спорот меѓу Австрија и принцот од Хесен-Касел бил искористен од Австрија и нејзините сојузници (вклучувајќи ја и Баварија) за промовирање на изолацијата на Прусија во германските политички работи. Оваа дипломатска навреда за малку ќе довело до војна кога Австрија, Баварија и другите сојузници ги преместиле трупите низ Баварија кон Хесен-Касел во 1850 година. Сепак, Прусија се повлекла од Австрија и го прифати двојното водство. Овој настан бил познат како Пункција на Олмуц, но познат и како „Понижување на Олмуц“ од Прусија. Овој настан го зацврстил сојузот на баварското кралство со Австрија против Прусија. Кога проектот за обединување на германските сили од средна големина под баварско водство против Прусија и Австрија (т.н. Тријас) пропаднал, министерот-претседател Фон дер Пфордтен поднесол оставка во 1859 година. Обидите на Прусија да ја реорганизира лабавата и не предводена германска конфедерација биле спротивставени од Баварија и Австрија, при што Баварија учествувала во сопствените дискусии со Австрија и другите сојузници во 1863 година, во Франкфурт, без присуство на Прусија и нејзините сојузници.

Австро-пруска војна[уреди | уреди извор]

Министерот-претседател Лудвиг фон дер Пфордтен, кој ја напуштил функцијата по поразот на Баварија во војната во 1866 година

Во 1864 година, Максимилијан II умрел рано, а неговиот осумнаесетгодишен син Лудвиг II станал крал на Баварија додека тензиите меѓу Австрија и Прусија постојано ескалирале. Прускиот министер-претседател Ото фон Бизмарк, препознавајќи ја непосредната веројатност за војна, се обидел да ја задржи Баварија неутрална. Лудвиг II ги одбил понудите на Бизмарк и го продолжил сојузот на Баварија со Австрија. Во 1866 година започнала Австро-пруската војна. Баварија и повеќето јужногермански покраини се здружиле со Австрија, но не успеале да придонесат значајна помош во војната против Прусија.

Прусија брзо го поразила Кралството Хановер, а потоа ја добила битката кај Кенигрец (3 јули 1866 година) против Австрија, која била целосно поразена од Прусија набргу потоа. Државите на германската конфедерација не се договориле за заедничка стратегија во војната. Затоа, нивните одделни војски биле поразени последователно од Прусија.

Баварската војска била поразена во Долна Франконија во битката кај Кисинген (10 јули 1866 година). Принцот Карл Теодор од Баварија ја презел командата, но Баварците биле одлучно поразени кај Утинген (26 јули 1866 година).

Австрија била поразена, а Германската конфедерација била распуштена, со што се ставило крај на влијанието на Австрија врз помалите германски држави. Баварија ги загубила Герсфелд и Бад Орб кон Прусија; тие станале дел од новата провинција Хесен-Насау. Од тоа време, Баварија постојано напредувала во сферата на влијание на Прусија.

Лудвиг II и Германската Империја[уреди | уреди извор]

Со поразот на Австрија во Австро-пруската војна, северните германски држави брзо се обединиле во Северногерманскиот Сојуз, при што прускиот крал ја предводел државата. Претходните инхибиции на Баварија кон Прусија се смениле, заедно со оние на многуте јужногермански држави, откако францускиот император Наполеон III почна да зборува за потребата на Франција за „компензација“ од нејзината загуба во 1814 година и го вклучил Баварскиот Пфалц како дел од нејзините територијални претензии. Лудвиг II се приклучил на сојузот со Прусија во 1870 година против Франција, која Германците ја гледале како најголем непријател на обединета Германија. Во исто време, Баварија ги зголемила своите политички, правни и трговски врски со Северногерманскиот Сојуз. Во 1870 година, избувна војна меѓу Франција и Прусија во Француско-пруската војна. Баварската армија била испратена под команда на прускиот престолонаследник против француската војска. Со поразот и понижувањето на Франција против здружените германски сили, Лудвиг II бил тој што предложил прускиот крал Вилхелм I да биде прогласен за германски император или „Кајзер“ на Германската Империја („Deutsches Reich“), што се случило во 1871 година во Версај, Франција окупиран од Германија. Биле прогласени териториите на Германската Империја, во која биле вклучени државите на Северногерманскиот Сојуз и сите јужногермански држави, со главен исклучок на Австрија. Империјата, исто така, ја анектирала поранешната француска територија Алзас-Лорен, во голема мера поради желбата на Лудвиг да ја помести француската граница подалеку од Пфалц.

Влегувањето на Баварија во германската империја се променила од радост поради поразот на Франција во вознемиреност набргу потоа поради насоката која Германија ја земала под новиот германски канцелар и пруски премиер, Ото фон Бизмарк. Баварската делегација под грофот Ото фон Бреј-Штајнбург обезбедила привилегиран статус на Кралството Баварија во рамките на Германската Империја (Reservatrechte). Кралството Баварија дури можело да го задржи сопственото дипломатско тело и сопствената војска, која ќе потпаднела под пруска команда само во време на војна.

Замокот Нојшванштајн. Овој замок е дизајниран и изграден за време на владеењето на Лудвиг II и останува главна туристичка атракција во Баварија.

По влегувањето на Баварија во Империјата, Лудвиг II се повеќе се одвојувал од политичките работи на Баварија и потрошил огромни суми пари на лични проекти, како што е изградбата на голем број замоци и палати од бајките, од кои најпознат е замокот Нојшванштајн во вагнерски стил. Лудвиг го користел своето лично богатство за финансирање на овие проекти, а не државните средства, а градежните проекти го оставиле длабоко во долгови. Овие долгови предизвикале голема загриженост кај политичката елита на Баварија, која се обидела да го убеди Лудвиг да престане со градењето; тој одбил, а односите меѓу владините министри и круната се влошиле.

Конечно, во 1886 година, кризата дошла до самиот врв. Лекарска комисија назначена од кабинетот го прогласила Лудвиг за луд и со тоа неспособен да владее. Неговиот вујко, принцот Луитполд, бил назначен за регент. Еден ден по депонирањето на Лудвиг, кралот умрел мистериозно откако побарал од главниот психијатар на комисијата да оди на прошетка со него покрај езерото Штанбер (тогаш наречено езеро Вирм). Лудвиг и психијатарот биле пронајдени мртви, како пливаат во езерото. Официјалната обдукција ја навело причината за смртта како самоубиство со давење, но некои извори тврдат дека не била пронајдена вода во белите дробови на Лудвиг. Иако овие тврдења може да се објаснат со суво давење, тие исто така доведоа до некои теории на заговор за политичко убиство.

Регентво и институционална реформа[уреди | уреди извор]

Круната му припаднала на братот на Лудвиг, Ото. Меѓутоа, Ото имал долга историја на ментална болест и бил ставен под медицински надзор три години претходно. Должностите на шефот на државата всушност почивале во рацете на принцот Луитполд, кој продолжил да служи како регент на Ото.

Статуа на принцот регент Луитполд во Јустиспаласт

За време на регентството на принцот-регент Луитполд, од 1886 до 1912 година, односите меѓу Баварија и Прусија останале ладни, при што Баварците се сеќавале на антикатоличката агенда на Бизмарковиот Културкампф, како и на стратешката доминација на Прусија над империјата. Баварија протестирала против пруската доминација над Германија и го отфрлила германскиот император роден во пруско потекло, Вилхелм II, во 1900 година, со тоа што забранила да се вее кое било друго знаме освен баварското знаме на јавните згради за роденденот на императорот, но тоа било брзо изменето потоа, дозволувајќи германското царско знаме да се закачи покрај баварското знаме.

Католичката, конзервативна патриотска партија основана во 1868 година станала водечка партија во баварскиот Ландтаг (Парламент). Во 1887 година, неговото име било променето во Баварски центар. Во 1893 година, социјалдемократите биле избрани во парламентот. Од 1903 година, Универзитетското образование било можно и за студентки. Изборните реформи ги промениле изборите за парламентот од индиректни на директни избори во 1906 година.

Годините на Луитполд како регент биле обележани со огромна уметничка и културна активност во Баварија кои што се познати како Prinzregentenjahre („Годините на принцот регент“). Во 1912 година, Луитполд починал, а неговиот син, принцот-регент Лудвиг, ја презел функцијата регент. Дотогаш, одамна било очигледно дека Ото никогаш нема да може да владее, а чувствата се зголемиле за Лудвиг да стане крал сам по себе. На 6 ноември, една година откако Ландтагот усвоил закон што му дозволувал да го стори тоа, Лудвиг го прекинал регентството, го симнал Ото и се прогласил за крал на Баварија како Лудвиг III.

Prinzregentenzeit („времето на принцот“), како што често се нарекува регентството на Луитполд, се должи на политичката пасивност на Луитполд, ера на постепено пренесување на баварските интереси зад оние на германската империја. Во врска со несреќниот крај на претходното владеење на кралот Лудвиг II, овој прекин во баварската монархија изгледал уште посилно. Конечно, уставниот амандман од 1913 година донел одлучувачки прекин во континуитетот на владеењето на кралот според мислењето на историчарите, особено затоа што оваа промена била одобрена од Ландтагот како Претставнички дом и затоа индиректно бил првиот чекор од уставна кон парламентарна монархија. Денес, поврзувањето на овие два развоја се смета за главна причина за неспектакуларниот крај на баварското кралство без опозиција во текот на Ноемвриската револуција од 1918 година. Сепак, во текот на неговото 26-годишно регентство Луитполд знаел да ја надмине, со скромност, способност и популарност, почетната нелагодност на неговите поданици. Годините на овие принцови-регенти биле преобразени, конечно - пред се во ретроспектива - во златно доба на Баварија, дури и ако се оплакува за „кралот на бајките“ Лудвиг Втори, што се случува на фолклорно-носталгичен начин до ден-денес.

Воена автономија[уреди | уреди извор]

Со основањето на Германската Империја, низа конвенции ги довеле најголемиот дел од различните државни воени сили директно под управа на Пруското воено Министерство. Меѓутоа, Баварија одржувала одреден степен на автономија во време на мир, со своите два (подоцна три) армиски корпуси кои останале надвор од прускиот борбен ред.[2] Баварските пешадиски и коњанички полкови ги задржале своите историски светло сини и зелени униформи, карактеристични од прускиот модел усвоен во поголемиот дел од армијата. Поединечниот баварски војник му се заколнал на лојалност на кралот Лудвиг, иако за време на војната овој залог за послушност бил проширен и на Кајзерот Вилхелм како врховен командант. Во јули 1914 година, баварската армија броела 92.400 или 11 отсто од вкупната царска армија.[3]

Првата светска војна и крајот на Кралството[уреди | уреди извор]

Во 1914 година, настанал судир на сојузи поради агресијата на Австроунгарија против Србија по атентатот на австрискиот надвојвода Франц Фердинанд од страна на милитант од босанските Срби. Германија преминала на страната на својот поранешен ривал, кој сега станал сојузник, Австроунгарија, и објавила војна на Франција и Русија. По германската инвазија на неутралната Белгија, Обединетото Кралство и објавило војна на Германија. Првично, во Баварија и низ цела Германија, многу регрути се собрале со ентузијазам во Армијата. На почетокот на војната, кралот Лудвиг III испратил официјално испраќање во Берлин, за да ја изрази солидарноста на Баварија. Подоцна Лудвиг дури тврдел дека има анексии за Баварија (Алзас и градот Антверпен во Белгија, за да добие излез до морето). Неговата скриена агенда била одржување на рамнотежата на силите меѓу Прусија и Баварија во рамките на Германската империја по победата. Со текот на времето, со застој и крвава војна на западниот фронт, Баварците, како и многу Германци, се умориле од конфликтот.

Кралот Лудвиг III во Лавов (Лемберг), 1915 година за време на Првата светска војна

Во 1917 година, баварскиот премиер Георг фон Хертлинг станал германски канцелар и премиер на Прусија; Ото Ритер фон Дандл станал нов премиер на Баварија. Обвинет за покажување слепа лојалност кон Прусија, Лудвиг III станал сè понепопуларен за време на војната. Во 1918 година, кралството се обидело да преговара за посебен мир со сојузниците, но не успеало. До 1918 година, граѓанските немири се рашириле низ Баварија и Германија, а баварскиот пркос на пруската хегемонија и баварскиот сепаратизам биле клучни мотиватори.

На 7 ноември 1918 година, Лудвиг побегнал од палатата Резиденц во Минхен со своето семејство. Тој бил првиот од монарсите во Германската Империја што бил сменет; само неколку дена подоцна, Кајзерот абдицирал од германскиот трон. Лудвиг се преселил привремено во Австрија. На 12 ноември, тој ја издадел декларацијата од Аниф, изјавувајќи дека под тие околности „не бил во позиција да ја води владата“. Според тоа, тој ги ослободил своите војници и службеници од заклетвата дадена кон него. Иако тој никогаш формално не абдицирал, владата на Курт Ајснер предводена од социјалистите ја прифатила декларацијата на Лудвиг како таква и го прогласила Домот на Вителсбах за сменет. Со ова, 700-годишното владеење на династијата Вителсбах завршило, а поранешното Кралство Баварија станало Народна држава Баварија.

Се стравувало или се надевало дека погребот на Лудвиг III во 1921 година ќе предизвика обнова на монархијата. И покрај укинувањето на монархијата, поранешниот крал бил погребан пред поранешното кралско семејство, баварската влада, воениот персонал и околу 100.000 присутни, во стилот на кралските погреби. Принцот Рупрехт не сакал да ја искористи приликата на смртта на неговиот татко за да се обиде да ја обнови монархијата насилно, претпочитајќи да го стори тоа со легални средства. Кардиналот Михаел фон Фаулхабер, надбискупот од Минхен, во својот погребен говор, дал јасна посветеност на монархијата, додека Рупрехт само изјавил дека зачекорил во своето првородство.[4]

Географија, административни региони и население[уреди | уреди извор]

Кралството Баварија во 1808 година, вклучувајќи го и Тирол
Кралството Баварија во рамките на Германската конфедерација во 1816 година, вклучувајќи го и Ринскиот Пфалц

Кога Наполеон го укинал Светото Римско Царство, а Баварија станала кралство во 1806 година, нејзината територија се удвоила. го отстапила (Салцбург) на хабсбуршката/австриската власт. За возврат, Рајнскиот Пфалц и Франконија биле припоени кон Баварија во 1815 година.

По основањето на кралството државата била целосно реорганизирана и во 1808 година, поделена на 15 административни владини окрузи (Regierungsbezirke) во Баварија наречени Kreise . Тие се создадени во стилот на француските департмани, прилично рамномерни по големина и население, и именувани по нивните главни реки. Поради бројните територијални промени во 1810 и 1815 година, поделбите требало да се прилагодат и бројот на Kreise бил намален на 8.

Почнувајќи од 1838 година, на поттик на кралот Лудвиг I, Kreise биле преименувани по поранешните историски племиња и територии на соодветната област во: Горна Баварија, Долна Баварија, Швабија и Нојбург, Горен Пфалц и Регенсбург, Средна Франконија, Долна Франконија и Ашафенбург, Горна Франконија и Пфалц. Имињата на градовите Нојбург, Регенсбург и Ашафенбург подоцна биле отфрлени. Според тоа, кралот ги променил своите кралски титули во Лудвиг, крал на Баварија, војвода од Франконија, војвода во Швабија и гроф Палатин од Рајна и тие биле задржани од неговите наследници. Пфалц (поранешен Рајнкрајс) што го стекнала Баварија бил главно западниот дел од поранешниот електорат на Пфалц. Планот на Лудвиг да го стекне и поранешниот источен дел не можел да се реализира. Изборното тело, поранешна доминација на баварската династија Вителсбах, била поделена во 1815 година, источниот брег на Рајна со Манхајм и Хајделберг бил даден на Баден. Западниот дел и бил доделена на Баварија како компензација за загубата на Тирол и Салцбург.

По Австро-пруската војна (1866) во која Баварија застанала на страната на поразената Австрија, таа морала да отстапи неколку долнофранконски области на Прусија. Војводството Кобург никогаш не било дел од Кралството Баварија бидејќи било припоено кон Баварија само во 1920 година. Остеим и бил додаден на Баварија во 1945 година.

Населението на Баварија во 1818 броело 3.707.966 жители, во 1840 4.370.977 жители, а во 1910 година, кралството имало 6.524.372 жители. Најголем дел од жителите биле етнички Германци, а имало значително малцинство на Евреи и Словени.

Крал на Баварија[уреди | уреди извор]

слика име владеење забелешка
Максимилијан I Јосиф 1806-1825 Син на палатинскиот гроф Фридрих Михаел од Цвајбрикен. Далечен братучед на неговиот претходник Чарлс Теодор, тој бил грофот Палатин од Цвајбрикен од 1795 година. Во хаосот на војните на Француската револуција пропаднал античкиот конституиран поредок на Светото Римско Царство. Во текот на овие настани Баварија успеала да се здружи со Франција и Максимилијан IV Јосиф станал крал со името Максимилијан I на 1 јануари 1806 година.
Лудвиг I 1825-1848 Син на Максимилијан I. Абдицирал поради револуцијата од 1848 година.
Максимилијан II 1848-1864 Син на Лудвиг I.
Лудвиг II 1864-1886 Син на Максимилијан II. Тој бил прогласен за луд во 1886 година, а потоа бил сменет.
Ото 1886-1913 Брат на Лудвиг II. Ото бил прогласен за луд за време на неговото владеење и функциите на монарх ги извршувале следните регенти:
  • Принцот Луитполд од Баварија 1886-1912 година;
  • Принцот Луј од Баварија 1912-1913 година.
Луитполд 1886-1912 Син на Лудвиг I, брат на Максимилијан II, тој бил принцот регент на Баварија за кралот Ото.
Лудвиг III 1913-1918 Син на Луитполд. Регент принц на Баварија од 1912 до 1913 година. Тој бил прогласен за крал на Баварија во 1913 година, а тронот го загубил во 1918 година поради распадот на Германската Империја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Forschung an der Universität Regensburg - Universität Regensburg“. www.uni-regensburg.de. Посетено на 2022-04-28.
  2. Seaton, Albert (15 June 1973). The Army of the German Empire 1870-1888. pp. 24 & 26.
  3. Thomas, Nigel (20 August 2003). The German Army in World War I. p. 3.
  4. „Beisetzung Ludwigs III., München, 5. November 1921 – Historisches Lexikon Bayerns“. www.historisches-lexikon-bayerns.de. Посетено на 2022-04-29.