Анхалт-Бернбург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Анхалт-Бернбург
Fürstentum (Herzogtum) Anhalt-Bernburg
Држава на Свето Римско Царство
(1252–1806)
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–63)

1252–1468
1603–1863

Знаме Грб
Местоположба на Анхалт
Териториите на Анхалт во 1853 година, со Анхалт-Бернбург во зелено
Главен град Бернбург
Јазици Германски
Вероисповед Протестантство
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1252–1287 Бернхард I (прв)
 -  1796–1803 Алексиј Фридрих Кристијан (последен)
Историски период Среден век
 -  Поделено од Анхалт 1252
 -  Наследено од Анхалт-Десау 1468
 -  Повторно поделено од Анхалт 1603
 -  Подигнато во војводство 1803
 -  Обединето во Војводство Анхалт 1863
Денес во  Германија

Анхалт-Бернбург (германски: Anhalt-Bernburg) — кнежевство на Светото Римско Царство и војводство на Германскиот Сојуз управувано од Домот на Асканија со резиденција во Бернбург во денешна Саксонија-Анхалт. Се појавило како поделба на Кнежевството Анхалт од 1252 до 1468 година, кога паднало во рацете на Асканиското кнежество Анхалт-Десау. Повторно создадено во 1603 година, Анхалт-Бернбург конечно се споило во повторно обединетото Војводство Анхалт по изумирањето на линијата во 1863 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Замокот Бернбург

Создадено е во 1252 година, кога Кнежевството Анхалт било поделено меѓу синовите на Хенри I на Анхалт-Ашерслебен, Анхалт-Бернбург и Анхалт-Цербст. Бернбург бил доделен на вториот син на Хенри, Бернхард I. Кога линијата на Анхалт-Ашерслебен изумрела во 1315 година, принцот Бернхард II од Анхалт-Бернбург ја презел нивната територија, но сепак не можел да издвојува победа против неговиот братучед Алберт, епископ од Халберштат.

Откако владејачкото семејство изумрело по смртта на принцот Бернхард VI во 1468 година, Анхалт-Бернбург бил наследен од принцот Ѓорѓи I од Анхалт-Десау. Анхалт-Десау го наследил принцот Јоаким Ернест од Анхалт-Цербст во 1561 година, кој ги обединил сите земји во Анхалт под негово владеење во 1570 година.

Повторно обединетиот Анхалт повторно бил поделен во 1603 година меѓу синовите на принцот Јоаким Ернест во редовите на Анхалт-Десау, Анхалт-Кетен, Анхалт-Плецкау, Анхалт-Бернбург и Анхалт-Цербст. Неговиот втор син, принцот Кристијан I, се населил во Бернбург. Помладиот син на Кристијан, Фридрих, го основал посебното Кнежевство Анхалт-Харцгероде во 1635 година, кое постоело до 1709 година. Принцот Виктор Амадеус од Анхалт-Бернбург го наследил Анхалт-Плецкау во 1665 година. По неговата смрт во 1718 година, неговите земји биле дополнително поделени и Кнежевството Анхалт-Цајц-Хојм било создадено за неговиот втор син Лебрехт, кое било повторно обединето со Анхалт-Бернбург во 1812 година.

Во 1803 година, принцот Алексиј Фридрих Кристијан од Анхалт-Бернбург бил подигнат на чин на војвода од страна на царот Францис II Хабсбуршки. Меѓутоа, неговиот син војводата Александар Карл починал без наследници во 1863 година, по што Анхалт-Бернбург бил наследен од Леополд IV, војводата од Анхалт-Десау, повторно обединувајќи ги сите земји на Анхалт под негова власт.[1]

Принцови од Анхалт-Бернбург, 1252-1468[уреди | уреди извор]

Кон Анхалт-Десау

Принцови од Анхалт-Бернбург, 1603-1803[уреди | уреди извор]

Подигнато во војводство

Војводи од Анхалт-Бернбург, 1803-1863[уреди | уреди извор]

Повторно обединување со Војводство Анхалт

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Хертслет, Едвард (1875), The map of Europe by treaty; showing the various political and territorial changes which have taken place since the general peace of 1814, Лондон: Butterworths
  1. Hertslet 1875.