Прејди на содржината

Војводство Лимбург (1839–1867)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Лимбург
Hertogdom Limburg
Држава на Германски Сојуз
(1839–67)

1839–1867
Знаме Грб
Местоположба на Лимбург
Размена од 1839 година. Отстранувањето на Западен Луксембург (4) од германската царинска унија од страна на Белгија (3) резултирало со компензација од страна на Холандија (1) со создавањето на Војводството Лимбург (2) (оваа територија биланконтролирана од Белгија до 1839 година).
Главен град Мастрихт
Јазици Холандски, Лимбуршки
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Војводство
Војвода
 -  1839–1840 Вилхелм I
 -  1840–1849 Вилхелм II
 -  1849–1866 Вилхелм III
Историски период Обединување на Германија
 -  Договор од Лондон 19 април 1839
 -  Договор од Лондон 11 мај 1867
Денес во  Германија

Војводство Лимбург (холандски: Hertogdom Limburg) — војводство создадено во 1839 година од делови на холандската провинција Лимбург како резултат на Лондонскиот договор. Нејзината територија била територија на модерната провинција Лимбург со исклучок на градовите Мастрихт и Фенло. Војводството Лимбург исто така било земја членка на Германскиот Сојуз.

Историја[уреди | уреди извор]

Основање[уреди | уреди извор]

Германскиот Сојуз, формирана од Конгресот во Виена во 1815 година, била лабава асоцијација на 39 германски држави за да ги координира економиите на земјите-членки.[1] Иако не бил дел од Германскиот Сојуз при неговото основање, Лимбург ќе се придружи во 1839 година како последица на Белгиската револуција. Во 1830 година, неколку франкофонски, католички и либерални групи ги здружиле силите и ја прогласија независноста на Белгија, чија територија пред тоа била дел од Холандија.

Во последователниот мировен договор во 1839 година, холандскиот крал ја отстапил западната половина на Големото Војводство Луксембург на новоформираната белгиска држава. Меѓутоа, Луксембург била земја-членка на Германскиот Сојуз уште од создавањето на последната и со анексијата на нејзините западни делови изгубило приближно 150.000 жители. Германскиот Сојуз инсистирал на тоа дека заедничкиот пазар на царинската унија ќе биде компензиран од Холандија на друго место; Така, Холанѓаните го создале Војводството Лимбург (кое се состоело од провинцијата Лимбург минус двата големи града, Мастрихт и Фенло, за да не се надмине бројот од 150.000 жители).[2]

Распуштање и последици[уреди | уреди извор]

Седумнеделната војна меѓу Австрија и Прусија во 1866 година довело до колапс на Германскиот Сојуз. За да се разјасни позицијата на Големото Војводство Луксембург и Војводството Лимбург, кои биле во сопственост на холандскиот крал, но исто така биле земји членки на Сојузот, Вториот договор од Лондон во 1867 година потврди дека Лимбург е „интегрален дел од Кралството на Холандија“, додека Луксембург бил независна држава во лична заедница со Кралството Холандија од 1839 година.

Стилот „Војводство Лимбург“ продолжил да се користи во некои официјални капацитети до февруари 1907 година. Идиосинкразија што опстојува до денес е тоа што кралскиот комесар за покраината сè уште неформално се нарекува „гувернер“ во Лимбург, иако неговиот формален стил не се разликува од оној што се користи во другите провинции.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „German Confederation | German history“.
  2. (на германски) Limburg (1839–1865)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]