Хоенцолерн-Хехинген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Хоенцолерн-Хехинген
Fürstentum Hohenzollern-Hechingen
Држава на Свето Римско Царство
(1576–1806)
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–50)

1576–1850
Знаме Грб
Местоположба на Хехинген
Хоенцолерн-Хехинген во 1848 година
Главен град Хехинген
Јазици Германски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1623 Јохан Георг (прв)
 -  1838–1849 Константин (последен)
Историски период Среден век
 -  Поделено од Хоенцолерн 1576
 -  Подигнато во кнежевство 1623
 -  Инкорпорирано во Кралство Прусија 1850
Денес во  Германија

Хоенцолерн-Хехинген (германски: Hohenzollern-Hechingen) — мало кнежевство во југозападна Германија. Нејзините владетели припаѓале на швапската гранка на династијата Хоенцолерн.

Историја[уреди | уреди извор]

Замокот Хехинген и Хоенцолерн, в. 1830 година

Грофовијата Хоенцолерн-Хехинген била создадена во 1576 година, по поделбата на Грофовијата Хоенцолерн, феуд на Светото Римско Царство. Кога починал последниот гроф на Хоенцолерн, Чарлс I од Хоенцолерн (1512–1579), територијата требало да се подели меѓу неговите три сина:

За разлика од династијата Хоенцолерн од Бранденбург и Прусија, Хоенцолерните од југозападна Германија останале римокатолици. Грофовијата била подигната во кнежевство во 1623 година.

Кнежевството се приклучило на Рајнскиот Сојуз во 1806 година и било земја членка на Германскиот Сојуз помеѓу 1815 и 1850 година. Демократската револуција од 1848 година била релативно успешна во Хоенцолерн, а на 16 мај 1848 година, принцот бил принуден да прифати воспоставување устав. Сепак, конфликтот меѓу монархот и демократите продолжил, а на 6 август 1849 година, Хоенцолерн бил окупиран од пруските сили. На 7 декември 1849 година, принцот Константин ја продал земјата на својот роднина, кралот Фридрих Вилхелм IV од Прусија. На 12 март 1850 година, Хоенцолерн-Хехинген официјално станала дел од Прусија и заедно со Хоенцолерн-Зигмаринген ја формирале провинцијата Хоенцолерн.

Владетели[уреди | уреди извор]

Грб на принцот на Хоенцолерн-Хехинген

Грофови од Хоенцолерн-Хехинген (1576–1623)[уреди | уреди извор]

Принцови од Хоенцолерн-Хехинген (1623-1850)[уреди | уреди извор]

По отстапувањето на територијата на Прусија, принцот продолжил да ја користи својата титула.

Линијата изумрела во 1869 година по смртта на принцот Константин, а титулите преминале на линијата Хоенцолерн-Зигмаринген.