Кнежевство Шаумбург-Липе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Шаумбург-Липе
Grafschaft (Fürstentum) Schaumburg-Lippe
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Држава на Северногермански Сојуз
(1867–71)
Држава на Германско Царство
(1871–1918)

1647–1918
Знаме Грб
Химна
Heil unserm Fürsten, Heil!
"Поздрав до нашиот принц, Поздрав !"
Местоположба на Ројс-Грајз
Шаумбург-Липе во рамките на Германското Царство
Главен град Бикебург
Јазици германски
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 1647
 -  Замрела 11 Ноември 1918

Кнежевство Шаумбург-Липе, исто така Липе-Шаумбург (германски: Grafschaft (Fürstentum) Schaumburg-Lippe) — создадена како грофовија во 1647 година, станала кнежевство во 1807 година, слободна покраина во 1918 година и до 1946 година била мала покраина во Германија, која се наоѓа во денешната покраина Долна Саксонија, со нејзиниот главен град во Бикебург.