Прво Француско Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Француско Царство
Empire Français
Империја

 

 

 

1804–1814
Знаме Imperial Coat of arms
Химна
Chant du Départ
"Песна на заминување"
Местоположба на Франција
Француското Царство во својот врв (септември 1812 г.):
  Непосредно управувани
  Клиентски држави
  Воена окупација
  Де јуре граници на клиентски држави, но ниту под француска ниту клиентска власт
Главен град Париз
Јазици француски
Уредување уставна монархија
Цар
 -  1804 – 1814/1815 Наполеон Бонапарт
 -  1815 Наполеон II[1]
Законодавство Парламент
 -  Горен дом Сенат
 -  Долен дом Законодавно тело
Историски период Наполеонови војни
 -  Наполеон како цар 18 мај 1804
 -  Абдиција на Наполеон 6 април 1814
 -  Сто дена 20 март – 7 јули 1815
Валута француски франк
Минати
Следни
Прва Француска Република
Свето Римско Царство
Кралство Холандија
Лигуријанска Република
Бурбонска реставрација
Обединето Кралство Холандија
Мореснет
Кралство Сардинија
Австриско Царство
Војводство Луксембург
Војводство Токсана
Денес во  Белгија
 Хрватска
 Франција
 Германија
 Италија
 Луксембург
 Монако
 Холандија
 Словенија
 Швајцарија
 Ватикан

Француско Царство (1804-1814)[2][3], познато и како Големо Француско Царство, Прво Француско Царство или Наполеоново Царствоцарство основано од страна на Наполеон Бонапарт. Во времето на неговото постоење било доминантна сила во поголемиот дел од континентална Европа за време на раниот XIX век.

Наполеон бил прогласен за цар на Французите (L'Empereur des Français) на 18 мај 1804 година и крунисан на 2 декември 1804 година. По создавањето на царството, веднаш Франција започнала војна против т.н. колалиција на Австрија, Прусија, Русија, Португалија. Наполеон издвојувал голема победа во Битката кај Аустерлиц во 1805 година и во Битката кај Фридланд во 1807 година.

Наполеон на 6 април 1814 година абдицирал, но од прогонство се вратил од Елба наредната година. Во Битката кај Вратело Франција била поразена, кое го навестило пропаѓањето на царството.

Наполеон ја потпишал својата втора абдикација на 22 јуни; на 28 јуни кралот Луј XVIII бил повратен на францускиот престол, со што завршиле т.н. „сто дена“. Британските власти го прифатиле предавањето на поранешниот цар на 15 јули; подоцна бил протеран на островот Света Елена. Толку бил голем поразот на Наполеон, што Ватерло останал како синоним за огромен пораз.

Административна карта на Француското Царство во 1812 г.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. According to his father's will only. Between June 23 and July 7, France was held by a Commission of Government of five members, which never summoned Napoleon II as emperor in any official act, and no regent was ever appointed while waiting the return of the king. [1]
  2. Но на домашен терен „Француска Република“ сè до 1808 г.
  3. The official bulletin of laws of the French Empire