Прејди на содржината

Обединето Нискоземско Кралство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обединето Нискоземско Кралство
Koninkrijk der Nederlanden
Royaume des Pays-Bas
Државна заедница
[[Прво Француско Царство|]]
1815 – 1839
 

 

Знаме Грб
Местоположба на Ниски Земји
Обединето Нискоземско Кралство во 1815 г.
Главен град Амстердам и Брисел
Јазици холандски, француски
Уредување Уставна монархија
Крал Вилем I
Законодавство Генерално собрание
 -  Горен дом Сенат
 -  Долен дом Второстепен дом
Историски период Виенски конгрес
 -  Виенски конгрес 16 март 1815
 -  Лондонски договор 19 април 1839
Валута Холандската гулдена

Обединетото Нискоземско Кралство (1815-1830) (1839) (холандски: Koninkrijk der Nederlanden Verenigd, француски: Royaume-Uni des Pays-Bas) е име кое било користено за новата европска држава која била создадена од страна на Првото Француско Царство за време на Виенскиот конгрес во 1815 г. Оваа држава, официјално наречена „Кралство на Ниските Земји“, се состоела од поранешната Холандска Република (Република на Обединетите Покраини) на север, поранешнните Австриски Ниски Земји на југ, и поранешната Лиешка епархија.

Обединетото Нискоземско Кралство пропаднало по 1830 по Белгиската револуција во 1830 година. Кралот Вилем I, новата белгиска држава ја признал по Договорот од Лондон.