Германска златна марка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Германска златна марка
20 Златни марки, Банкнота од 1914 година
Составници
Подединица
 1/100Пфениг
МножинаМарки
Симбол
 Пфениг
Банкноти5, 10, 20, 50, 100, 1000 Марки
Монети1, 2, 5, 10, 20, 25, 50 Пфениг
1, 2, 3, 5, 10, 20 Марки
Демографија
Корисник/ци Германско Царство
Издавач
Централна банкаРајхсбанк
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.

Златна марка (официјално само Марка, знак: ℳ) — валута базирана на златен стандард на Германското Царство од 1873 до 1914 година. Папирмарката беше многу девалвирана марка, откако златниот стандард се откажа во Август 1914 година, непосредно по избувнувањето на Првата светска војна, а златните и сребрените монети престанаа да циркулираат.