Папирмарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Банкнота
Банкнота

Папирмарка официјално само марката, била валута во Германија (во Германското Царство и Вајмарска Република ) од 1919 година, кога односот помеѓу брендот и златото беше откажан до 1923 година. година (т.е. за хиперинфлација во Германија). Симболот за папермарк бил.