Список на грчки монарси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крал на Грција
Поранешна монархија
Кралски грб на Грција
Константин II во 1997
Прв владетел Отон
Последен владетел Константин II
Резиденција Претседателска палата, Атина
Монархијата започнала 1831
Монархијата завршила 1973
Сегашни претенденти Константин II (како Крал на Елините)

Ова е список на кралеви на Грција. Всушност, единствено првиот крал, Отон има титула крал на Грција, бидејќи неговиот наследник Георги I ја имал титулата „Крал на Елините“.

Династија Вителсбах[уреди | уреди извор]

# Слика Име Владеел од Владеел до
1 Отон 6 февруари 1832 23 октомври 1862

Династија Гликсбург[уреди | уреди извор]

# Слика Име Владеел од Владеел до
2 Георги I 30 март 1863 18 март 1913
3 Константин I 18 март 1913
19 декември 1920
11 јуни 1917
27 септември 1922
4 Александар 11 јуни 1917 19 декември 1920
5 Георги II 27 септември 1922
3 ноември 1935
25 март 1924
1 април 1947
6 Павле 1 април 1947 6 март 1964
7 Константин II 6 март 1964 1 јуни 1973
укинување на монархијата

Крал на Елините[уреди | уреди извор]

1924 - 1935

# Слика Име Претендент од До
1 Георги II 27 септември 1922 3 ноември 1935

1973 - денес

# Слика Име Претендент од До
2 Константин II 1 јуни 1973