Вителсбаховци

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Династија Вителсбах)
Династија Вителсбах
Coat of arms of the Kingdom of Bavaria.svg
Земја Свето Римско Царство
Калмарска Унија
Кралство Баварија
Кралство Грција
ПрпадностГерманци
Основана11 век
ОсновачОтон I
Тековен владетелФранц
Последен владетелЛудвиг III
ТитулиВојвода од Баварија
Изборен кнез на Баварија
Крал на Баварија
Изборен кнез на Курпфалц
Изборен кнез на Келн
Цар на Светото Римско Царство
Крал на Римјаните
Крал на Данска
Крал на Шведска
Крал на Норвешка
Крал на Грција
Крај на владеењето7 ноември 1918

Вителсбаховци или династија Вителсбах (германски: Haus Wittelsbach — една од најстарите германски аристократски семејства и династии. Во текот на својата историја и владеење, династијата управувала со Баварија, Бранденбург (1351-1364), Холандија (1353-1417), Данска (1440-1448), Чешка (1619-1620), Шведска (1654-1741), Грција (1832-1862). Два нејзини потомци станале цареви на Светото Римско Царство (1314-1347, 1742-1745).

Основач на династијата во 1180 година бил војвода Отон I, додека последен владетел во 1918 година бил Лудвиг III. Денес глава на фамилијата е Франц, роден во 1933 година во Минхен.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Haus Bayern – webpage of the Royal House of Bavaria (in German)
  • Archived website about the Royal Family of Bavaria
  • Haus Bayern - Wittelsbacher Ausgleichsfonds – Wittelsbach foundation (in German)
  • Die Genealogie der Wittelsbacher – Genealogy of the Wittelsbach family (in German)
  • Marek, Miroslav. „Genealogy of the House of Wittelsbach from Genealogy.eu“. genealogy.euweb.cz (Genealogy.EU).