Список на грчки монарси

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Крал на Грција)
Крал на Грција
Поранешна монархија
Royal Coat of Arms of Greece.svg
Кралски грб на Грција
King Constantine.jpg
Константин II во 1997
Прв владетел Отон
Последен владетел Константин II
Резиденција Претседателска палата, Атина
Монархијата започнала 1831
Монархијата завршила 1973
Сегашни претенденти Константин II (како Крал на Елините)

Ова е список на кралеви на Грција. Всушност, единствено првиот крал, Отон има титула крал на Грција, бидејќи неговиот наследник Георги I ја имал титулата „Крал на Елините“.

Династија Вителсбах[уреди | уреди извор]

# Слика Име Владеел од Владеел до
1 Otto of Greece.jpg Отон 6 февруари 1832 23 октомври 1862

Династија Гликсбург[уреди | уреди извор]

# Слика Име Владеел од Владеел до
2 King George of Hellenes.jpg Георги I 30 март 1863 18 март 1913
3 Constantine I of Greece.jpg Константин I 18 март 1913
19 декември 1920
11 јуни 1917
27 септември 1922
4 King Alexander of Greece.jpg Александар 11 јуни 1917 19 декември 1920
5 Georgeiiofgreece.jpg Георги II 27 септември 1922
3 ноември 1935
25 март 1924
1 април 1947
6 Paul of Greece.jpg Павле 1 април 1947 6 март 1964
7 King Constantine.jpg Константин II 6 март 1964 1 јуни 1973
укинување на монархијата

Крал на Елините[уреди | уреди извор]

1924 - 1935

# Слика Име Претендент од До
1 Georgeiiofgreece.jpg Георги II 27 септември 1922 3 ноември 1935

1973 - денес

# Слика Име Претендент од До
2 King Constantine.jpg Константин II 1 јуни 1973