Битка кај Кисинген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Кисинген
Дел од Австро-пруската војна
Sturm der Preußen über die Saalebrücke auf Kissingen am 10. Juli.jpg
Битка кај Кисинген
Датум 10 јули 1866
Место Бад Кисинген, Баварија
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Кралство Прусија  Баварија
Команданти и водачи
Едуард Фогел фон Фалкенштајн Кралство Баварија Карл Теодор од Баварија
Сила
18.000 15.000
Жртви и загуби
153 убиени
770 повредени
38 исчезнати
111 убиени
659 повредени
587 исчезнати

Битка кај Кисинген — битка меѓу баварските и пруските трупи на 10 јули 1866 година за време на Австро-пруската војна во и околу градот Кисинген (денес: Бад Кисинген) во Баварија. Беше дел од походот на Мајна и заврши со победа на Прусија.