Договор од Рид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Договор од Ријд (8 октомври 1813 година) — договор што бил потпишан помеѓу Кралството Баварија и Австриското Царство. Со овој договор, Баварија го напушти Рајнскиот Сојуз, кој беше сојузник на Наполеон, и се согласи да се приклучи на Шестата коалиција против Наполеон во замена за гаранција на нејзиниот суверен и независен статус. На 14 октомври, Баварија официјално објави војна против Првото Француско Царство. Договорот беше страсно поддржан од престолонаследникот Лудвиг и маршалот фон Вреде.[1]

Договорот беше подготвен од Клеменс фон Метерних, кој ги обедини германските држави во Шестата коалиција. Со одвојување на Баварија од Рајнскиот Сојуз, Метерних ги провери амбициите на германските националисти како Хајнрих Фридрих Карл, кој имал за цел да го искористи падот на Наполеон за да создаде пан-германска држава. Метерних, конзервативен Австриец, сакаше да избегне создавање на пан-германска држава која ќе го намали локалниот суверенитет и ќе предизвика зајакнување на либерализмот. Тајните написи во договорот гарантираа целосен суверенитет на Баварија под нејзините постоечки граници.[2]

Донесувањето на договорот ги прекина линиите за комуникација на Наполеон и две недели подоцна тој беше поразен во битката кај Лајпциг.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Der große Schritt nach vorne Bayerischer Rundfunk, published: 27 April 2015, accessed: 20 October 2015
  2. Zamoyski (2007). Rites of Peace. Harper. стр. 109, 113. ISBN 006077519X.