Франконија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Франконија
Карта на денешна Франконија
Карта на Франконија по окрузи

Франконија (германски: Franken) — германски историски и јазичен регион кој ги опфаќа северните делови на денешна Баварија и областите што се граничат со неа на запад во Баден-Виртемберг. Името опстојува во имињата на административните региони Долна Франконија, Средна Франконија и Горна Франконија, но првобитниот регион се проширил позападно до Шпајер, Мајнц и Вормс. Повеќето од жителите на денешна Франконија зборуваат југоисточен франконски германски.

Франконија била едно од петте матични војводства кои го основале Светото Римско Царство на крајот на 9 и почетокот на 10 век.