Крал на Баварија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крал на Баварија
Поранешна монархија
Кралски грб
Прв владетел Максимилијан I
Последен владетел Лудвиг III
Звање Неговото Височество
Прогласил Наследно
Монархијата започнала 1806
Монархијата завршила 1918
Сегашни претенденти Франц, војвода од Баварија

Крал на Баварија — титула што ја држеа наследните владетели на Вителсбах во Кралство Баварија од 1805 до 1918 година, кога кралството беше укинато. Тоа беше второто кралство во Баварија, речиси илјада години по краткотрајното каролиншко кралство Баварија.

Историја[уреди | уреди извор]

Круна на Баварија

Според условите на Мирот во Пресбург склучен на 26 декември 1805 година помеѓу Наполеонска ја и светиот римски цар Франц II, неколку кнежевства сојузнички со Наполеон, беа издигнати во кралства. Еден од најсилните од нив беше изборниот кнез на Баварија, Максимилијан IV Јосиф, и на 1 јануари 1806 година, тој формално ја презеде титулата крал Максимилијан I Јосиф од Баварија. Тој беше член на фамилијата Вителсбах, поточно на огранокот Пфалц-Биркенфелд-Цвајбрикен.

Наследниците на Максимилијан се спротивставија на германскиот национализам, а Баварија стана заштитничка на помалите држави чии водачи се чувствуваа загрозени од Прусија или Австрија во Германскиот Сојуз. Верските врски и горниот германски дијалект ја поврзуваа државата повеќе со Австрија до нивниот пораз во Австро-пруската војна. Кралот Лудвиг II потпиша сојуз со Прусија на 22 август 1866 година, со што практично се откажа од независноста на Баварија.

Со договорот од 23 ноември 1870 година, Баварија беше интегрирана во новата Германска Империја, но имаше релативно голем степен на автономија. Кралевите на Баварија ги одржуваа своите титули и одржуваа одделен дипломатски и воен кор. Кога Германската Империја беше укината во ноември 1918 година по завршувањето на Првата светска војна, последниот крал на Баварија, Лудвиг III, беше соборен од власт.

Кралеви на Баварија[уреди | уреди извор]

Лудвиг III од БаваријаОто од БаваријаЛудвиг II од БаваријаМаксимилијан II од БаваријаЛудвиг I од БаваријаМаксимилијан I Јосиф од Баварија
Слика Име Владеење Забелешки
Максимилијан I Јосиф

Maximilian I Joseph (1756–1825)

1806-1825 Син на палатинскиот гроф Фридрих Михаел од Цвајбрикен. Далечен братучед на неговиот претходник Чарлс Теодор, тој бил грофот Палатин од Цвајбрикен од 1795 година. Во хаосот на војните на Француската револуција пропаднал античкиот конституиран поредок на Светото Римско Царство. Во текот на овие настани Баварија успеала да се здружи со Франција и Максимилијан IV Јосиф станал крал со името Максимилијан I на 1 јануари 1806 година.
Лудвиг I

Ludwig I (1786–1868)

1825-1848 Син на Максимилијан I. Абдицирал поради револуцијата од 1848 година.
Максимилијан II

Maximilian II (1811–1864)

1848-1864 Син на Лудвиг I.
Лудвиг II

Ludwig II (1845–1886)

1864-1886 Син на Максимилијан II. Тој бил прогласен за луд во 1886 година, а потоа бил сменет.
Ото

Otto (1848–1916)

1886-1913 Брат на Лудвиг II. Ото бил прогласен за луд за време на неговото владеење и функциите на монарх ги извршувале следните регенти:
  • Принцот Луитполд од Баварија 1886-1912 година;
  • Принцот Луј од Баварија 1912-1913 година.
Луитполд

Luitpold (1821–1912)

1886-1912 Син на Лудвиг I, брат на Максимилијан II, тој бил принцот регент на Баварија за кралот Ото.
Лудвиг III

Ludwig III (1845–1921)

1913-1918 Син на Луитполд. Регент принц на Баварија од 1912 до 1913 година. Тој бил прогласен за крал на Баварија во 1913 година, а тронот го загубил во 1918 година поради распадот на Германската Империја.