Енеко Тур 2013

Од Википедија — слободната енциклопедија
Енеко Тур 2013
Светска турнеја на UCI 2013, трка 21 од 28
Детали за трката
Датум(и) 12–18 август 2013
Етапи 7
Растојание 1.080,3 км
Време 25ч 14' 05" ( км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Здењек Штибар (Чешка) (Омега Парма-Квик Степ)
Втор  Том Димулен (Холандија) (Аргос-Шимано)
Трет  Андриј Гривко (Украина) (Астана)

Бодовен  Ларс Бом (Холандија) (Белкин Про Сајклинг)
Спринтерски  Лауренс де Вресе (Белгија) (Топспорт Вландерен-Балоас)
Екипен Омега Парма-Квик Степ
2012
2014

Енеко Тур 2013 било деветто издание на велосипедската етапна трка Енеко Тур. Започнала на 12 август во Коксејде и завршила на 18 август во Герардсберген, Белгија, по седум одржани етапи.[1] Била 21. трка во сезоната на Светската турнеја и била освоена од Здењек Штибар.

Екипи[уреди | уреди извор]

Сите 19 UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да испратат екипа. Дополнително две професионални континентални екипи биле исто така повикани.

Аксент Џобс-Ванти
Аг2р-Ла Мондијал
Аксент Џобс-Ванти
FDJ.fr
Мовистар Тим
Тим Скај
Аргос-Шимано
Канондејл
Гармин-Шарп
Омега Парма-Квик Степ
Вакансолел-ДКМ
Астана
Лампре-Мерида
Орика-ГринЕЏ
Катјуша
Белкин Про Сајклинг
Еускалтел-Еускади
Лото-Белисол
РадиоШек-Леопард
Тим Саксо-Тинкоф
Топспорт Вландерен-Балоас

†: Поканети професионални континентални екипи

Распоред[уреди | уреди извор]

Трката се состоела од седум етапи, вклучувајќи еден поединечен хронометар. Како претходните сезони, трката имала завршница на Мур ван Герардсберген, кој е познат од еднодневната трка Трка околу Фландрија.

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 12 август Коксејде (Белгија) до Ардоја (Белгија) 175,3 км рамна етапа  Марк Реншо (АВС)
2 13 август Ардоја (Белгија) до Ворст (Белгија) 176,9 км рамна етапа  Арно Демар (ФРА)
3 14 август Остерхут (Холандија) до Бруверсдам (Холандија) 187,3 км рамна етапа  Здењек Штибар (ЧЕШ)
4 15 август Есен (Белгија) до Влејмен (Холандија) 169,6 км рамна етапа  Андре Грајпел (ГЕР)
5 16 август Ситард-Гелен (Холандија) до Ситард-Гелен (Холандија) 13,2 км поединечен хронометар  Силвен Шаванел (ФРА)
6 17 август Римст (Белгија) до Ла Редут (Белгија) 150 км среднопланинска етапа  Давид Лопес (ШПА)
7 18 август Тинен (Белгија) до Герардсберген (Белгија) 208 км среднопланинска етапа  Здењек Штибар (ЧЕШ)

Етапи[уреди | уреди извор]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

12 август 2013 — Коксејде (Белгија) до Ардоја (Белгија), 175,3 км[2]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1  Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг 4ч 01' 14"
2  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 2"
3  Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 2"
4  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида + 2"
5  Елија Вивијани (ИТА) Канондејл + 2"
6  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 2"
7  Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 2"
8  Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
9  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 2"
10  Руслан Тлеубајев (КАЗ) Астана + 2"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1  Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг 4ч 01' 04"
2  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 6"
3  Питер Јакобс (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 7"
4  Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 8"
5  Бенјамин Верес (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 8"
6  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 9"
7  Лауренс де Вресе (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 9"
8  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 10"
9  Маќеј Боднар (ПОЛ) Канондејл + 11"
10  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида + 12"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

13 август 2013 — Ардоја (Белгија) до Ворст (Белгија), 176,9 км[3]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1  Арно Демар (ФРА) FDJ.fr 4ч 03' 34"
2  Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти и.в.
3  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
4  Марко Кумп (СЛО) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
5  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6  Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти и.в.
7  Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
8  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти и.в.
9  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10  Матје Ладању (ФРА) FDJ.fr и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1  Арно Демар (ФРА) FDJ.fr 8ч 04' 40"
2  Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг + 3"
3  Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 4"
4  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 6"
5  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
6  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 8"
7  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 9"
8  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9  Матје Ладању (ФРА) FDJ.fr + 10"
10  Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти + 10"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

14 август 2013 — Остерхут (Холандија) до Бруверсдам (Холандија), 187,3 км[4]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 14' 00"
2  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
3  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4  Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 2"
5  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 2"
6  Мануел Белети (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
7  Данило Наполитано (ИТА) Аксент Џобс-Ванти + 2"
8  Александар Порсев (РУС) Катјуша + 2"
9  Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
10  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 2"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1  Арно Демар (ФРА) FDJ.fr 12ч 18' 42"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1"
3  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 3"
4  Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг + 3"
5  Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 4"
6  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 6"
7  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 8"
8  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 8"
9  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
10  Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти + 10"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

15 август 2013 — Есен (Белгија) до Влејмен (Холандија), 169,6 км[5]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол 3ч 47' 36"
2  Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард и.в.
3  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
6  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
7  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ и.в.
8  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9  Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
10  Кристофер Сатон (АВС) Тим Скај и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 16ч 06' 15"
2  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 1"
3  Арно Демар (ФРА) FDJ.fr + 3"
4  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
5  Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 7"
6  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 9"
7  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 13"
8  Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 15"
9  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 17"
10  Питер Јакобс (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 17"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

16 август 2013 — Ситард-Гелен (Холандија) до Ситард-Гелен (Холандија), 13,2 км, поединечен хронометар (ITT)[6]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ 16' 04"
2  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 4"
3  Џеси Сарџент (НЗЛ) РадиоШек-Леопард + 4"
4  Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 6"
5  Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 9"
6  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 11"
7  Владимир Гусев (РУС) Катјуша + 14"
8  Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 17"
9  Андриј Гривко (УКР) Астана + 18"
10  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 20"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 16ч 22' 39"
2  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 4"
3  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 8"
4  Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 8"
5  Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 10"
6  Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 18"
7  Андриј Гривко (УКР) Астана + 23"
8  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 24"
9  Владимир Гусев (РУС) Катјуша + 25"
10  Ијан Станард (ВБР) Тим Скај + 26"

Етапа 6[уреди | уреди извор]

17 август 2013 — Римст (Белгија) до Ла Редут (Белгија), 150 км[7]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1  Давид Лопес (ШПА) Тим Скај 3ч 51' 13"
2  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 2"
3  Маќеј Патерски (ПОЛ) Канондејл + 2"
4  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 3"
5  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 3"
6  Анхел Мадразо (ШПА) Мовистар Тим + 3"
7  Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 3"
8  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 3"
9  Ник Нијенс (БЕЛ) Гармин-Шарп + 12"
10  Арнолд Жанесон (ФРА) FDJ.fr + 12"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано 20ч 14' 03"
2  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 9"
3  Андриј Гривко (УКР) Астана + 24"
4  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 29"
5  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 29"
6  Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 37"
7  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 50"
8  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 07"
9  Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 1' 16"
10  Максим Иглински (КАЗ) Астана + 1' 33"

Етапа 7[уреди | уреди извор]

18 август 2013 — Тинен (Белгија) до Герардсберген (Белгија), 208 км[8]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 5ч 00' 03"
2  Ијан Станард (ВБР) Тим Скај + 4"
3  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 12"
4  Мануел Квинцијато (ИТА) Аксент Џобс-Ванти + 14"
5  Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 17"
6  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 25"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 25"
8  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 25"
9  Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида + 25"
10  Лауренс де Вресе (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 25"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 25ч 14' 05"
2  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 26"
3  Андриј Гривко (УКР) Астана + 50"
4  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 55"
5  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 55"
6  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 20"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 32"
8  Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 1' 34"
9  Максим Иглински (КАЗ) Астана + 2' 07"
10  Максим Монфор (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 2' 14"

Поредок[уреди | уреди извор]

Етапа Победник Генерален пласман
Бодовен пласман
Борбен пласман
Екипен пласман
1 Марк Реншо Марк Реншо Марк Реншо Лауренс де Вресе Белкин Про Сајклинг
2 Арно Демар Арно Демар Тејлор Фини FDJ.fr
3 Здењек Штибар Андре Грајпел
4 Андре Грајпел Ларс Бом Омега Парма-Квик Степ
5 Силвен Шаванел
6 Давид Лопес Том Димулен РадиоШек-Леопард
7 Здењек Штибар Здењек Штибар Ларс Бом Омега Парма-Квик Степ
На крај Здењек Штибар Ларс Бом Лауренс де Вресе Омега Парма-Квик Степ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Енеко Тур: Sir Bradley Wiggins back in action as rouleurs battle it out for victory“. Sky Sports. Посетено на 12 август 2013.
  2. „Коксејде – Ардоја“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-08-11. Посетено на 17 август 2013.
  3. „Ардоја – Ворст“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-08-11. Посетено на 17 август 2013.
  4. „Остерхут – Бруверсдам“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  5. „Есен – Влејмен“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  6. „Ситард-Гелен – Ситард-Гелен“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  7. „Римст – Ла Редут“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  8. „Тинен – Герардсберген“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Посетено на 17 август 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]