Трка околу Пекинг 2013

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трка околу Пекинг 2013
Светска турнеја на UCI 2013, трка 28 од 28
Детали за трката
Датум(и) 11–15 октомври 2013
Етапи 5
Растојание 835,5 км
Добитници на наградите
Победник  Бењат Инчаусти (ШПА) (Мовистар Тим)
Втор  Даниел Мартин (ИРС) (Гармин-Шарп)
Трет  Давид Лопес (ШПА) (Тим Скај)
2012
2014

Трката околу Пекинг 2013 било трето издание на етапната трка Трка околу Пекинг. Започнала на 11 октомври во округот Шуњи во Пекинг и завршила на 15 октомври на плоштадот Птичјо гнездо по пет извозени етапи. Била 28. и последна трка во сезоната на Светската турнеја. Бењат Инчаусти од Мовистар Тим ја освоил трката откако победил на четвртата етапа, која завршувала на нагорнина.[1]

Распоред[уреди | уреди извор]

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 11 октомври Шуњи до Хуаиру 190,5 км рамна етапа  Тор Хушовд (НОР)
2 12 октомври Хуаиру до Јанкинг 201,5 км рамна етапа  Насер Буани (ФРА)
3 13 октомври Јанкинг до Квијанџијандијан 176 км среднопланинска етапа  Насер Буани (ФРА)
4 14 октомври Јанкинг до Планина Ментугу Мијаофенг 150,5 км планинска етапа  Бењат Инчаусти (ШПА)
5 15 октомври Плоштад Тјананмен до Плоштад Птичјо Гнездо 117 км рамна етапа  Лука Мезгец (СЛО)

Екипи[уреди | уреди извор]

Бидејќи Трката околу Пекинг е настан од Светската турнеја, сите деветнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и се обврзани да испратат екипа. Дополнително, организаторите доделиле специјална покана на екипата Чемпион Систем, со што вкупниот број на екипи на трката се искачил на 20.

Екипи кои учествувале на трката биле:[2]

Етапи[уреди | уреди извор]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

11 октомври 2013 — Шуњи до Хуаиру, 190,5 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1  Тор Хушовд (НОР) Аксент Џобс-Ванти 4ч 20' 34"
2  Лука Мезгец (СЛО) Аргос-Шимано и.в.
3  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
6  Енрике Санз (ШПА) Мовистар Тим и.в.
7  Ридигер Зелиг (ГЕР) Катјуша и.в.
8  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr и.в.
9  Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
10  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1  Тор Хушовд (НОР) Аксент Џобс-Ванти 4ч 20' 34"
2  Вилем Ваутерс (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ + 3"
3  Лука Мезгец (СЛО) Аргос-Шимано + 4"
4  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
5  Риота Нишизоно (ЈАП) Чемпион Систем + 9"
6  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
7  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 10"
8  Енрике Санз (ШПА) Мовистар Тим + 10"
9  Ридигер Зелиг (ГЕР) Катјуша + 10"
10  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr + 10"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

12 октомври 2013 — Хуаиру до Јанкинг, 201,5 км
Stage 2 Result
Возач Екипа Време
1  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 59' 49"
2  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
3  Мичел Докер (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4  Мати Брешел (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
5  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6  Бари Маркус (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
7  Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
8  Стил фон Хоф (АВС) Гармин-Шарп и.в.
9  Лука Мезгец (СЛО) Аргос-Шимано и.в.
10  Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 9ч 20' 13"
2  Тор Хушовд (НОР) Аксент Џобс-Ванти + 0"
3  Максим Буе (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"
4  Вилем Ваутерс (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ + 3"
5  Лука Мезгец (СЛО) Аргос-Шимано + 4"
6  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида + 4"
7  Чад Бејер (САД) Чемпион Систем + 5"
8  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
9  Мичел Докер (АВС) Орика-ГринЕЏ + 6"
10  Оливје Кесен (БЕЛ) Лото-Белисол + 7"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

13 октомври 2013 — Јанкинг до Квијанџијандијан, 176 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 08' 15"
2  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
3  Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша и.в.
4  Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
5  Мартин Колер (ШВА) Аксент Џобс-Ванти и.в.
6  Борут Божич (СЛО) Астана и.в.
7  Тош ван дер Санде (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
8  Хесус Ерада (ШПА) Мовистар Тим и.в.
9  Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10  Мати Брешел (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 13ч 28' 18"
2  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 11"
3  Максим Буе (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 11"
4  Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша + 16"
5  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 16"
6  Мати Брешел (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф + 18"
7  Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 19"
8  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 19"
9  Риота Нишизоно (ЈАП) Чемпион Систем + 19"
10  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 20"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

14 октомври 2013 — Јанкинг до Планина Ментугу Мијаофенг, 150,5 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим 3ч 43' 25"
2  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 3"
3  Давид Лопес (ШПА) Тим Скај + 4"
4  Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 6"
5  Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 11"
6  Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ + 11"
7  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 13"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 13"
9  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 13"
10  Матијас Франк (ШВА) Аксент Џобс-Ванти + 18"
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим 17ч 11' 50"
2  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 10"
3  Давид Лопес (ШПА) Тим Скај + 13"
4  Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 18"
5  Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 24"
6  Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ + 24"
7  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 26"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 26"
9  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 26"
10  Гарикоиц Браво (ШПА) Еускалтел-Еускади + 31"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

15 октомври 2013 — Плоштад Тјананмен до Плоштад Птичјо Гнездо, 117 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1  Лука Мезгец (СЛО) Аргос-Шимано 2ч 23' 56"
2  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr и.в.
3  Морено Хофланд (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4  Мати Брешел (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
5  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6  Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша и.в.
7  Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
8  Ридигер Зелиг (ГЕР) Катјуша и.в.
9  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10  Бернхард Ајзел (АВТ) Тим Скај и.в.
Краен пласман
Возач Екипа Време
1  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим 19ч 35' 46"
2  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 10"
3  Давид Лопес (ШПА) Тим Скај + 13"
4  Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 18"
5  Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 24"
6  Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ + 24"
7  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 26"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 26"
9  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 26"
10  Гарикоиц Браво (ШПА) Еускалтел-Еускади + 31"

Поредок[уреди | уреди извор]

Етапа Победник Генерален пласман
Планински пласман
Бодовен пласман
Пласман за млад возач
Екипен пласман
1 Тор Хушовд Тор Хушовд недоделена Тор Хушовд Вилем Ваутерс Катјуша
2 Насер Буани Насер Буани Томас де Гент Насер Буани Насер Буани
3 Насер Буани Дамијано Карузо Аксент Џобс-Ванти
4 Бењат Инчаусти Бењат Инчаусти Ромен Барде Мовистар Тим
5 Лука Мезгец
На крај Бењат Инчаусти Дамијано Карузо Насер Буани Ромен Барде Мовистар Тим

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Инчаусти победи на Трката околу Пекинг за крај на сезоната“. Velonews.competitor.com. Архивирано од изворникот на 2013-10-18. Посетено на 15 октомври 2013.
  2. „Почетна список на Трката околу Пекинг 2013“. Cycling News. Future Publishing Limited. Посетено на 11 октомври 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]