Лав Мунг (охридски архиепископ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лав Мунг
Архиепископ од 1108
Архиепископ до 1120
Претходник Теофилакт
Наследник Михаил Максим
Роден
Византија
Починал најверојатно 1120
Византија
Други архиепископи со име Лав

Лав Мунг бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1078 до 1084 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот престол, тој бил христијански пратеник и дека тој имал еврејско потекло. На охридскиот престол се качил по заминувањето на Теофилакт Охридски во Солун, најверојатно во 1108 година., и на таа позиција се задржал до 1120 година. Не е познато кога починал.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.