Прејди на содржината

Јован IV Комнин (охридски архиепископ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јован IV Комнин
Архиепископ од 1143
Архиепископ до 1157
Претходник Михаил Максим
Наследник Константин I
Роден 11 век
Византија
Починал најверојатно 1157
Византија
Други архиепископи со име Јован

Јован IV Комнин бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1143 до 1157 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Јован води потекло од династијата Комнини, кои управувале со Византија во тоа време, Тој бил син на Исак Комнин и заробеник на царот Алексиј I Комнин. Неговата мајка се викала Ирина. Пред да се замонаши, тој го имал името Адријан, и најверојатно работел како дук во Драч. На охридскиот престол се качил по заминувањето најверојатно во 1143 година, и на таа позиција се задржал до 1157 година. Не е познато кога починал.

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.