Никола I (охридски патријарх)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Никола I
Архиепископ од 1000
Архиепископ до 1000
Претходник Герман
Наследник Филип
Роден X век
?

Никола (или Николај) — охридски патријарх, поглавар на Охридската патријаршија за време на Самоиловото Царство, во 1000 г. по смртта на неговиот претходник, Герман.

Споменат е како охридски архиепископ во краткото живтие на св. Јован Владимир, каде се вели дека бил негов учител. Спомнат е и во Зографската историја како поглавар на Бугарите, кои биле под врховенството на охридската црква.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Снегаров, Иван (1995) [1924]. История на Охридската архиепископия, т.1 (Второ фототипно издание. изд.). София: Академично издателство „Марин Дринов“. стр. 27–28.