Прејди на содржината

Михаил Максим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Михаил Максим
Архиепископ од 1120
Архиепископ до 1143
Претходник Лав II
Наследник Јован IV
Роден 11 век
Византија
Починал најверојатно 1143
Византија
Други архиепископи со име Михаил

Михаил Максим — византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1120 до 1143 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот престол, тој бил остијариј во канцеларијата на Цариградската патријаршија. На охридскиот престол се качил по заминувањето на Лав II, најверојатно во 1120 година, и на таа позиција се задржал до 1143 година. Не е познато кога починал.

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.