Адријан (охридски архиепископ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Адријан
Архиепископ од пред1183
Архиепископ до околу или по 1183
Претходник Константин I
Наследник Јован V
Роден 12 век
Византија
Други архиепископи со име Адријан

Адријан бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот во околу 1183 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

За неговото дело денеска многу малку се знае. На охридскиот престол се качил по заминувањето на Константин I или по неговатасмрт, најверојатно во 1183 година или пред тоа, и на таа позиција се задржал најверојатно некоја година по 1183 година. Не е познато кога починал. За него е познато тоа што дал решение за брак на византискиот цар Алексиј II Комнин, бидејќи претходно истиот му бил забранет од страна на цариградскиот патријарх Теодосиј.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.