Список на охридски архиепископи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на архиепископи на Македонската и Охридската архиепископија.

Охридска архиепископија[уреди | уреди извор]

Име Служел Белешки
Климент Охридски 886 - 916
Герман 976 - 1000
Никола I 1000 - 1000
Филип 1000 - 1015
Давид 1016 - 1018
Јован Дебарски 1018 - 1037
Лав I 1037 - 1056 Познат теолог, участвувал во споровите околу Големиот раскол
Теодул I 1056 - 1065
Јован II Лампин 1065 - 1078
Јован III Аин 1078 - 1084
Теофилакт Охридски 1084 - 1107 Познат теолог на Новиот завет
Лав Мунг 1108 - 1120
Михаил Максим 1120 - 1143
Јован Комнин 1143 - 1157 Роднина на царот Алексеј I Комнин
Константин I 1160 - 1170
Адријан 1183 - 1183
Јован Каматир 1183 - 1183
Димитар Хоматијан 1216 - 1234 Писател и познат правник
Јоаникиј 1234 - ? за време на царот Иван Асен II
Сергеј ? - 1250 за време на царот Иван Асен II
Константин II Кавасила 1250 - 1263[1]
Јаков Проархиј 1263 - 1280
Генадиј 1285 - 1289 за време на царот Андроник Постариот
Макариј 1290 - 1299 за време на царот Андроник Постариот
Григориј 1317 - 1334 за време на царот Андроник Постариот
Антим Метохит 1334
. . .
Николај I 1345[2] - околу 1347
. . .
Николај I 1364 - 1378
. . .
Григориј II ? - 1410
. . .
Матеј 1408 се споменува 1408
Никодим I 1452 се споменува 1452
Доситеј I ?
. . .
Доротеј ? - 1466
Марко II 1467 - околу 1467 Пранешен цариградски патријарх.
. . .
Николај II ? - 1482
Захариј 1482 - ?
. . .
Прохор 1528 - 1550
Симеон 1550 - 1551
Никанор 1551 - 1557 се споменува 1557
Пајсиј 1557 - 1566
Партениj I ?
Софрониј 1566 - 1572
Гаврил 1580 - 1587
Теодул II 1587 - 1590
Григориј III ? се споменува 1590
Јоаким 1590 - 1593
Атанасиј I 1596 - 1598
Валаам 1598 - 1598
Нектариј 1598 - 1606
Митрофан 1614
Атанасиј I 1614 - 1615
Георгиј 1616
Нектариј 1616 - 1622
Порфириј Палеолог 1624
Јоасаф 1628
Аврамиј 1629 - 1634
Мелетиј 1637
Даниил ?
Харитон 1643 - 1651
Дионисиј I 1652
Атанасиј II 1653 - 1658
Игнатиј 1660
Арсениј I 1662
Зосим I 1663 - 1670
Панарет 1671
Нектариј III 1673
Игнатиј II 1675
Григориј II 1675
Теофан 1676
Мелетиј 1676 - 1677
Партениј II 1677 - 1682
Григориј III 1683 - 1688
Герман I 1688 - 1691
Григориј IV 1691 - 1693
Игнатиј III 1693 - 1695
Зосим II 1695 - 1699
Рафаил околу 1699
Герман до 1702 - 1703
Игнатиј III 1703
Дионисиј II 1706 - 1707
Зосим II 1707 - 1708
Методиј I 1708
Зосим II 1708 - 1709
Дионисиј II 1709 - 1714
Филотеј 1714 - 1718
Јоасаф 1719 - 1745
Јосиф 1746 - 1751
Дионисиј III 1752 1756
Методиј II 1757 - 1758
Кирил I 1759 - 1762
Еремија 1763
Ананиј 1763
Арсениј II 1763 - 1767

Архиепископи на Македонската православна црква[уреди | уреди извор]

Име Години на
управување
Белешки
Доситеј II 4 октомври 1958 - 20 мај 1967
Ангелариј 18 август 1981 - 15 јули 1986
Гаврил II 4 октомври 1986 - 9 јуни 1993
Михаил 21 декември 1993 - 6 јуни 1999
Стефан 9/10 октомври 1999 - денес

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Црквата Свети Јован Богослов- Канео“. www.ohrid.org.mk. Архивирано од изворникот на 2009-05-04. Посетено на 10 август 2009.
  2. „Црквата Свети Никола Болнички“. www.ohrid.org.mk. Архивирано од изворникот на 2010-10-06. Посетено на 10 август 2009.

Поврзано[уреди | уреди извор]