Партениј II (охридски архиепископ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Macedonian cross.svg
Партениј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од околу 1679
Архиепископ до околу 1683
Претходник Мелетиј
Наследник Григориј III
Роден 17 век
Починал 17 век
Други архиепископи со име Партениј

Партениј II — охридски архиепископ во периодот од 15 октомври 1679 до 1 јуни 1683 година. Се претпоставува дека е по потекло од Горица, каде се поменува како архиепископ во кодексот на Горичката митрополија.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Иван Снегаров, Историја на Охридската архиепископија,том II Од потпаѓањето под турска власт сè до нејзиното укинување (1394-1767), Софија, 1931
  2. Јован Белчовски, Хронолошки список на поглаварите на Охридската архиепископија (патријаршија), „Годишен зборник“ на Богословски факултет „Св. Климент Охридски. книга 8, Скопје 2008“