Список на екипи и велосипедисти на Вуелта а Еспања 2013

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Помеѓу 22. екипи кои учествувале на Вуелта, 19 се UCI World Tour екипи и 3 професионални континентални екипи. Списокот подолу содржи 198 велосипедисти, кои земале учество на Вуелта а Еспања 2013, која започнала на 22 август и завршила на 15 септември.[1]


Екипи[уреди]

*: Професионални континентални екипи поканети со специјални покани на трката.

Список[уреди]

Легенда
Бр. Почетниот број носен од возачот во текот на Вуелта Место Место во генералниот пласман
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница, како и етапата на која тоа се случило ДНС Го означува возачот кој не започнал,

како и етапата пред која се повлекол

ДНФ Го означува возачот кој не завршил,

како и етапата на која се повлекол

ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило
Бр. Возач Екипа Место
1 Шпанија Алехандро Валверде Jersey green.svg Мувистар Тим 3
2 Италија Ерос Капеки Мувистар Тим 24
3 Шпанија Иманол Ервити Мувистар Тим 102
4 Шпанија Иван Гутиерез Мувистар Тим 119
5 Шпанија Хосе Ерада Мувистар Тим 12
6 Шпанија Бењат Инчаусти Мувистар Тим 87
7 Шпанија Пабло Ластрас Мувистар Тим ДНФ-13
8 Шпанија Хавиер Морено Мувистар Тим 76
9 Полска Силвестер Шмид Мувистар Тим 45
11 Италија Доменико Поцовиво Аг2р-Ла Мондијал 6
12 Франција Жилиен Берар Аг2р-Ла Мондијал 94
13 Колумбија Карлос Бетанкур Аг2р-Ла Мондијал 126
14 Франција Стив Шенел Аг2р-Ла Мондијал ДНФ-14
15 Франција Микаел Шерел Аг2р-Ла Мондијал 56
16 Луксембург Бен Гастауер Аг2р-Ла Мондијал 65
17 Франција Лојд Мондори Аг2р-Ла Мондијал 114
18 Италија Матео Монтагути Аг2р-Ла Мондијал ДНС-11
19 Италија Риналдо Ночентини Аг2р-Ла Мондијал 53
21 Германија Никијас Арнт Аргос-Шимано 136
22 Франција Варан Баргиј Аргос-Шимано 38
23 Германија Јоханес Фрелингер Аргос-Шимано 59
24 Франција Тиери Ипон Аргос-Шимано ДНФ-20
25 ЈАР Рејнарт Јансе ван Ренсбург Аргос-Шимано 98
26 САД Томас Питерсон Аргос-Шимано 116
27 Австрија Георг Прајдлер Аргос-Шимано 36
28 Холандија Рамон Синкелдам Аргос-Шимано ДНФ-14
29 Холандија Том Стамснејдер Аргос-Шимано 137
31 Италија Винченцо Нибали Астана 2
32 Словенија Јанез Брајкович Астана 26
33 Данска Јакоб Фуглсанг Астана 29
34 Украина Андриј Гривко Астана 101
35 Казахстан Максим Иглински Астана ДНФ-19
36 Естонија Танел Кангерт Астана 11
37 Италија Паоло Тиралонго Астана 51
38 Италија Алесандро Ваноти Астана 113
39 Казахстан Андреј Зајтс Астана 81
41 Холандија Бауке Молема Белкин Про Сајклинг 52
42 Холандија Тео Бос Белкин Про Сајклинг ДНС-1
43 Австралија Греам Браун Белкин Про Сајклинг ДНФ-15
44 Холандија Стеф Клемент Белкин Про Сајклинг ДНФ-13
45 Шпанија Хуан Мануел Гарате Белкин Про Сајклинг 71
46 Шпанија Луис Леон Санчез Белкин Про Сајклинг ДНФ-14
47 Австралија Дејвид Танер Белкин Про Сајклинг 106
48 Холандија Лоренс тен Дам Белкин Про Сајклинг ДНФ-13
49 Германија Роберт Вагнер Белкин Про Сајклинг 123
51 Белгија Филип Жилбер БМЦ Рејсинг Тим ДНФ-15
52 Белгија Јаник Ејсен БМЦ Рејсинг Тим 83
53 Швајцарија Мартин Колер БМЦ Рејсинг Тим 66
54 Данска Себастијан Ландер БМЦ Рејсинг Тим ДНС-13
55 Белгија Клас Лодевик БМЦ Рејсинг Тим 120
56 Германија Доминик Нерц БМЦ Рејсинг Тим 14
57 Италија Марко Пиноти БМЦ Рејсинг Тим ДНС-12
58 Италија Иван Сантаромита БМЦ Рејсинг Тим 48
59 Швајцарија Данило Вис БМЦ Рејсинг Тим 72
61 Шпанија Давид Аројо Каха Рурал-Сегурос РГА 13
62 Шпанија Хавиер Арамендија Каха Рурал-Сегурос РГА 118
63 Португалија Андре Кардозо Каха Рурал-Сегурос РГА 16
64 Уругвај Фабрисио Ферари Каха Рурал-Сегурос РГА 121
65 Шпанија Маркос Гарсија Каха Рурал-Сегурос РГА 75
66 Италија Франческо Ласка Каха Рурал-Сегурос РГА 140
67 Шпанија Антонио Пједра Каха Рурал-Сегурос РГА 109
68 Шпанија Аметс Чурука Каха Рурал-Сегурос РГА 25
69 Шпанија Иван Веласко Каха Рурал-Сегурос РГА ДНС-11
71 Италија Иван Басо Канондејл ДНФ-14
72 Канада Гијом Боавен Канондејл ДНФ-10
73 Италија Тицијано Дал’Антонија Канондејл 111
74 Аргентина Лукас Себастијан Аедо Канондејл 139
75 Италија Паоло Лонго Боргини Канондејл 89
76 Полска Мачеј Патерски Канондејл 54
77 Италија Даниеле Рато Канондејл 95
78 Колумбија Кајетано Сармиенто Канондејл 57
79 Австралија Камерон Вурф Канондејл 99
81 Франција Жером Копел Кофидис 40
82 Франција Јоан Бажо Кофидис 21
83 Франција Кирил Беси Кофидис ДНФ-14
84 Франција Никола Еде Jersey blue dotted.png Кофидис 104
85 Шпанија Луис Анхел Мате Кофидис 42
86 Франција Андриен Пети Кофидис 130
87 Франција Стефан Пулис Кофидис 138
88 Белгија Нико Сејменс Кофидис 78
89 Белгија Ромен Цингл Кофидис 91
91 Шпанија Самуел Санчез Еускалтел-Еускади 8
92 Шпанија Игор Антон Еускалтел-Еускади 20
93 Шпанија Хорхе Азанза Еускалтел-Еускади 90
94 Шпанија Микел Ланда Еускалтел-Еускади 39
95 Шпанија Егои Мартинез Еускалтел-Еускади 30
96 Шпанија Микел Ниеве Еускалтел-Еускади 23
97 Шпанија Хуан Хосе Ороз Еускалтел-Еускади 46
98 Шпанија Пабло Уртасун Еускалтел-Еускади 122
99 Шпанија Горка Вердуго Еускалтел-Еускади 63
101 Франција Тибо Пино FDJ.fr 7
102 Франција Арно Куртел FDJ.fr 132
103 Франција Кени Елисонд FDJ.fr 33
104 Франција Александар Жене FDJ.fr 47
105 Франција Лорен Манжел FDJ.fr ДНФ-13
106 Франција Кедрик Пино FDJ.fr 103
107 Франција Антони Ру FDJ.fr 34
108 Франција Жофри Суп FDJ.fr ДНФ-12
109 Финска Јуси Веиканен FDJ.fr ДНФ-18
111 Ирска Даниел Мартин Гармин-Шарп ДНС-8
112 САД Калеб Ферли Гармин-Шарп 112
113 САД Тајлер Фарар Гармин-Шарп 124
114 Шпанија Колдо Фернандез Гармин-Шарп ДНС-2
115 САД Алекс Хаус Гармин-Шарп 93
116 Холандија Микел Кредер Гармин-Шарп ДНФ-14
117 Белгија Ник Нијенс Гармин-Шарп ДНФ-14
118 Данска Алекс Расмусен Гармин-Шарп 134
119 Белгија Јохан Вансумерен Гармин-Шарп 88
121 Шпанија Хоаким Родригез Тим Катјуша 4
122 Италија Џампаоло Карузо Тим Катјуша 49
123 Русија Владимир Гусев Тим Катјуша 62
124 Русија Владимир Исајчев Тим Катјуша 131
125 Русија Дмитри Козончук Тим Катјуша 92
126 Шпанија Алберто Лосада Тим Катјуша ДНФ-10
127 Шпанија Даниел Морено Тим Катјуша 10
128 Италија Лука Паолини Тим Катјуша 107
129 Шпанија Анхел Висиосо Тим Катјуша 80
131 Италија Микеле Скарпони Лампре-Мерида 15
132 Колумбија Винер Анакона Лампре-Мерида 105
133 Италија Матео Боно Лампре-Мерида 143
134 Италија Лука Доди Лампре-Мерида 129
135 Италија Масимо Грацијато Лампре-Мерида 144
136 Италија Мануеле Мори Лампре-Мерида 70
137 Аргентина Максимилијано Ричезе Лампре-Мерида 141
138 Италија Симоне Стортони Лампре-Мерида ДНФ-15
139 Италија Диего Улиси Лампре-Мерида 32
141 Белгија Барт де Клерк Лото-Белисол ДНФ-10
142 Белгија Франсис де Греф Лото-Белисол 41
143 Австралија Адам Хансен Лото-Белисол 60
144 Нов Зеланд Грег Хендерсон Лото-Белисол ДНФ-14
145 Шпанија Висенте Реинес Лото-Белисол ДНС-13
146 Белгија Јурген ван де Вале Лото-Белисол ДНФ-14
147 Белгија Тош ван дер Санде Лото-Белисол 127
148 Белгија Јеле Ванендерт Лото-Белисол ДНФ-14
149 Белгија Денис Ванендерт Лото-Белисол 108
151 Чешка Леополд Кениг Тим НетАп-Ендура 9
152 Чешка Јан Барта Тим НетАп-Ендура 96
153 Шпанија Икер Камањо Тим НетАп-Ендура 67
154 Шпанија Давид де ла Круз Тим НетАп-Ендура ДНФ-13
155 Австралија Зак Демпстер Тим НетАп-Ендура 133
156 Полска Бартош Хузарски Тим НетАп-Ендура 35
157 Португалија Хосе Мендес Тим НетАп-Ендура 22
158 Австрија Даниел Шорн Тим НетАп-Ендура ДНФ-15
159 Германија Паул Фос Тим НетАп-Ендура 68
161 Германија Тони Мартин Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
162 Белгија Кевин де Верт Омега Парма-Квик Степ ДНФ-11
163 Велика Британија Ендру Фен Омега Парма-Квик Степ ДСК-10
164 Белгија Џани Мерсман Омега Парма-Квик Степ 58
165 Белгија Серж Пауелс Омега Парма-Квик Степ 31
166 Белгија Питер Сери Омега Парма-Квик Степ 50
167 Чешка Здењек Штибар Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
168 Белгија Гијом ван Керсбулк Омега Парма-Квик Степ 125
169 Белгија Кристоф Вандевале Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
171 Австралија Сајмон Геранс Орика-ГринЕЏ ДНС-14
172 Нов Зеланд Сем Були Орика-ГринЕЏ ДНС-14
173 Австралија Сајмон Кларк Орика-ГринЕЏ 69
174 Австралија Баден Кук Орика-ГринЕЏ ДНФ-15
175 Австралија Мичел Докер Орика-ГринЕЏ 135
176 Австралија Ли Хауард Орика-ГринЕЏ 142
177 Канада Кристијан Мајер Орика-ГринЕЏ 82
178 Австралија Мајкл Метјус Орика-ГринЕЏ 110
179 Австралија Весли Сулцбергер Орика-ГринЕЏ ДНС-5
181 Швајцарија Фабијан Канчелара РадиоШек-Леопард ДНС-18
182 САД Метју Буше РадиоШек-Леопард 64
183 Белгија Бен Херманс РадиоШек-Леопард 61
184 САД Крис Хорнер Jersey red.svg Jersey white.svg РадиоШек-Леопард 1
185 Шпанија Маркел Иризар РадиоШек-Леопард 86
186 Хрватска Роберт Кишерловски РадиоШек-Леопард 17
187 Украина Јарослав Попович РадиоШек-Леопард 85
188 Швајцарија Грегори Раст РадиоШек-Леопард 77
189 Шпанија Ајмар Зубелдија РадиоШек-Леопард ДНФ-14
191 Колумбија Серхио Енао Тим Скај 28
192 Норвешка Едвалд Боасон Хаген Тим Скај 84
193 Италија Дарио Каталдо Тим Скај 74
194 Белорусија Васил Кириенка Тим Скај 73
195 Германија Кристијан Кнес Тим Скај 79
196 Италија Салваторе Пучо Тим Скај ДНС-20
197 Велика Британија Лук Роу Тим Скај ДНФ-15
198 Колумбија Ригоберто Уран Тим Скај 27
199 Шпанија Хабиер Зандио Тим Скај 55
201 Чешка Роман Кројцигер Тим Саксо-Тинкоф ДНФ-14
202 Полска Рафал Мајка Тим Саксо-Тинкоф 19
203 Данска Михаел Меркев Тим Саксо-Тинкоф 128
204 Русија Евгениј Петров Тим Саксо-Тинкоф 117
205 Ирска Николас Роуш Тим Саксо-Тинкоф 5
206 Данска Крис Анкер Серенсен Тим Саксо-Тинкоф 18
207 Данска Ники Серенсен Тим Саксо-Тинкоф 100
208 Италија Матео Тосато Тим Саксо-Тинкоф 115
209 Швајцарија Оливер Цауг Тим Саксо-Тинкоф 37
211 Холандија Ваут Пулс Вакансолел-ДКМ ДНФ-14
212 Словенија Грега Боле Вакансолел-ДКМ 97
213 Белгија Томас де Гент Вакансолел-ДКМ ДСК-10
214 Шпанија Хуан Антонио Флеча Вакансолел-ДКМ 44
215 Холандија Џони Хогерланд Вакансолел-ДКМ ДНФ-19
216 Полска Томаш Марчињски Вакансолел-ДКМ ДНС-15
217 Холандија Бари Маркус Вакансолел-ДКМ ДНФ-10
218 Шпанија Рафаел Валс Вакансолел-ДКМ 43
219 Холандија Ливе Вестра Вакансолел-ДКМ ДНФ-14

По националност[уреди]

Земја Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 12 8 1 (Мајкл Метјус x1)
 Австрија 2 1
 Аргентина 2 2
 Белгија 21 13 1 (Филип Жилбер x1)
 Белорусија 1 1 1 (Васил Кириенка х1)
 Велика Британија 2 0
 Германија 7 6
 Данска 6 5 1 (Михаел Меркев x1)
 Естонија 1 1
 Ирска 2 1 1 (Николас Роуш x1)
 Италија 26 21 1 (Даниеле Рато х1)
Јужна Африка ЈАР 1 1
 Казахстан 2 1
 Канада 2 1
 Колумбија 5 5
 Луксембург 1 1
Нов Зеланд Нов Зеланд 2 0
 Норвешка 1 1
 Полска 5 4
 Португалија 2 2
 Русија 4 4
 Словенија 2 2
Flag of the United States.svg САД 6 6 2 (Крис Хорнер x2)
 Украина 2 2
 Уругвај 1 1
 Финска 1 0
 Франција 20 15 4 (Варан Баргиј x2, Александар Жене х1, Кени Елисонд х1)
 Холандија 11 2 1 (Бауке Молема х1)
 Хрватска 1 1
 Чешка 4 2 2 (Здењек Штибар x1, Леополд Кениг x1)
 Швајцарија 5 4 1 (Фабијан Канчелара x1)
 Шпанија 38 30 3 (Даниел Морено x2, Хоаким Родригез х1)
ВКУПНО 198 144

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]