Список на македонските добротворни братства во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на друштвата на Сојузот на македонските културно-просветна добротворни братства во Царството Бугарија [1].

Во Софија[уреди | уреди извор]

Печат на Островското благотворително братство „Борис Дрангов“.

1. Битолско благотворително дружество
2. Благотворително братство во село Надежда
3. Благотворително братство во село Сливница
4. Велешко благотворително братство
5. Воденско благотворително братство
6. Галичко - Реканско благотворително братство „Бигорски Манастир
7. Гевгелијаиско благотворително братство
8. Гостиварско благотворително братство
9. Дебарско благотворително братство
10. Демирхисарско (Битолско) благотворително братство
11. Дојранско благотворително братство
12. Драмско благотворително братство
13. Ениџевардарско благотворително братство
14. Кајларско благотворително братство
15. Католичка лига
16. Кичевско благотворително братство
17. Кнежевско благотворително братство
18. Костурско благотворително братство
19. Кочанско благотворително братство
20. Красноселско благотворително братство
21. Кратовско благотворително братство
22. Крушевско благотворително братство
23. Кукушко благотворително братство „Свети Георги
24. Кумановско благотворително братство
25. Леринско благотворително братство
26. Македонско благотворително братство „Трајко Мечев
27. Малешевско благотворително братство
28. Малкопапрадишко благотворително братство
29. Охридско благотворително братство „Свети Климент
30. Паланечко благотворително братство
31. Прилепско благотворително братство
32. Радовишко благотворително братство
33. Ресенско благотворително братство „Трајко Китанчев
34. Скопско благотворително братство
35. Смилевско благотворително братство
36. Солунско благотворително братство „Св. Кирил и Методиј
37. Струшко благотворително братство „Браќа Миладиновци
38. Струмичко благотворително братство
39. Серско благотворително братство
40. Тетовско благотворително братство
41. Тиквешко благотворително братство
42. Штипско благотворително братство „Тодор Александров

Во Пиринска Македонија[уреди | уреди извор]

1. Благотворително братство „Тодор Александров“ - Горна Џумаја (денес Благоевград)
2. Благотворително братство - с. Крупник
3. Благотворително братство - с. Симитли
4. Благотворително братство - Неврокоп (днес Гоце Делчев)
5. Благотворително братство - с. Копривлен
6. Благотворително братство - Разлог
7. Благотворително братство „Христо Матов“ - Петрич
8. Благотворително братство - с. Брезница (денес Горна Брезница)
9. Благотворително братство - с. Врања
10. Благотворително братство - с. В’лково
11. Благотворително братство - с. Гореме
12. Благотворително братство - с. Добри Лаки
13. Благотворително братство - с. Игралиште
14. Благотворително братство - с. Камена
15. Благотворително братство - с. Клуч
16. Благотворително братство - с. Кулата
17. Благотворително братство - с. Митино
18. Благотворително братство - с. Скрт
19. Благотворително братство - с. Старчево
20. Благотворително братство - с. Тополница
21. Благотворително братство - с. Ширбаново (денес Рупите)
22. Благотворително братство „Али ботуш“ - Свети Врач (денес Сандански)
23. Благотворително братство - с. Белица
24. Благотворително братство - с. Горно Спанчево
25. Благотворително братство - с. Долно Спанчево
26. Благотворително братство - с. Лехово
27. Благотворително братство - с. Манџово (денес Виногради)
28. Благотворително братство - с. Марикостиново
29. Благотворително братство - с. Марино Поле
30. Благотворително братство - с. Ново Хоџово
31. Благотворително братство - Мелник
32. Благотворително братство - с. Петрово
33. Благотворително братство - с. Пиперица
34. Благотворително братство - с. Плоски
35. Благотворително братство - с. Склаве
36. Благотворително братство - с. Чучулигово
37. Благотворително братство - с. Хрсово
38. Благотворително братство - с. Левуново

Во цела Бугарија[уреди | уреди извор]

Печат на Врачанското благотворително културно-пресветно братство „Трајко Китанчев“

1. Благотворително братство - Анхиало (денес Поморие)
2. Благотворително братство - Алекарија (денес Каменар)
3. Благотворително братство - Бања
4. Благотворително братство - Свети Влас
5. Благотворително братство - Даутлии (денес Каблешково)
6. Благотворително братство - Равда
7. Благотворително братство - Чимос (денес Ахелој)
8. Благотворително братство - Ајтос
9. Благотворително братство - Борисовград (денес Првомај)
10. Благотворително братство - Бургас
11. Благотворително братство - Бела Слатина
12. Благотворително братство - Ружинци
13. Благотворително братство - Варна
14. Благотворително братство - Бела
15. Благотворително братство - Долни Чифлик
16. Благотворително братство - Видин
17. Благотворително братство „Трајко Китанчев“ - Враца
18. Благотворително братство - Елисејна
19. Благотворително братство - Криводол
20. Благотворително братство - Мездра
21. Благотворително братство - Габрово
22. Благотворително братство - Горна Ораховица
23. Благотворително братство - Кесарево
24. Благотворително братство - Дардере (денес Златоград)
25. Благотворително братство - Дупница
26. Благотворително братство - Рила
27. Благотворително братство - Егри дере (денес Ардино)
28. Благотворително братство - Елхово
29. Благотворително братство - Ески Џумаја (денес Трговиште)
30. Благотворително братство - Долна баня
31. Благотворително братство - Карнобат
32. Благотворително братство - Кавакли (денес Тополовград)
33. Благотворително братство - Казанлк
34. Благотворително братство - Карлово
35. Благотворително братство - Кула
36. Благотворително братство - Кошу Кавак (днес Крумовград)
37. Благотворително братство - Кърджали
38. Благотворително братство - Фелеклер (денес Небеска)
39. Благотворително братство - Ќустендил
40. Благотворително братство - Ѓуешево
41. Благотворително братство - Ловеч
42. Благотворително братство - Лом
43. Благотворително братство - Крива бара
44. Благотворително братство - Сливовик
45. Благотворително братство - Телиш
46. Благотворително братство „Тодор Александров“ - Месемврија (денес Несебар)
47. Благотворително братство - Никопол
48. Благотворително братство - Саладиново (денес Огняново)
49. Благотворително братство - Тръстеник
50. Благотворително братство - Шияково
51. Благотворително братство - Коиловци
52. Благотворително братство - Нова Загора
53. Благотворително братство - Нови Пазар
54. Благотворително братство - Ивајловград
55. Благотворително братство - Мандрица
56. Благотворително братство - Орјахово
57. Благотворително братство - Бешлии (денес Бајкал)
58. Благотворително братство - Галово
59. Благотворително братство - Гложене
60. Благотворително братство - Долни Луковит
61. Благотворително братство - Кнежа
62. Благотворително братство - Козлодуј
63. Благотворително братство - Ставерци
64. Благотворително братство - Хајредин
65. Благотворително братство - Пазарджик
66. Благотворително братство - Башикрово (денес Главиница)
67. Благотворително братство - Белово
68. Благотворително братство - Ели дере (денес Ветрен дол)
69. Благотворително братство - Ќосе Муратово (денес Братаница)
70. Благотворително братство - Паталеница
71. Благотворително братство - Сараньово (денес Септември)
72. Благотворително братство - Црнча
73. Благотворително братство - Перник
74. Благотворително братство - Плевен
75. Благотворително братство - Долни Дабник
76. Благотворително братство - Левски
77. Благотворително братство - Махалата
78. Благотворително братство - Радишево
79. Благотворително братство - Пловдив
80. Благотворително братство - Белащица
81. Благотворително братство - Големо Конаре
82. Благотворително братство - Дудене (денес Черничево)
83. Благотворително братство - Дълги герен (денес Беловица)
84. Благотворително братство - Еникьой
85. Благотворително братство - Кричим
86. Благотворително братство - Куртово Конаре
87. Благотворително братство - Мал чардак
88. Благотворително братство - Неделево
89. Благотворително братство - Брезово
90. Благотворително братство - Мечкур (днес Прослав)
91. Благотворително братство - Демирдишлии (днеес Најден Герово)
92. Благотворително братство - Пештера
93. Благотворително братство - Ајдиново (денес Исперихово)
94. Благотворително братство - Батак
95. Благотворително братство - Перуштица
96. Благотворително братство - Ракитово
97. Благотворително братство - Провадија
98. Благотворително братство - Горни чифлик (денес Горен чифлик)
99. Благотворително братство - Попово
100. Благотворително братство - Радомир
101. Благотворително братство - Разград
102. Благотворително братство - Русе
103. Благотворително братство - Хотанца
104. Благотворително братство - Самоков
105. Благотворително братство - Свиленград
106. Благотворително братство - Свиштов
107. Благотворително братство - Караисен
108. Благотворително братство - Морава
109. Благотворително братство - Овча могила
110. Благотворително братство - Чаушово (денес Ценово)
111. Благотворително братство - Севлиево
112. Благотворително братство - Сливен
113. Благотворително братство - Станимака (денес Асеновград)
114. Благотворително братство - Горни Воден
115. Благотворително братство - Долни Воден
116. Благотворително братство - Куклен
117. Благотворително братство - Стара Загора
118. Благотворително братство - Тројан
119. Благотворително братство - Трново (денес Велико Трново)
120. Благотворително братство - Фердинанд (денес Монтана)
121. Благотворително братство - Харманли
122. Благотворително братство - Хасково
123. Благотворително братство - Червен бряг
124. Благотворително братство - Чирпан
125. Благотворително братство - Скобелево
126. Благотворително братство - Шумен
127. Благотворително братство - Јамбол
128. Благотворително братство - Атолово
129. Благотворително братство - гара Трмбеш
130. Благотворително братство - гара Раднево

Извори[уреди | уреди извор]