Светско население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на државите во светот по бројот на жители во 2019 г.

Светско население — севкупен број на живи луѓе во светот во одреден миг. Денешното светско население брои 8 милијарди жители.[1]

Статистика[уреди | уреди извор]

Региони[уреди | уреди извор]

Во Азија живеаат повеќе од 4 милијарди луѓе, што е 60% од светското население. Само во Кина и во Индија заедно живеат повеќе од 41% од населението во светот. Следува Африка со околу милијарда жители, што е 15%, потоа е Европа со 733 милиони жители, што изнесува 11% од светското население. Јужна Америка и Карбите имаат 589 милиони (9%), Северна Америка 352 милиони (5%) и Океанија и Австралија со 35 милиони жители, што е помалку од 1% од светското население.

Земји[уреди | уреди извор]

10 земји со најголем вкупен број на жители:
Ранг Земја / Територија Население Датум Учество во
светското население
1  Кина[2] &100000000000000013409991,341,780,000 16 јануари 2011 &1000000000000019500000019,5%
2  Индија &100000000000000011919991,192,830,000 16 јануари 2011 &1000000000000017300000017,3%
3  САД &10000000000000311898000311,898,000 16 јануари 2011 &100000000000004520000004,52%
4  Индонезија &10000000000000238400000238,400,000 мај 2010 &100000000000000340000003,4%
5  Бразил &10000000000000194084000194,084,000 16 јануари 2011 &100000000000002820000002,82%
6  Пакистан &10000000000000171586000171,586,000 16 јануари 2011 &100000000000002490000002,49%
7  Бангладеш &10000000000000164425000164,425,000 2010 &100000000000002390000002,39%
8  Нигерија &10000000000000158258999158,259,000 2010 &100000000000000230000002,3%
9  Русија &10000000000000141926999141,927,297 1 јануари 2010 &100000000000002060000002,06%
10  Јапонија &10000000000000127379999127,380,000 1 јуни 2010 &100000000000001850000001,85%

4,03 милијарди луѓе живеат во овие 10 земји што изнесува 58% од светското население.

Останатите држави по бројот на населението се:

Ранг Земја / Територија Население Датум на проценка % од светското население Извор
11  Мексико &10000000000000108396000108,396,211 1 јули 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico Архивирано на 26 мај 2011 г.[3]
12  Филипини &1000000000000008401300084,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13  Виетнам &1000000000000008584600085,846,997 1 април 2009 1,25% Final 2009 census results
14  Етиопија &1000000000000008497599984,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.

15  Германија &1000000000000008180200081,802,257 1 јануари 2010 1,19% Eurostat estimate
16  Египет 100.438.000 30 ноември 2023 1,15% Official Egyptian Population clock Архивирано на 25 декември 2018 г.
17  Иран &1000000000000007507800075,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
18  Турција &1000000000000007256100072,561,312 31 декември 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19  ДР Конго &1000000000000006782699967,827,000 2010 8,99% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
20  Тајланд &1000000000000006706999967,070,000 1 декември 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand Архивирано на 25 септември 2015 г.
21  Франција &1000000000000006544700065,447,374 1 јануари 2010 8,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22  Обединето Кралство &1000000000000006200800062,008,049 1 јануари 2010 8,9% Eurostat estimate
23  Италија &1000000000000006040200060,402,499 31 март 2010 8,88% Official ISTAT estimate Архивирано на 19 ноември 2011 г.
24  Мјанмар &1000000000000005049600050,496,000 2010 8,73% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
25  ЈАР &1000000000000004999099949,991,300 1 јули 2010 8,73% Statistics South Africa
26  Јужна Кореја &1000000000000004977300049,773,145 31 декември 2009 8,72% Statistics Korea
27  Шпанија &1000000000000004607200046,072,834 1 јули 2010 8,67% Official INE estimate Архивирано на 17 ноември 2012 г.
28  Украина &1000000000000004587100045,871,738 1 јуни 2010 8,67% Official UKRSTAT estimate
29  Колумбија 52.529.000 30 ноември 2023 8,66% Official Colombian Population clock Архивирано на 14 јануари 2012 г.
30  Танзанија &1000000000000004503999945,040,000 2010 8,66% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
31  Судан &1000000000000004319200043,192,000 2010 8,63% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
32  Аргентина &1000000000000004051800040,518,951 30 јуни 2010 8,59% Official INDEC estimate
33  Кенија &1000000000000003860999938,610,097 24-25 август 2009 8,56% Official 2009 census results
34  Полска &1000000000000003816700038,167,329 1 јануари 2010 8,56% Eurostat estimate
35  Алжир &1000000000000003542300035,423,000 2010 8,52% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
36  Канада &1000000000000003427799934,278,000 14 октомври 2010 8,5% Official Canadian Population clock Архивирано на 5 јуни 2018 г.
37  Уганда &1000000000000003379599933,796,000 2010 8,49% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
38  Мароко 36.375.000 30 ноември 2023 8,46% Official Moroccan Population clock
39  Ирак &1000000000000003146699931,467,000 2010 8,46% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
40    Непал &1000000000000002985300029,853,000 2010 8,43% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
41  Перу &1000000000000002946099929,461,933 30 јуни 2010 8,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42  Авганистан &1000000000000002911700029,117,000 2010 8,42% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
43  Венецуела 34.867.000 30 ноември 2023 8,42% Official Venezuelan Population clock Архивирано на 12 септември 2019 г.
44  Малезија &1000000000000002825000028,250,500 јули 2010 8,41% Statistic Department of Malaysia Архивирано на 28 септември 2011 г.
45  Узбекистан &1000000000000002779400027,794,000 2010 8,4% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
46  Саудиска Арабија &1000000000000002713599927,136,977 април 2010 8,39% Official Saudi population clock Архивирано на 18 септември 2010 г.
47  Гана &1000000000000002433299924,333,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
48  Јемен &1000000000000002425600024,256,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
49  Северна Кореја &1000000000000002399099923,991,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
50  Мозамбик &1000000000000002340599923,406,000 2010 8,34% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
51  Тајван &1000000000000002313100023,131,093 31 март 2010 8,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52  Сирија &1000000000000002250499922,505,000 2010 8,33% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
53  Австралија 27.800.228 30 ноември 2023 8,33% Australian Official Population Clock
54  Брег на Слоновата Коска &1000000000000002157100021,571,000 2010 8,31% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
55  Романија &1000000000000002146600021,466,174 1 јануари 2010 8,31% Eurostat estimate
56  Шри Ланка &1000000000000002041000020,410,000 2010 8,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
57  Мадагаскар &1000000000000002014600020,146,000 2010 8,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
58  Камерун &1000000000000001995799919,958,000 2010 8,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
59  Ангола &1000000000000001899299918,993,000 2010 8,28% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
60  Чиле 19.315.000 30 ноември 2023 8,25% Official INE projection (стр. 36)
61  Холандија &1000000000000001662000016,620,600 14 октомври 2010 8,242}} Official Netherlands population clock
62  Буркина Фасо &1000000000000001628699916,287,000 2010 8,24% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
63  Казахстан &1000000000000001619699916,197,000 1 јануари 2010 8,24% National Statistics Agency estimate Архивирано на 17 јануари 2014 г.
64  Нигер &1000000000000001589100015,891,000 2010 8,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
65  Малави &1000000000000001569200015,692,000 2010 8,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
66  Мали &1000000000000001451699914,517,176 1 април 2009 8,21% Preliminary 2009 census result Архивирано на 18 април 2010 г.
67  Гватемала &1000000000000001437700014,377,000 2010 8,21% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
68  Еквадор 16.875.000 30 ноември 2023 8,21% Official Ecuadorian population clock Архивирано на 13 ноември 2009 г.
69  Камбоџа &1000000000000001339499913,395,682 3 март 2008 8,19% Cambodian 2008 Census
70  Замбија &1000000000000001325699913,257,000 2010 8,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
71  Сенегал &1000000000000001286100012,861,000 2010 8,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
72  Зимбабве &1000000000000001264400012,644,000 2010 8,18% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
73  Чад &1000000000000001150600011,506,000 2010 8,17% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
74  Грција &1000000000000001130599911,306,183 1 јануари 2010 8,16% Eurostat estimate
75  Куба &1000000000000001120400011,204,000 2010 8,16% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
76  Белгија &1000000000000001082700010,827,519 1 јануари 2010 8,16% Eurostat estimate
77  Португалија &1000000000000001063599910,636,888 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
78  Чешка &1000000000000001051200010,512,397 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
79  Тунис &1000000000000001043200010,432,500 1 јули 2009 8,15% National Statistics Institute of Tunisia Архивирано на 4 септември 2015 г.
80  Гвинеја &1000000000000001032399910,324,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
81  Руанда &1000000000000001027699910,277,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
82  Доминиканска Република &1000000000000001022499910,225,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
83  Хаити &1000000000000001018800010,188,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
84  Боливија &1000000000000001003100010,031,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
85  Унгарија &1000000000000001001299910,013,628 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
86  Србија &100000000000000088559998,856,000 2010 8,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
87  Белорусија &100000000000000084670008,467,700 1 август 2010 8,14% National Statistical Committee
88  Шведска &100000000000000083930008,393,648 31 август 2010 8,14% Statistics Sweden
89  Сомалија &100000000000000083590008,359,000 2010 8,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
90  Бенин &100000000000000082119998,212,000 2010 8,13% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
91  Азербејџан &100000000000000089969998,997,400 1 јануари 2010 8,13% State Statistical Committee of Azerbaijan Архивирано на 5 октомври 2010 г.
92  Бурунди &100000000000000085190008,519,000 2010 8,12% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
93  Австрија &100000000000000083719998,372,930 1 јануари 2010 8,12% Eurostat estimate
94  Швајцарија 7,782,900 31 декември 2009 8,11% Official Switzerland Statistics estimate
95  Израел &100000000000000076399997,640,800 31 август 2010 8,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96  Хондурас &100000000000000076159997,616,000 2010 8,11% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
97  Бугарија &100000000000000075759997,576,751 1 јануари 2010 8,11% Eurostat estimate
98  Таџикистан &100000000000000070750007,075,000 2010 8,103% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
99  Хонгконг &100000000000000070259997,026,400 31 декември 2009 8,102% Hong Kong Census and Statistics Department Архивирано на 9 јуни 2007 г.
100  Папуа Нова Гвинеја &100000000000000068879996,888,000 2010 8,1% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
101  Того &100000000000000067800006,780,000 2010 8,099% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
102  Либија &100000000000000065460006,546,000 2010 8,095% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
103  Јордан &100000000000000064720006,472,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
104  Парагвај &100000000000000064599996,460,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
105  Лаос &100000000000000064359996,436,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
106  Ел Салвадор &100000000000000061939996,194,000 2010 8,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
107  Сиера Леоне &100000000000000058360005,836,000 2010 8,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
108  Никарагва &100000000000000058220005,822,000 2010 8,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
109  Киргистан &100000000000000055499995,550,000 2010 8,081% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
110  Данска &100000000000000055430005,543,819 30 јуни 2010 8,08% Statistics Denmark
111  Словачка &100000000000000054290005,429,763 30 јуни 2010 8,079% Statistics Slovakia Архивирано на 9 мај 2011 г.
112  Финска 5.696.400 30 ноември 2023 8,078% Official Finnish Population clock Архивирано на 15 април 2009 г.
113  Еритреја &100000000000000052240005,224,000 2010 8,076% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
114  Туркменистан &100000000000000051769995,177,000 2010 8,075% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
115  Сингапур &100000000000000050759995,076,700 30 јуни 2010 8,074% Statistics Singapore Архивирано на 21 февруари 2009 г.
116  Норвешка 5.732.100 30 ноември 2023 8,071% Official Norwegian Population clock
117  ОАР &100000000000000047069994,707,000 2010 8,068% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
118  Костарика &100000000000000046399994,640,000 2010 8,067% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
119  ЦАР &100000000000000045060004,506,000 2010 8,066% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
120  Ирска &100000000000000044699994,470,700 април 2010 8,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121  Грузија &100000000000000044359994,436,000 1 јануари 2010 8,065% National Statistics Office of Georgia
122  Хрватска &100000000000000044349994,435,056 1 јануари 2009 8,064% Eurostat estimate
123  Нов Зеланд 5.180.200 30 ноември 2023 8,064% Official New Zealand Population clock
124  Либан &100000000000000042549994,255,000 2010 8,062% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
125  Либерија &100000000000000041020004,102,000 2010 8,06% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
126  Порторико &100000000000000039980003,998,000 2010 8,058% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
127 Палестински автономни територии &100000000000000039350003,935,249 8,055% Palestinian Central Bureau of Statistics Архивирано на 13 ноември 2010 г.
128  Босна и Херцеговина &100000000000000037599993,760,000 2010 8,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
129  Република Конго &100000000000000037589993,759,000 2010 8,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
130  Молдавија &100000000000000035630003,563,800 1 јануари 2010 8,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131  Уругвај &100000000000000033719993,372,000 2010 8,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
132  Мавританија &100000000000000033660003,366,000 2010 8,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
133  Литванија &100000000000000033290003,329,227 1 јануари 2010 8,048% Eurostat estimate
134  Панама &100000000000000033220003,322,576 16 мај 2010 8,048% Official INEC preliminary 2010 census result Архивирано на 7 март 2011 г.
135  Ерменија &100000000000000032380003,238,000 1 јануари 2009 8,047% National Statistical Service of Armenia
136  Албанија &100000000000000031949993,195,000 1 јануари 2010 8,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137  Кувајт &100000000000000030510003,051,000 2010 8,044% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
138  Оман &100000000000000029049992,905,000 2010 8,042% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
139  Монголија 3.424.500 30 ноември 2023 8,04% Official Mongolian population clock
140  Јамајка &100000000000000027300002,730,000 2010 8,04% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
141  Латвија &100000000000000022360002,236,300 1 октомври 2010 8,033% Official Statistics of Latvia Архивирано на 10 февруари 2008 г.
142  Намибија &100000000000000022120002,212,000 2010 8,032% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 7 јануари 2010 г.
143  Лесото &100000000000000020840002,084,000 2010 8,03% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
144  Словенија 2.320.120 30 ноември 2023 8,03% Official Slovenian population clock
145  Македонија &100000000000000020480002,048,620 1 јануари 2009 8,03% Eurostat estimate
146  Боцвана &100000000000000019780001,978,000 2010 8,029% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
147  Гамбија &100000000000000017509991,751,000 2010 8,025% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
148  Катар &100000000000000016960001,696,563 20 април 2010 8,025}} Preliminary 2010 Census Results
149  Гвинеја-Бисао &100000000000000016470001,647,000 2010 8,024% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
150  Габон &100000000000000015009991,501,000 2010 8,022% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
151  Тринидад и Тобаго &100000000000000013440001,344,000 2010 8,02% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
152  Естонија &100000000000000013400001,340,127 1 јануари 2010 8,019% [2] Архивирано на 23 ноември 2012 г.
153  Маврициус &100000000000000012969991,297,000 2010 8,019% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
154  Есватини &100000000000000012019991,202,000 2010 8,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
155 Источен Тимор &100000000000000011710001,171,000 2010 8,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
156  Џибути &10000000000000879000000879,000 2010 8,013% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
157  Фиџи &10000000000000854000000854,000 2010 8,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
158  Бахреин &10000000000000807000000807,000 2010 8,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
159  Кипар &10000000000000801850999801,851 1 јануари 2010 8,012% Eurostat estimate
160  Гвајана &10000000000000761000000761,000 2010 8,011% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
161  Бутан &10000000000000708000000708,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
162  Екваторска Гвинеја [4] &10000000000000693000000693,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
163  Комори &10000000000000691000000691,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
164  Црна Гора &10000000000000626000000626,000 2010 8,009% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
165  Макао &10000000000000542200000542,200 31 декември 2009 8,008% Macau Statistics and Census Service
166  Соломони &10000000000000536000000536,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
167  Западна Сахара &10000000000000530000000530,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
168  Суринам &10000000000000524000000524,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
169  Зелен ’Рт &10000000000000513000000513,000 2010 8,007% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
170  Луксембург &10000000000000502206999502,207 1 јануари 2010 8,007% Eurostat estimate
171  Малта &10000000000000416333000416,333 1 јануари 2010 8,006% Eurostat estimate
172  Брунеј &10000000000000407000000407,000 2010 8,006% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
173  Бахами &10000000000000346000000346,000 2010 8,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
174  Белиз &10000000000000322100000322,100 30 јуни 2008 8,005% Statistical Institute of Belize Архивирано на 13 ноември 2009 г.
175  Исланд &10000000000000318005999318,006 1 јули 2010 8,005% Statistics Iceland
176 Малдиви &10000000000000314000000314,000 2010 8,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
177  Барбадос &10000000000000257000000257,000 2010 8,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
178  Вануату &10000000000000246000000246,000 2010 8,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
179  Холандски Антили &10000000000000201000000201,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
180  Гуам &10000000000000180000000180,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
181  Самоа &10000000000000179000000179,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
182  Света Луција &10000000000000174000000174,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
183  Сао Томе и Принсипе &10000000000000165000000165,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
184  СД Микронезија &10000000000000111000000111,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
185 Американски Девствени Острови &10000000000000109000000109,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
186  Свети Винцент и Гренадини &10000000000000109000000109,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
187  Аруба &10000000000000107000000107,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
188  Гренада &10000000000000104000000104,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
189  Тонга &10000000000000104000000104,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
190  Кирибати &10000000000000100000000100,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
191  Џерси &1000000000000008004999980,050 средина на 2007}} 8,001% UN estimate: Series A, Table 2
192  Антигва и Барбуда &1000000000000008900000089,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
193  Северни Маријански Острови &1000000000000008800000088,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
194  Сејшели &1000000000000008500000085,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
195  Андора &1000000000000008408199984,082 31 декември 2009 8,001% [3] Архивирано на 21 февруари 2011 г.
196  Ман &1000000000000008000000080,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
197  Американска Самоа &1000000000000006900000069,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
198 Доминика &1000000000000006700000067,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
199 Бермуда &1000000000000006500000065,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
200  Маршалски Острови &1000000000000006300000063,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
201  Гернзи &1000000000000006181100061,811 1 март 2007 8,001% UN estimate: Series A, Table 2
202  Гренланд &1000000000000005700000057,000 2010 8,001}% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
203 Кајмански Острови &1000000000000005700000057,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
204  Свети Китс и Невис &1000000000000005200000052,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
205  Фарски Острови &1000000000000004891700048,917 1 август 2010 8,001% Official statistics of the Faroe Islands
206  Лихтенштајн &1000000000000003590400035,904 31 декември 2009 8,0005% [4] Архивирано на 27 септември 2011 г.
207  Монако &1000000000000003300000033,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
208 Туркс и Кајкос &1000000000000003300000033,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
209  Сан Марино &1000000000000003179400031,794 30 јуни 2010 8,0005% San Marino's monthly official estimate Архивирано на 21 јануари 2012 г.
210  Гибралтар &1000000000000003100000031,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
211 Британски Девствени Острови &1000000000000002300000023,000 8,0003% Проценка на ООН
212  Кукови Острови &1000000000000002000000020,000 8,0003% Проценка на ООН
213  Палау &1000000000000002000000020,000 8,0003% Проценка на ООН
214 Ангвила &1000000000000001500000015,000 8,0002% Проценка на ООН
215  Тувалу &1000000000000001000000010,000 8,0001% Проценка на ООН
216  Науру &1000000000000001000000010,000 8,0001% Проценка на ООН
217 Монтсерат &100000000000000059000005,900 8,0001% Проценка на ООН
218 Света Елена &100000000000000045000004,500 8,0001% Проценка на ООН
219  Фолкландски Острови &100000000000000030000003,000 8,00005% Проценка на ООН
220  Ниуе &100000000000000015000001,500 8,00003% Проценка на ООН
221  Токелау &100000000000000011999991,200 8,00003% Проценка на ООН
222  Ватикан &10000000000000800000000800 8,00002% Проценка на ООН
223  Питкерн &1000000000000005000000050 8,000001% Проценка на ООН

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kight, Stef W.; Lysik, Tory (14 ноември 2022). „The human race at 8 billion“. Axios. Посетено на 15 ноември 2022.
  2. Само за НР Кина.
  3. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  4. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [1] The official census figures are available here Архивирано на 22 декември 2012 г..