Квалификации за европското првенство во кошарка 2011

Од Википедија — слободната енциклопедија
Учесници на Евробаскет 2011.

Квалификациите за европското првенство во кошарка 2011 година е квалификациски турнир каде се добиваат 6 последни учесници на првенството.

Квалификувани тимови[уреди | уреди извор]

Десет национални селекции имаат обезбедено место на завршницата на првенството. Додатни пет се добиле после завршувањето на квалификациските рунди, а според ФИБА Европа уште седум репрезентации кои не се избориле за настап ќе учествуваат на Евробаскетот бидејќи се зголемил бројот на тимови кои играат на завршницата од 16 на 24.

Домаќин:

 1.  Литванија

Квалификувани преку светското првенство во кошарка 2010:

 1.  Шпанија
 2.  Србија
 3.  Грција
 4.  Словенија
 5.  Франција
 6.  Хрватска
 7.  Русија
 8.  Турција
 9.  Германија

Квалификувани преку квалификациската рунда:

 1.  Белгија
 2.  Обединето Кралство
 3.  Израел
 4.  Македонија
 5.  Црна Гора

Квалификувани преку одлука за проширување на ФИБА Евробаскет

 1.  Босна и Херцеговина
 2.  Бугарија
 3.  Грузија
 4.  Италија
 5.  Латвија
 6.  Полска
 7.  Украина

Квалификувани преку додатната квалификациска рунда:

 1.  Португалија
 2.  Финска

Квалификациски правила[уреди | уреди извор]

Квалификациите за Евробаскет 2011 се одржуваат од 2 август до 29 август 2010 година. Извлекувањето на групите се одржало на 16 јануари 2010 година во Минхен, Германија. Тимовите се поделени во три групи со по пет екипи. Првопласираните тимови во групите и два најдобри второпласирани тимови обезбедуваат место на завршницата на европското првенство.[1]

Според новите правила само последните пласирани тимови, односно три репрезентации, ќе играат додатен турнир каде ќе се добијат последните два тима за на завршницата. Според старите сите останати требаа да играат на додатниот турнир, освен првите пет квалификувани. Исто така, според новите правила, и земјите кои не заслужија да бидат дел од Евробаскет ќе учествуваат на завршницата, бидејќи ФИБА Европа одлучила наместо 5 да се пласираат 12 тима преку квалификациите. Сето тоа е поради зголемениот број на учесници на Евробаскетот, од 16 на 24.

Квалификациска рунда[уреди | уреди извор]

Квалификациски групи[уреди | уреди извор]

Групите за квалификациите биле извлечени во Минхен, Германија на 16 јануари 2010.

Група A Група B Група C

 Финска
 Италија
 Латвија
 Црна Гора
 Израел

 Босна и Херцеговина
 Унгарија
 Македонија
 Украина
 Обединето Кралство

 Белгија
 Португалија
 Полска
 Грузија
 Бугарија

Група A[уреди | уреди извор]

Квалификувани на завршницата
Квалификувани преку одлука за проширување на ФИБА Евробаскет 2011
Квалификувани за додатен квалификациски турнир
Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Раз.
 Црна Гора 14 6 2 645 561 +84
 Израел 13 5 3 671 603 +68
 Италија 13 5 3 630 615 +15
 Латвија 11 3 5 636 722 −86
 Финска 9 1 7 599 680 −81

Забелешка: Месно време.


2 август 2010
20:30
Извештај Италија  71 – 79  Израел    Палафлорио, Бари
Гледачи: 4.500
Судии: Илија Белошевиќ, Хуан Артеага, Дејвид Чембон
Четвртини: 19–20, 14–25, 22–22, 16–12
Пое: Андреа Барњани, Марко Белинели 20
Ско: Андреа Барњани 8
Дод: Лујџи Датоме, Марко Белинели 2
Пое: Јотам Халперин 16
Ско: Давид Блутентал 7
Дод: Омри Каспи 5

2 август 2010
21:00
Извештај Црна Гора  96 – 66  Латвија    Спортски центар Морача, Подгорица
Гледачи: 3.500
Судии: Иво Долинек, Александар Милојевиќ, Мигел Перес Перес
Четвртини: 30–13, 23–25, 21–14, 22–14
Пое: Никола Пековиќ 26
Ско: Горан Јеретин 7
Дод: Милко Бјелица, Владимир Драгичевиќ 4
Пое: Јанис Стрелниекс 13
Ско: Јанис Стрелниекс 6
Дод: Јанис Стрелниекс 4

5 август 2010
20:00
Извештај Финска  60 – 74  Црна Гора    Енергија Арена, Ванта
Гледачи: 1.833
Судии: Хосе Мартин, Ладо Шаро, Томас Јасевициус
Четвртини: 10–14, 11–17, 18–26, 21–17
Пое: Тему Ранико 20
Ско: Шон Хаф 9
Дод: три играчи 1
Пое: Владимир Дашиќ 12
Ско: Милош Борисов 6
Дод: Омар Шариф Кук 6

5 август 2010
20:30
Извештај Латвија  69 – 68  Италија    Арена Рига, Рига
Судии: Ромуалдас Бразаускас, Марек Цмикиевич, Оливер Краусе
Четвртини: 14–14, 19–17, 19–19, 17–18
Пое: Ричардс Куксикс 12
Ско: Роландс Фрајманис 8
Дод: Јанис Стрелниекс 5
Пое: Андреа Барњани 18
Ско: Андреа Барњани 8
Дод: Антонио Џовани Маестранци 4

8 август 2010
18:00
Извешатј Израел  110 – 88  Латвија    Нокиа Арена, Телавив
Гледачи: 11.000
Судии: Спиридон Гонтас, Драган Нешковиќ, Виргиниус Довидавициус
Четвртини: 37–18, 18–22, 24–23, 31–25
Пое: Омри Касапи 21
Ско: Омри Касапи 8
Дод: Тал Бурштејн 6
Пое: Ричардс Куксикс 24
Ско: Каспарс Берзинс 7
Дод: Јанис Стрелниекс 6

8 август 2010
20:30
Извештај Италија  82 – 73  Финска    Палафлорио, Бари
Гледачи: 4.500
Судии: Срѓан Дожај, Антонио Конде, Андреј Јерсан
Четвртини: 28–13, 19–21, 13–21, 22–18
Пое: Андреа Барњани 24
Ско: Андреа Барњани 5
Дод: Марко Белинели 5
Пое: Тему Ранико 27
Ско: Кимо Муринен 9
Дод: четири играчи 1

11 август 2010
20:00
Извештај Црна Гора  71 – 62  Италија    Сала Никољаќ, Биело Поле
Гледачи: 3.500
Судии: Висенте Булто, Спиродон Гонтас, Емин Могулкоц
Четвртини: 15–14, 17–20, 18–12, 21–16
Пое: Никола Пековиќ 28
Ско: Милош Борисов 9
Дод: Горан Јеретин, Омар Шариф Кук 4
Пое: Андреа Барњани 17
Ско: Марко Карарето 5
Дод: Марко Белинели 3

11 август 2010
19:00
Извештај Финска  84 – 83  Израел    Барона Арена, Еспо
Гледачи: 1.704
Судии: Ромиалдас Бразаускас, Томаш Кудлицки, Аре Халико
Четвртини: 18–22, 26–26, 23–18, 17–17
Пое: Шон Хаф, Петри Виртанен 13
Ско: Тука Коти 10
Дод: Шон Хаф, Туомас Лисало 2
Пое: Јотам Халперин 18
Ско: три играчи 5
Дод: Тал Бурштајн 3

14 август 2010
20:30
Извештај Израел  77 – 73  Црна Гора    Нокиа Арена, Тел Авив
Гледачи: 11.000
Судии: Милан Брзијак, Кристос Кристодулу, Мариус Циулин
Четвртини: 26–22, 14-18, 19-21, 18–12
Пое: Омри Каспи 30
Ско: Дејвид Блутентал, Лиор Елијаху 5
Дод: Јотам Халперин 5
Пое: Никола Пековиќ 20
Ско: Владимир Драгичевиќ 8
Дод: Омар Шариф Кук 8

14 август 2010
20:30
Извештај Латвија  87 – 67  Финска    Арена Рига, Рига
Гледачи: 2.500
Судии: Федор Дмитриев, Еди Вијатор, Зденко Зубак
Четвртини: 29-16, 25-10, 17-21, 16-20
Пое: Ингус Банкевичс 26
Ско: Ингус Банкевичс 8
Дод: Јанис Стелниекс 5
Пое: Сасу Салин 15
Ско: Тука Коти 9
Дод: Петри Виртанен 3

17 август 2010
18:30
Извештај Израел  76 – 81  Италија    Нокиа Арена, Тел Авив
Судии: Енгин Кенерман, Даниел Хиерезуело, Саша Маричиќ
Четвртини: 17–22, 22–26, 21–21, 16–12
Пое: Омри Каспи 20
Ско: Омри Каспи 10
Дод: Јотам Халперин 5
Пое: Андреа Барњани 26
Ско: Марко Белинели 8
Дод: Марко Белинели 6

17 август 2010
20:30
Извештај Латвија  84 – 90  Црна Гора    Арена Рига, Рига
Гледачи: 4.000
Судии: Фернандо Роча, Марцин Ковалски, Јургис Лауринавициус
Четвртини: 19–25, 21–22, 20–16, 24–27
Пое: Ридчардс Куксикс 22
Ско: Јанис Стелниекс 9
Дод: Јанис Стелниекс 5
Пое: Владимир Драгичевиќ 24
Ско: Никола Пековиќ 6
Дод: Омар Шариф Кук 6

20 август 2010
20:30
Извештај Италија  109 – 93  Латвија    Палафлорио, Бари
Гледачи: 4,200
Судии: Борис Шмит, Саша Пукл, Франциско Арања
Четвртини: 26–17, 32–24, 26–31, 25–21
Пое: Андреа Барњани 30
Ско: Андреа Барњани 13
Дод: Стефано Манчинели 5
Пое: Ингус Банкиевичс, Каспарс Берзињш 14
Ско: Ричардс Киксикс 7
Дод: Јанис Стелниекс 6

20 август 2010
21:00
Извештај Црна Гора  91 – 71  Финска    Спортски сала Тополица, Бар, Црна Гора
Гледачи: 3,000
Судии: Адемир Зураповиќ, Анастасиос Пилоидис, Матеј Спендл
Четвртини: 28–15, 24–22, 19–15, 20–19
Пое: Владимир Драгичевиќ 21
Ско: Владимир Драгичевиќ 12
Дод: Омар Шариф Кук 11
Пое: Сасу Салин 15
Ско: Кимо Муринен, Тука Коти 4
Дод: Тему Ранико 4

23 август 2010
20:00
Извештај Финска  83 – 85  Италија    Енергија Арена, Ванта
Гледачи: 2,035
Судии: Борис Рижик, Оскар Лефверт, Марцин Ковалски
Четвртини: 18-19, 12-29, 29-17, 24-20
Пое: Тему Ранико 22
Ско: Тука Коти 9
Дод: Тему Ранико 6
Пое: Андреа Барњани 24
Ско: Марко Балинели, Андреа Барњани 7
Дод: три играчи со 2

23 август 2010
20:30
Извештај Латвија  56 – 92  Израел    Арена Рига, Рига
Гледачи: 3.600
Судии: Иво Долинек, Јакуб Замојски, Миндаугас Вецерскис
Четвртини: 15–18, 11–36, 15–14, 15–24
Пое: Андрејс Селаковс 14
Ско: Роландс Фрајманис 7
Дод: Јанис Стелниекс 4
Пое: Гај Пнини 14
Ско: три играчи со 6
Дод: Јанив Грин 4

26 август 2010
18:00
Извештај Израел  85 – 71  Финска    Нокиа Арена, Тел Авив
Гледачи: 11,000
Судии: Мехмет Касератор, Милан Мазиќ, Алфред Јововиќ
Четвртини: 13–22, 19–11, 34–20, 19–18
Пое: Лиор Елијаху 18
Ско: Лиор Елијаху 13
Дод: Јотам Халперин 5
Пое: Шаун Хаф 16
Ско: Шаун Хаф 8
Дод: Тука Коти 3

26 август 2010
20:30
Извештај Италија  72 – 71  Црна Гора    Палафлорио, Бари
Гледачи: 5.000
Судии: Николас Маестре, Мигел Перес Перес, Дамир Јавор
Четвртини: 12–17, 20–17, 28–22, 12–15
Пое: Андреа Барњани 34
Ско: Томас Рес 7
Дод: Антонио Маестранзи 3
Пое: Омар-Шариф Кук, Никола Пековиќ 18
Ско: Милош Борисов 8
Дод: Омар-Шариф Кук 5

29 август 2010
20:00
Извештај Финска  90 – 93  Латвија    Енергија Арена, Ванта
Гледачи: 1.118
Судии: Марек Цмикиевич (ПОЛ), Томас Јасевициус (ЛИТ), Сергиј Чајковски (УКР)
Четвртини: 18-21, 32-21, 20-27, 20-24
Пое: Џералд Ли 24
Ско: Тука Коти 9
Дод: Кимо Муринен 2
Пое: Каспарс Берзинс 15
Ско: Ернест Калве 6
Дод: Јанис Стрелниекс 4

29 август 2010
20:15
Извештај Црна Гора  79 – 69  Израел    Спортски центар Морача, Подгорица
Гледачи: 4,300
Судии: Сретен Радовиќ, Антонио Конде, Сергио Силва
Четвртини: 24–20, 13–21, 19–16, 21–12
Пое: Владимир Драгичевиќ 20
Ско: Владимир Драгичевиќ 8
Дод: Горан Јеретин, Омар Шариф Кук 3
Пое: Омри Каспи, Лиол Елијаху 18
Ско: Лиор Елијаху 8
Дод: Јувал Наими 5

Група B[уреди | уреди извор]

Квалификувани на завршницата
Квалификувани преку одлука за проширување на ФИБА Евробаскет 2011
Квалификувани за додатен квалификациски турнир
Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Раз.
 Обединето Кралство 14 6 2 651 633 +18
 Македонија 13 5 3 614 541 +73
 Босна и Херцеговина 11 3 5 602 620 −18
 Украина 11 3 5 582 607 −25
 Унгарија 11 3 5 567 615 −48

Забелешка: Месно време.


2 август 2010
19:00
Извештај Унгарија  82 – 91  Обединето Кралство    Спортска сала Тисалигети, Солнок
Гледачи: 2.200
Судии: Грегор Зјемблицки, Мариус Циулин, Кармело ло Гузо
Четвртини: 29–27, 13–27, 27–13, 13–24
Пое: Адам Ханга 20
Ско: Адам Ханга 10
Дод: три играчи 3
Пое: Луол Денг 32
Ско: Попс Менсах Бонсу 18
Дод: Ендру Суливан, Флиндер Бојд 4

2 август 2010
19:00
Извештај Украина  58 – 71  Македонија    Олимп, Јужне
Гледачи: 1.850
Судии: Јакуб Замојски, Зоран Сутуловиќ, Сергеј Михајлов
Четвртини: 22–17, 9–13, 17–20, 10–21
Пое: Денис Лукашов 12
Ско: Сергеј Гладир 10
Дод: Дмитро Глиебов 4
Пое: Перо Антиќ 26
Ско: Перо Антиќ 6
Дод: Маркес Оскар Грин 7

5 август 2010
20:00
Извештај Босна и Херцеговина  86 – 76  Украина    Скендерија, Сараево
Гледачи: 3.000
Судии: Андреј Ловсин, Дубравко Мухвиќ, Џерино Серебух
БХ ТВ
Четвртини: 24–14, 21–21, 24–20, 17–21
Пое: Кенан Бајрамовиќ 18
Ско: Един Бавчиќ 8
Дод: Алексеј Нешовиќ, Феликс Којадиновиќ 4
Пое: Олексиј Печеров 23
Ско: Олексиј Печеров 10
Дод: Сергиј Гладир, Кирило Фесено 3

5 август 2010
20:45
Извештај Македонија  78 – 44  Унгарија    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Гледачи: 5.500
Судии: Јарослав Јанац, Христос Христодулу, Саша Маричиќ
А1 ТВ
Четвртини: 23–10, 16–10, 19–11, 20–13
Пое: Тодор Гечески 17
Ско: Дамјан Стојаноски 6
Дод: Маркес Оскар Грин 6
Пое: Адам Ханга 13
Ско: Адам Ханга 6
Дод: Адам Ханга 6

8 август 2010
16:00
Извештај Обединето Кралство  104 – 96  Македонија Пдж  Универзитет Нортумбрија, Њукасл
Судии: Хуан Карлос Гарсија Гонсалес, Џозеф Бисанг, Јоаким Форсберг
Четвртини: 29–18, 18–25, 21–25, 19–19, Пдж: 17–9
Пое: Попс Менсах Бонсу 27
Ско: Луол Денг 11
Дод: Луол Денг 9
Пое: Бо Мекалеб 30
Ско: Тодор Гечески 6
Дод: Бо Мекалеб 4

8 август 2010
19:00
Извештај Унгарија  74 – 70  Босна и Херцеговина    Спортска сала Тисалигети, Солнок
Гледачи: 2.200
Судии: Иво Долинек, Милан Брзијак, Томаш Травицки
БХ ТВ
Четвртини: 19–11, 23–15, 19–23, 13–21
Пое: Адам Ханга 18
Ско: Жолт Сабо 9
Дод: Адам Ханга 5
Пое: Немања Гордиќ 15
Ско: Един Бавчиќ 12
Дод: Феликс Којадиновиќ 3

11 август 2010
19:00
Извештај Украина  80 – 71  Унгарија    Спортска сала Галичина, Лавов
Гледачи: 1.400
Судии: Борислав Пелтков, Рафаел Ганиев, Олегс Латисевс
Четвртини: 20–21, 20–19, 24–18, 16–13
Пое: Сергиј Лушчук 27
Ско: Сергиј Лишчук 10
Дод: Дмитро Глиебов 8
Пое: Адам Ханга 22
Ско: Петер Лорант 8
Дод: Акош Хорват 4

11 август 2010
20:00
Извештај Босна и Херцеговина  80 – 84  Обединето Кралство    Скендерија, Сараево
Гледачи: 2.500
Судии: Фабио Фачини, Алфред Јововиќ, Игор Драгоевиќ
БХ ТВ
Четвртини: 24–24, 24–17, 16–23, 16–20
Пое: Ратоко Варда 20
Ско: Ратоко Варда, Кенан Бајрамовиќ 6
Дод: Феликс Којадиновиќ 8
Пое: Даниел Кларк 23
Ско: Попс Месах Бобсу 12
Дод: Нејт Реинкинг 3

14 август 2010
19:00
Извештај Обединето Кралство  90 – 76  Украина    Национална арена Бирмингем, Бирмингем
Гледачи: 2.500
Судии: Оскар Лефверт, Томас Јасевициус, Франциско Арања
Четвртини: 24-27, 23-19, 17-18, 26-12
Пое: Луол Денг 28
Ско: Даниел Кларк 9
Дод: Луол Денг 4
Пое: Максим Пустозвонов 18
Ско: Олексиј Печеров 9
Дод: Денис Ликашов, Андриј Агафонов 4

14 август 2010
20:45
Извештај Македонија  70 – 56  Босна и Херцеговина    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Гледачи: 7.000
Судии: Миливое Јовчиќ, Никола Лепетиќ, Харалампос Каракацунис
А1 ТВ, БХ ТВ
Четвртини: 26-12, 13-12, 12-21, 19-11
Пое: Бп Меккалеб 19
Ско: Предраг Самаџиски 10
Дод: Перо Антиќ, Дамјан Стојановски 3
Пое: Хенри Домеркант 13
Ско: Ратко Варда, Милан Милошевиќ, Феликс Којадиновиќ 6
Дод: Феликс Којадиновиќ 5

17 август 2010
19:30
Извештај Обединето Кралство  66 – 64  Унгарија    Национална арена Бирмингем, Бирмингем
Гледачи: 2,174
Судии: Хосе Мартин, Дариуш Шчерба, Оливер Краус
Четвртини: 19–11, 18–11, 21–25, 8–17
Пое: Нејт Реинкинг 17
Ско: Попс Менсах Бонсу 17
Дод: Луол Денг 4
Пое: Петер Лорант 17
Ско: Петер Лорант 11
Дод: Мартон Фодор 3

17 август 2010
20:45
Извештај Македонија  71 – 55  Украина    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Гледачи: 7,000
Судии: Константинос Музикис, Драган Нешковиќ, Емин Могулкоч
А1 ТВ
Четвртини: 21–19, 14–10, 18–12, 18–14
Пое: Лестер Бо МекКејлеб 18
Ско: Тодор Гечевски 7
Дод: Лестер Бо МекКејлеб 4
Пое: Серхиј Лишчук 11
Ско: Денис Ликашов 6
Дод: Дмитро Глиебов 3

20 август 2010
19:00
Извештај Унгарија  85 – 82  Македонија    Спортска сала Тисалигети, Солнок
Гледачи: 2.200
Судии: Марин Механџиев, Лујџи Ламоника, Ајтуг Екти
А1 ТВ
Четвртини: 13:25, 27:10, 20:16, 25:31
Пое: Адам Ханга 21
Ско: Петер Лоран 12
Дод: Мартон Фодор 5
Пое: Лестер Бо МекКејлеб 35
Ско: Перо Антиќ 13

20 август 2010
19:00
Извештај Украина  87 – 69  Босна и Херцеговина    Спортски комплекс Метеор, Днепропетровск
Гледачи: 6.100
Судии: Грегор Зјемблицки, Роберт Виклицки, Ингус Бауманис
Четвртини: 31-14, 21-23, 16-18, 19-14
Пое: Максим Пустозвонов 17
Ско: Кирило Фесенко 7
Дод: Дмитро Глиебов 7
Пое: Хенри Домеркант 20
Ско: Един Бавчиќ, Ермин Јазвин 4
Дод: Алексеј Нешковиќ 5

23 август 2010
20:15
Извештај Босна и Херцеговина  73 – 64  Унгарија    Скендерија, Сараево
Гледачи: 1,000
Судии: Тончи Анзуловиќ, Радомир Војиновиќ, Петрос Папапетру
Четвртини: 24–15, 20–18, 16–15, 13–16
Пое: Кенан Бајрамовиќ 19
Ско: Нихад Дедовиќ, Кенан Бајрамовиќ 7
Дод: Алексеј Нешовиќ 4
Пое: Мартон Фодор 14
Ско: Акош Келер 8
Дод: Петер Лоран, Акош Норват 2

23 август 2010
20:45
Извештај Македонија  75 – 56  Обединето Кралство    Спортска арена Борис Трајковски, Скопје
Гледачи: 10,000
Судии: Сретен Радовиќ, Антонио Конде, Елиас Коромилас
А1 ТВ
Четвртини: 22–14, 21–13, 15–11, 17–18
Пое: Лестер Бо МекКејлеб 20
Ско: Предраг Самарџиски 8
Дод: Лестер Бо МекКејлеб 4
Пое: Попс Менсах Бонсу 17
Ско: Попс Менсах Бонсу 13
Дод: Даниел Кларк 3

26 август 2010
19:00
Извештај Унгарија  83 – 75  Украина    Спортска сала Тисалигети, Солнок
Гледачи: 1,500
Судии: Борис Шмит, Дубравко Мухвиќ, Јонас Биле
Четвртини: 13–14, 28–20, 21–19, 21–22
Пое: Акош Келер 17
Ско: Акош Келер 7
Дод: Акош Хорват, Адам Ханга 4
Пое: Lishchuk 16
Ско: Кирило Фесенко, Вјачеслав Кравцов 6
Дод: Денис Ликашов 4

26 август 2010
19:30
Извештај Обединето Кралство  94 – 85  Босна и Херцеговина Пдж  Ехо Арена Ливерпул, Ливерпул
Судии: Паоло Таурино, Висенте Булто, Панагиотос Анастопулос
Четвртини: 15–15, 24–21, 25–21, 17–24Пдж: 13–4
Пое: Луол Денг 38
Ско: Попс Менсах Бонсу 21
Дод: Огулува Адегбоје 5
Пое: Ратко Варда, Хенри Домеркант 21
Ско: Ратко Варда 9
Дод: Алексеј Нешовиќ 4

29 август 2010
17:00
Извештај Украина  75 – 66  Обединето Кралство    Спортски комплекс Метеор, Днепропетровск
Гледачи: 6.700
Судии: Милија Воиновиќ (СРБ), Роберт Лотермосер (ГЕР), Марек Малишевски (ПОЛ)
Четвртини: 18-15, 24-17, 18-17, 15-17
Пое: Серхиј Лишчук 20
Ско: Серхиј Лишчук 10
Дод: Кирило Фесенко 2
Пое: Попс Менсах Бонсу 18
Ско: Попс Менсах Бонсу 10
Дод: Нејт Реинкинг 2

29 August 2010
20:45
Извештај Босна и Херцеговина  83 – 71  Македонија    Скендерија, Сараево
Гледачи: 1,000
Судии: Јари Раиниш, Георгиос Танацис, Марко Јурас
Четвртини: 16–21, 24–13, 18–18, 25–19
Пое: Нихад Дедовиќ 20
Ско: Алексеј Нешовиќ, Ратко Варда 7
Дод: Алексеј Нешовиќ, Хенри Домеркант 4
Пое: Лестер Бо МекКејлеб 19
Ско: Предраг Самарџиски 9
Дод: Лестер Бо МекКејлеб 3

Група C[уреди | уреди извор]

Квалификувани на завршницата
Квалификувани преку одлука за проширување на ФИБА Евробаскет 2011
Квалификувани за додатен квалификациски турнир
Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Раз.
 Белгија 14 6 2 604 580 +24
 Грузија 13 5 3 599 568 +31
 Бугарија 12 4 4 638 600 +38
 Полска 12 4 4 607 579 +28
 Португалија 9 1 7 518 639 −121

Забелешка: Месно време.


2 август 2010
19:00
Извештај Грузија  84 – 65  Полска    Спортски центар Тбилиси, Тбилиси
Гледачи: 9.100
Судии: Енгин Кенерман, Анастасиос Пилоидис, Сергеј Чебишов
Четвртини: 19–24, 26–16, 18–9, 21–16
Пое: Заза Пачулија 27
Ско: Виктор Саникиѕе 12
Дод: Манучар Маркоишвили 3
Пое: Томас Келати 22
Ско: Маќеј Лампе 6
Дод: Криштоф Шубарга 6

2 август 2010
20:30
Извештај Португалија  59 – 67  Бугарија    Арена Долче Вита, Овар
Судии: Висенте Булто, Мауро Позана,Матеј Спандл
Четвртини: 15–22, 20–18, 19–13, 5–14
Пое: Хешиму Кењата Еванс 19
Ско: Хешиму Кењата Еванс 9
Дод: Мигел Мињава 5
Пое: Филип Виденов 17
Ско: Чавдар Костов, Стефан Георгиев 5
Дод: Стефан Георгиев 5

5 август 2010
20:15
Извештај Полска  86 – 64  Португалија    Лучничка, Бидгошч
Гледачи: 5.200
Судии: Јурис Кокаинис, Оскар Переа, Рафаел Ганиев
Четвртини: 19–10, 25–23, 22–15, 20–16
Пое: Марќин Гортат 19
Ско: Марќин Гортат 11
Дод: Лукаш Кошарек 9
Пое: Жаиме Силва 12
Ско: Хешиму Кењата Еванс, Педро Пинто 4
Дод: Хешиму Кењата Еванс 5

5 август 2010
20:00
Извештај Белгија  74 – 64  Грузија    Лото Арена, Антверпен
Гледачи: 3.500
Судии: Еди Вијатор, Јоанис Фуфис, Хајдн Џонс
Четвртини: 19–23, 19–18, 16–13, 20–10
Пое: Христоф Бегин 17
Ско: Аксел Хервел 6
Дод: Аксел Хервел, Маркус Фаисон 2
Пое: Заза Пачулија 20
Ско: Виктор Саникиѕе 8
Дод: Гиорги Гамкрелиѕе 2

8 август 2010
18:00
Извештај Бугарија  74 – 70  Полска    Сала Универзијада, Софија
Гледачи: 3.000
Судии: Саса Пукл, Марко Јурас, Сегеј Зашчук
Четвртини: 12-21, 16-14, 16-20, 30-15
Пое: Филип Виденов 26
Ско: Филип Виденов, Калојан Иванов 6
Дод: Асен Великов 3
Пое: Маќеј Лампе 18
Ско: Марќин Гортат 12
Дод: Лукаш Кошарек 5

8 август 2010
20:30
Извештај Португалија  69 – 78  Белгија    Спортска сала Коимбра, Коимбра
Судии: Хуан Артега, Енрико Сабета, Крис Додс
Четвртини: 14-16, 19-16, 19-18, 17-28
Пое: Хешиму Кењата Еванс 19
Ско: Хешиму Кењата Еванс 7
Дод: Мигел Миранда 5
Пое: Беје Табу Ебома 23
Ско: Аксел Хервел 4
Дод: Роел Мурс 5

11 август 2010
19:00
Извештај Грузија  73 – 57  Португалија    Спортски центар Тбилиси, Тбилиси
Гледачи: 9.700
Судии: Володимир Драбиковски, Ерсан Картал, Гили Кохен
Четвртини: 12-16, 19-9, 15-13, 27-19
Пое: Заза Пачулија 17
Ско: Виктор Саникиѕе, Николоз Цитишвили 10
Дод: Џорџ Цинцаѕе 4
Пое: Мигел Миранда 16
Ско: Хешиму Кењата Еванс 11
Дод: Карлос Андраде, Педро Пинте 3

11 август 2010
20:00
Извештај Белгија  74 – 69  Бугарија    Лото Арена, Антверпен
Гледачи: 3.500
Судии: Срѓан Дожај, Роберто Чијари, Берт ван Слотен
Четвртини: 26-20, 22-17, 16-17, 10-15
Пое: Христоф Бехин 15
Ско: Аксел Хервел 5
Дод: Сан ван Росом 6
Пое: Филип Виденов 18
Ско: Филип Виденов 6
Дод: Ерл Женард Каловеј 5

14 август 2010
18:00
Извештај Бугарија  79 – 83  Грузија    Сала Универзијада, Софија
Гледачи: 3.000
Судии: Милан Мазиќ, Петрос Папапетру, Роберт Паулик
Четвртини: 22-23, 21-16, 11-19, 25-25
Пое: Филип Виденов 29
Ско: Калојан Иванов 5
Дод: Ерл Џенард Каловеј 4
Пое: Манучар Маркоишвили 23
Ско: Виктор Саникиѕе 9
Дод: Виктор Саникиѕе 6

14 август 2010
18:00
Извештај Полска  93 – 73  Белгија    Арена Лоѓ, Лоѓ
Гледачи: 6.800
Судии: Лујџи Ламоника, Бенџамин Барт, Борис Шулга
Четвртини: 26-24, 25-20, 20-8, 22-21
Пое: Марќин Гортат 29
Ско: Марќин Гортат 7
Дод: Лукаш Кошарек 7
Пое: Дмитри Лауерс 14
Ско: Кристоф Бегин ,Маркус Фаисон 4
Дод: Беје Табу Ебома 6

17 август 2010
18:00
Извештај Бугарија  103 – 64  Португалија    Сала Универзијада, Софија
Гледачи: 1.500
Судии: Мехмет Кесератар, Бранислав Мрдак, Игор Митровски
Четвртини: 33-11, 24-25, 14-12, 32-16
Пое: Филип Виденов 15
Ско: Стефан Георгиев, Чавдар Костов 6
Дод: Филип Виденов, Асен Великов 5
Пое: Хешиму Кењата Еванс 16
Ско: Хешиму Кењата Еванс, Карлос Андраде 6
Дод: Педро Пинто 4

17 август 2010
18:00
Извештај Полска  67 – 58  Грузија    Арена Лоѓ, Лоѓ
Судии: Борис Ружик, Сергеј Микајлов, Вацлав Лукес
Четвртини: 12-8, 23-17, 12-11, 20-22
Пое: Марќин Гортат 17
Ско: Маќеј Лампе 9
Дод: Дардан Бериша, Томас Келати 3
Пое: Манучар Маркоишвили 19
Ско: Виктор Саникиѕе 9
Дод: Тауреан Џејмс Грин 4

20 август 2010
19:00
Извештај Грузија  63 – 86  Белгија    Спортски центар Тбилиси, Тбилиси
Гледачи: 9,700
Судии: Спиридон Гонтас, Омер Естерон, Виктор Боженар
Четвртини: 18–15, 11–21, 17–29, 17–21
Пое: Заза Пачулија, Тауреан Џејмс Грин 11
Ско: Виктор Саникиѕе 10
Дод: Виктор Саникиѕе 3
Пое: Маркус Вондел Фаисон 16
Ско: Аксел Хервел 9
Дод: Кристоф Бегин, Маркус Вондел Фаисон 3

20 август 2010
20:30
Извештај Португалија  85 – 84  Полска Пдж  Спортска сала Коимбра, Коимбра
Судии: Хосе Рамон Гарсија Ортиз, Матеј Болтаузер, Кеит Вилијамс
Четвртини: 19–16, 18–12, 10–22, 28–25, Пдж: 10–9
Пое: Хешиму Кењата Еванс 20
Ско: Мигел Миранда 7
Дод: Мигел Мињава 11
Пое: Маќеј Лампе, Лукаш Кошарек 19
Ско: Марќин Гортат 10
Дод: Ликаш Кошарек 6

23 август 2010
18:00
Извештај Полска  75 – 71  Бугарија    Сподек, Катовице
Гледачи: 7,500
Судии: Федор Дмитриев, Виргињус Довидавициус, Аере Халико
Четвртини: 18–16, 20–14, 15–17, 22–24
Пое: Марќин Гортат 23
Ско: Марќин Гортат 9
Дод: Лукаш Кошарек 6
Пое: Филип Виденов 21
Ско: Филип Виденов 9
Дод: Ерл Каловеј 7

23 август 2010
20:00
Извештај Белгија  68 – 63  Португалија    Лото Арена, Антверпен
Гледачи: 3,500
Судии: Николас Маестре, Неил Вилкинсон, Ладо Шаро
Четвртини: 18–15, 11–11, 21–20, 18–17
Пое: Сен ван Росом 14
Ско: Аксел Хервел 6
Дод: Аксел Хервел, Димитри Лоуерс 2
Пое: Хешиму Кењата Еванс 25
Ско: Хешиму Кењата Еванс 9
Дод: Нуно Кортес, Мигел Миранда 3

26 август 2010
18:00
Извештај Бугарија  92 – 81  Белгија    Сала Универзијада, Софија
Гледачи: 2,000
Судии: Шмуел Бахар, Јоанис Фуфис, Дору Винаси
Четвртини: 24–13, 28–29, 21–15, 19–24
Пое: Филип Виденов 18
Ско: Калојан Иванов 11
Дод: Филип Виденов 6
Пое: Димитри Лауерс 21
Ско: Томас ден Шпигел 6
Дод: Сам ван Росом 7

26 август 2010
20:30
Извештај Португалија  57 – 80  Грузија    Спортски центар Албуфеира, Албуфеира
Судии: Мигел Ангел Перес Низ, Толга Сахин, Харис Биједиќ
Четвртини: 8–20, 15–17, 22–15, 12–28
Пое: Мигел Миранда 20
Ско: Мигел Миранда 8
Дод: три играчи со 2
Пое: Заза Пачулија 18
Ско: Заза Пачулија 12
Дод: Џорџ Цинцаѕе 4

29 август 2010
19:00
Извештај Грузија  94 – 83  Бугарија    Спортски центар Тбилиси, Тбилиси
Гледачи: 9.000
Судии: Џанлука Матиоли (ИТА), Адемир Жураповиќ (БиХ), Александар Глишиќ (СРБ)
Четвртини: 24-19, 17-29, 32-20, 21-15
Пое: Виктор Саникиѕе 27
Ско: Заза Пачулија 12
Дод: Манучар Маркоишвили 5
Пое: Ерл Џенард Каловеј 17
Ско: Калојан Иванов 12
Дод: Филип Виденов, Ерл Џенард Каловеј 3

29 август 2010
20:00
Извештај Белгија  70 – 67  Полска    Лото Арена, Антверпен
Гледачи: 5,500
Судии: Џампаоло Сисориа, Саша Маричиќ, Игор Митровски
Четвртини: 15-23, 18-16, 23-16, 14-12
Пое: Кристоф Бегин 16
Ско: Маркус Фаисон 6
Дод: Беје Таби Ебома 3
Пое: Томас Келати 20
Ско: Марќин Гортат 11
Дод: Марќин Гортат, Маќеј Лампе 1

Додатна квалификациска рунда[уреди | уреди извор]

Три тима кои не успеале да се квалификуваат преку квалификациите ќе разигурваат во август 2011 за последните две места кои водат на првенството.

Тим Бод. Поб. Пор. ДП ПП DКР
 Финска 8 4 0 316 272 +44
 Португалија 6 2 2 271 277 −6
 Унгарија 4 0 4 261 299 −38

9 август 2011
20:30
Извештај Португалија  71 – 66  Унгарија    Коимбра, Коимбра
Судии: Булто (ESP), Глишиќ (SRB), Џоунс (WAL)
Четвртини: 19–21, 12–10, 23–15, 17–20
Пое: Мигел Миранда 18
Ско: Карлос Андраде 9
Дод: Филипе да Силва 6
Пое: Петер Лорант 16
Ско: Мартон Бадер 7
Дод: Адам Ханга 4

12 август 2011
19:00
Извештај Унгарија  73 – 75  Финска    Тисалигети Сала, Солнок
Гледачи: 2,200
Судии: Радовиќ (CRO), Сутуловиќ (MNE), Чиари (ITA)
Четвртини: 24–23, 13–14, 15–24, 21–14
Пое: Акош Хорват 15
Ско: 3 играчи со по 7
Дод: Петер Лорант, Акош Хорват 4
Пое: Теми Ранико 16
Ско: 3 играчи со по 5
Дод: Петери Копонен 5

15 август 2011
19:00
Извештај Финска  68 – 56  Португалија    Хелсинки Сала, Хелсинки
Гледачи: 6,108
Судии: Перес (ESP), Латисевс (LAT), Барт (GER)
Четвртини: 15–15, 16–7, 20–18, 17–16
Пое: Шон Хаф, Тука Коти 16
Ско: Шон Хаф 9
Дод: Тему Ранико, Петери Копонен 4
Пое: Антонио Таварес, Карлос Андраде 11
Ско: Пауло Куња 10
Дод: Филипе да Силва 3

18 август 2011
20:30
Извештај Унгарија  57 – 66  Португалија    Тисалигети Сала, Солнок
Гледачи: 2,000
Судии: Шамбон (FRA), Обрадовиќ (BIH), Могулкоџ (TUR)
Четвртини: 19–20, 9–25, 17–10, 12–11
Пое: Акош Келер 12
Ско: Мартон Бадер 11
Дод: Адам Ханга 5
Пое: Жоао Сантос 16
Ско: Карлос Андраде 11
Дод: Филипе да Силва 8

21 август2011
19:00
Извештај Финска  87 – 65  Унгарија    Сала Хелсински, Хелсинки
Гледачи: 6,278
Судии: Белошевиќ (SRB), Драбјаковски (UKR), Калпакас (SWE)
Четвртини: 22–17, 22–22, 18–16, 25–10
Пое: Петери Копонен, Хано Мотола 13
Ско: Сасу Салин 12
Дод: Сасу Салин 3
Пое: Обие Тротер 14
Ско: Петер Лорант, Мартон Бадер 5
Дод: Адам Ханга, Золтан Трепак 2

24 август 2011
21:40
Извештај Португалија  78 – 86  Финска    Коимбра, Коимбра
Судии: Ламоника (ITA), Перес (ESP), Бардера (FRA)
Четвртини: 21–17, 24–13, 16–28, 17–28
Пое: Жоао Сантос 19
Ско: Елвис Евора, Карлос Андраде 6
Дод: Филипе да Силва 9
Пое: Петери Компонен 26
Ско: Кимо Муринен 8
Дод: Петери Копонен 9

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Формат на квалификации“. Посетено на 2010-08-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]