Европско првенство во кошарка 1981

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1981 или Евробаскет 1981 е 22. европско првенство во организација на ФИБА Европа. Првенството се одржало во Чехословачка и шампион била селекцијата на СССР.

Учесници[уреди | уреди извор]

На првенството имало 12 екипи поделени во 2 групи.

Group A Group B

Прва фаза[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
 Шпанија 5 5 0 452 362 10 +90
 Чехословачка 5 4 1 393 358 9 +35
 Израел 5 3 2 418 396 8 +22
 Франција 5 2 3 402 409 7 -7
 Англија 5 1 4 313 371 6 -58
 Грција 5 0 5 356 438 5 -82
Израел 82 - 74 Англија
Грција 70 - 95 Чехословачка
Шпанија 102 - 93 Франција
Грција 81 - 86 Франција
Шпанија 89 - 81 Израел
Чехословачка 71 - 62 Англија
Грција 62 - 64 Англија
Чехословачка 72 - 69 Шпанија
Франција 76 - 88 Израел
Англија 47 - 78 Шпанија
Франција 47 - 78 Чехословачка
Грција 71 - 82 Израел
Израел 85 - 86 Чехословачка
Грција 72 - 111 Шпанија
Англија 66 - 78 Франција

Група B[уреди | уреди извор]

поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
 СССР 5 5 0 489 377 10 +112
 Југославија 5 4 1 489 439 9 +50
 Италија 5 3 2 418 407 8 +11
 Полска 5 2 3 429 429 7 0
 Западна Германија 5 1 4 334 395 6 -61
 Турција 5 0 5 346 458 5 -112
Западна Германија 66 - 51 Турција
СССР 101 - 89 Полска
СФРЈ 99 - 88 Италија
СССР 86 - 54 Западна Германија
СФРЈ 92 - 89 Полска
Италија 94 - 73 Турција
СФРЈ 112 - 68 Турција
Полска 81 - 71 Западна Германија
Италија 67 - 97 СССР
Турција 79 - 97 СССР
Полска 81 - 90 Италија
СФРЈ 98 - 86 Западна Германија
Западна Германија 57 - 79 Италија
Турција 75 - 89 Полска
СФРЈ 88 - 108 СССР

Разигрување за 7 до 12 место[уреди | уреди извор]

 Грција  Полска 78-89
 Англија  Западна Германија 58-65
 Франција  Турција 67-70
 Турција  Грција 64-72
 Полска  Англија 92-69
 Франција  Западна Германија 83-70
 Западна Германија  Грција 67-71
 Англија  Турција 60-63
 Франција  Полска 93-102
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
7.  Полска 5 5 0 453:386 10 +67
8.  Франција 5 4 1 407:379 8 +28
9.  Грција 5 2 3 364:370 7 -6
10.  Западна Германија 5 2 3 339:344 7 -5
11.  Турција 5 1 4 313:354 7 -41
12.  Англија 5 1 4 317:360 6 -43

Разигрување за 1 до 6 место[уреди | уреди извор]

 Израел  Југославија 87-102
 Шпанија  Италија 87-86
 Чехословачка  СССР 84-110
 Шпанија  СССР 101-110
 Израел  Италија 98-116
 Југославија  Чехословачка 95-86
 СССР  Израел 112-84
 Италија  Чехословачка 83-100
 Шпанија  Југославија 72-95
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.  СССР 5 5 0 537:424 10 +113
2.  Југославија 5 4 1 479:441 9 +38
3.  Шпанија 5 2 3 421:441 8 -20
4.  Чехословачка 5 2 3 425:445 7 -20
5.  Италија 5 1 4 440:481 6 -41
6.  Израел 5 1 4 435:505 4 -70

Финале[уреди | уреди извор]

место тим 1 тим 2 рез.
3  Шпанија  Чехословачка 90-101
место тим 1 тим 2 рез.
1  СССР  Југославија 84-67

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

 1.  СССР
 2.  Југославија
 3.  Чехословачка
 4.  Шпанија
 5.  Италија
 6.  Израел
 7.  Полска
 8.  Франција
 9.  Грција
 10.  Западна Германија
 11.  Турција
 12.  Англија

Наводи[уреди | уреди извор]