Европско првенство во кошарка 1975

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1975 или Евробаскет 1975 е 19. европско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во СФР Југославија. Шампион на Евробаскетот била селекцијата на домаќинот - СФРЈ.

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

 1. СФРЈ СФР Југославија
 2. СССР СССР
 3.  Италија
 4.  Шпанија
 5.  Бугарија
 6. Чешка Чехословачка
 7. Израел Израел
 8.  Полска
 9.  Турција
 10.  Холандија
 11.  Романија
 12.  Грција

Резултати[уреди | уреди извор]

Прелиминарна рунда[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

7 јуни:

 Италија 83 - 65
(36 - 39, 47 - 26)
 Турција
СФРЈ СФР Југославија 102 - 76
(47 - 36, 55 - 40)
 Холандија

8 јуни:

 Холандија 64 - 69
(38 - 20, 26 - 49)
 Италија
СФРЈ СФР Југославија 92 - 65
(47 - 36, 55 - 40)
 Турција

9 јуни:

 Турција 71 - 64
(43 - 34, 28 - 30)
 Холандија
СФРЈ СФР Југославија 83 - 69
(43 - 35, 40 - 34)
 Италија

Група А:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. СФРЈ СФР Југославија 3 3 0 277 210 +67 6
2.  Италија 3 2 1 221 212 +9 5
3.  Турција 3 1 2 201 239 -38 4
4.  Холандија 3 0 3 204 242 -38 3

Група Б[уреди | уреди извор]

7 јуни:

Чешка Чехословачка 86 - 85
(40 - 29, 46 - 56)
Израел Израел
СССР СССР 79 - 72
(35 - 38, 44 - 34)
 Полска

8 јуни:

СССР СССР 91 - 81
(51 - 32, 40 - 49)
Чешка Чехословачка
Израел Израел 90 - 84
(50 - 42, 40 - 42)
 Полска

9 јуни:

СССР СССР 85 - 71
(47 - 37, 38 - 34)
Израел Израел
Чешка Чехословачка 94 - 76
(46 - 28, 48 - 48)
 Полска

Група Б:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. СССР СССР 3 3 0 255 224 +31 6
2. Чешка Чехословачка 3 2 1 261 252 +9 5
3. Израел Израел 3 1 2 246 255 -9 4
4.  Полска 3 0 3 232 263 -31 3

Група Ц[уреди | уреди извор]

7 јуни:

 Грција 61 - 71
(27 - 39, 34 - 32)
Романија Романија
 Шпанија 85 - 74
(35 - 40, 50 - 34)
 Бугарија

8 јуни:

 Бугарија 81 - 71
(34 - 41, 47 - 30)
 Грција
 Шпанија 96 - 66
(45 - 30, 51 - 36)
Романија Романија

9 јуни:

 Шпанија 89 - 63
(41 - 28, 48 - 35)
 Грција
Романија Романија 62 - 80
(28 - 33, 34 - 47)
 Бугарија

Група Ц:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.  Шпанија 3 3 0 270 203 +67 6
2.  Бугарија 3 2 1 235 218 +17 5
3.  Романија 3 1 2 199 237 -38 4
4.  Грција 3 0 3 195 241 -46 3

Разигрување за пласман од 7 до 12 место[уреди | уреди извор]

11 јуни:

 Холандија 80 - 81
(40 - 46, 40 - 35)
Израел Израел
 Турција 86 - 77
(45 - 46, 41 - 31)
 Романија

12 јуни:

 Грција 79 - 74
(34 - 36, 45 - 38)
 Полска
 Турција 77 - 101
(38 - 53, 39 - 48)
Израел Израел

13 јуни:

 Холандија 66 - 65
(29 - 28, 37 - 37)
 Грција
 Романија 81 - 82
(40 - 45, 41 - 37)
 Полска

14 јуни:

 Романија 74 - 80
(39 - 44, 35 - 36)
 Холандија
Израел Израел 87 - 76
(50 - 41, 37 - 35)
 Грција
 Турција 71 - 90
(36 - 48, 35 - 42)
 Полска

15 јуни:

 Турција 74 - 64
(37 - 31, 37 - 33)
 Грција
 Полска 86 - 66
(42 - 29, 44 - 37)
 Холандија
Израел Израел 119 - 105
(61 - 40, 58 - 65)
 Романија

Табела:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. Израел Израел 5 5 0 478 422 +56 10
2.  Полска 5 3 2 416 387 +29 8
3.  Турција 5 3 2 379 396 -17 8
4.  Холандија 5 2 3 356 377 -21 7
5.  Романија 5 1 4 408 428 -20 6
6.  Грција 5 1 4 345 372 -27 6

Финална рунда[уреди | уреди извор]

11 јуни:

Чешка Чехословачка 70 - 86
(42 - 35, 28 - 51)
 Бугарија
СФРЈ СФР Југославија 98 - 76
(41 - 35, 57 - 41)
 Шпанија

12 јуни:

СССР СССР 69 - 65
(30 - 33, 39 - 32)
 Италија
СФРЈ СФР Југославија 84 - 68
(39 - 30, 45 - 38)
Чешка Чехословачка

13 јуни:

СССР СССР 94 - 79
(47 - 40, 47 - 39)
 Бугарија
 Италија 89 - 69
(43 - 36, 46 - 33)
 Шпанија

14 јуни:

 Италија 68 - 72
(32 - 36, 36 - 36)
Чешка Чехословачка
СССР СССР 94 - 80
(59 - 39, 35 - 41)
 Шпанија
 Бугарија 76 - 105
(37 - 44, 39 - 61)
СФРЈ СФР Југославија

15 јуни:

 Шпанија 87 - 67
(46 - 34, 41 - 33)
Чешка Чехословачка
 Бугарија 71 - 90
(40 - 48, 31 - 42)
 Италија
СФРЈ СФР Југославија 90 - 84
(44 - 37, 46 - 47)
СССР СССР

Табела:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. СФРЈ СФР Југославија 5 5 0 460 373 +87 10
2. СССР СССР 5 4 1 432 395 +37 9
3.  Италија 5 2 3 381 364 +17 7
4.  Шпанија 5 2 3 397 422 -25 7
5.  Бугарија 5 1 4 386 444 -58 6
6. Чешка Чехословачка 5 1 4 358 416 -58 6
Европски првак 1975

Југославија
Втора титула