Европско првенство во кошарка 1977

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1977 или Евробаскет 1977 е 20. европско првенство во кошарка. Првенството се одржало во Белгија од 14 до 24 септември. На првенството учествувале 12 тима, а шампион била репрезентацијата на  Југославија.

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

 1.  Југославија
 2.  СССР
 3.  Чехословачка
 4.  Италија
 5.  Израел
 6.  Бугарија
 7.  Холандија
 8.  Белгија
 9.  Шпанија
 10.  Финска
 11.  Франција
 12.  Австрија

Фаза по групи[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

 СССР  Австрија 101-61
 Бугарија  Израел 88-86
 Италија  Франција 70-59
 Бугарија  СССР 96-117
 Франција  Австрија 86-81
 Италија  Израел 78-73
 Франција  Бугарија 76-87
 Италија  Австрија 85-70
 Израел  СССР 69-103
 Австрија  Израел 87-103
 Италија  Бугарија 100-81
 СССР  Франција 115-74
 Австрија  Бугарија 85-92
 Израел  Франција 96-82
 Италија  СССР 95-87
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.  Италија 5 5 0 428:370 10 +58
2.  СССР 5 4 1 523:395 8 +128
3.  Бугарија 5 3 2 444:464 6 -20
4.  Израел 5 2 3 427:438 4 -11
5.  Франција 5 1 4 377:449 2 -72
6.  Австрија 5 0 5 384:467 0 -83

Група B[уреди | уреди извор]

 Холандија  Чехословачка 73-90
 Белгија  Финска 81-81 aet. 107-98
 Шпанија  Југославија 76-79
 Финска  Југославија 80-88
 Холандија  Шпанија 114-95
 Белгија  Чехословачка 61-67
 Финска  Холандија 67-87
 Чехословачка  Шпанија 73-70
 Белгија  Југославија 83-111
 Чехословачка  Финска 100-85
 Југославија  Холандија 111-75
 Белгија  Шпанија 93-94
 Шпанија  Финска 85-78
 Југославија  Чехословачка 103-111
 Белгија  Холандија 107-86
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.  Чехословачка 5 5 0 441:392 10 +49
2.  Југославија 5 4 1 492:425 8 +67
3.  Белгија 5 2 3 451:456 4 -5
4.  Холандија 5 2 3 435:470 4 -35
5.  Шпанија 5 2 3 420:437 4 -17
6.  Финска 5 0 5 408:467 0 -59

Разигрување за 9 - 12 место[уреди | уреди извор]

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
 Франција  Финска 72-73
 Австрија  Шпанија 84-88

Разигрување за 5 - 8 место[уреди | уреди извор]

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
 Бугарија  Холандија 108-85
 Израел  Белгија 81-74

Разигрување за 1 - 4 место[уреди | уреди извор]

Team 1 Team 2 Res.
 Италија  Југославија 69-88
 СССР  Чехословачка 91-76

Финална фаза[уреди | уреди извор]

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
11-то место  Франција  Австрија 89-71
9-то место  Финска  Шпанија 89-106
7-мо место  Холандија  Белгија 104-89
5-то место  Бугарија  Израел 78-88
3-то место  Италија  Чехословачка 81-91
Финале  Југославија  СССР 74-61

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]