Европско првенство во кошарка 1979

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1979 или Евробаскет 1979 е 21. европско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Италија од 9 јуни до 19 јули. Шампион била селекцијата на СССР.

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

место тим
1  СССР
2  Израел
3  Југославија
4  Чехословачка
5  Италија
6  Шпанија
7  Полска
8  Франција
9  Грција
10  Холандија
11  Бугарија
12  Белгија

Резултати[уреди | уреди извор]

Прва фаза[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор, КР
1  Чехословачка 6 3 0 +34
2  Италија 5 2 1 +33
3  Грција 4 1 2 -12
4  Белгија 3 0 3 -55


Чехословачка 90 - 69 Белгија
Чехословачка 74 - 67 Грција
Белгија 68 - 92 Грција
Белгија 76 - 86 Италија
Чехословачка 74 - 68 Италија
Грција 52 - 81 Италија

Група B[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. КР
1  Шпанија 6 3 0 +37
2  СССР 5 2 1 +30
3  Холандија 4 1 2 -25
4  Бугарија 3 0 3 -42


Холандија 87 - 82 Бугарија
Шпанија 85 - 81 Бугарија
СССР 104 - 71 Бугарија
Холандија 83 - 105 Шпанија
Холандија 84 - 92 СССР
Шпанија 101 - 90 СССР

Група C[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. КР
1  Израел 5 2 1 0
2  Југославија 5 2 1 +21
3  Полска 4 1 2 -6
4  Франција 4 1 2 -15


Полска 85 - 73 Франција
Франција 92 - 83 Израел
Израел 86 - 78 Полска
СФРЈ 76 - 77 Израел 11 јуни 1979
Полска 95 - 102 СФРЈ
СФРЈ 80 - 65 Франција

Квалификациска фаза[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. КР
1 (7-мо)  Полска 9 4 1 +30
2 (8-мо)  Франција 9 4 1 +22
3 (9-то)  Грција 8 3 2 +37
4 (10-то)  Холандија 8 3 2 +34
5 (11-то)  Бугарија 6 1 4 -14
6 (12-то)  Белгија 5 0 5 -109


Бугарија 114 - 98 Белгија
Франција 111 - 98 Белгија
Холандија 115 - 85 Белгија
Белгија 84 - 110 Полска
Бугарија 77 - 80 Франција
Полска 85 - 78 Бугарија
Бугарија 85 - 100 Грција
Грција 74 - 76 Франција
Холандија 75 - 79 Грција
Полска 77 - 73 Грција
Холандија 67 - 80 Франција
Полска 78 - 94 Холандија
Белгија 81 - 105 Грција
Холандија 78 - 72 Бугарија
Полска 89 - 82 Франција

Крајна фаза[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. КР
1  СССР 9 4 1 +40
2  Израел 8 3 2 -27
3  Југославија 8 3 2 +21
4  Чехословачка 7 2 3 -11
5  Италија 7 2 3 -14
6  Шпанија 6 1 4 -7


Израел 94 - 93 Чехословачка
Чехословачка 107–100 Шпанија
СФРЈ 97 - 79 Чехословачка
Чехословачка 66 - 71 СССР
Израел 78 - 90 Италија
Италија 81 - 80 Шпанија
Италија 80 - 95 СФРЈ
Италија 84 - 90 СССР
Шпанија 84 - 88 Израел
СФРЈ 108–100 Шпанија
Израел 71 - 92 СССР
СФРЈ 77 - 96 СССР
Израел 77 - 76 СФРЈ
Чехословачка 96 - 90 Италија
Шпанија 92 - 81 СССР

Финална фаза[уреди | уреди извор]

3 место[уреди | уреди извор]

 Југославија 99
 Чехословачка 92

Финале[уреди | уреди извор]

19 јуни 1979
 СССР 98
 Израел 76