Европско првенство во кошарка 1949

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1949 година е шестиот Евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој Евробаскет учествувале седум национални екипи. Евробаскетот бил одржан во Каиро, Египет откако СССР се откажал за организирање на првенството. Спрема ФИБА Европа ова е најслаб Евробаскет бидејќи поголем дел од репрезентациите не се европски. Доста голем број од планираните учесници не се појавиле на првенството поради проблеми со патување.

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Раз.
1 Египет Египет 12 6 0 346 216 +130
2  Франција 11 5 1 281 199 +82
3  Грција 10 4 2 269 241 +28
4  Турција 9 3 3 247 256 -9
5  Холандија 8 2 4 174 255 -81
6 Сирија Сирија 7 1 5 219 287 -68
7 Либан Либан 6 0 6 183 265 -82

Резултати[уреди | уреди извор]

Грција 46 - 28 Холандија
Египет 71 - 44 Сирија
Либан 36 - 45 Грција
Франција 58 - 35 Холандија
Холандија 40 - 37 Сирија
Франција 43 - 26 Либан
Грција 54 - 41 Турција
Франција 47 - 33 Турција
Либан 28 - 38 Сирија
Холандија 23 - 54 Египет
Франција 41 - 36 Грција
Либан 30 - 57 Египет
Сирија 33 - 43 Турција
Либан 22 - 34 Холандија
Турција 44 - 57 Египет
Сирија 45 - 49 Грција
Турција 38 - 24 Холандија
Египет 50 - 39 Грција
Франција 56 - 22 Сирија
Турција 48 - 41 Либан
Франција 36 - 57 Египет
Европски првак 1949.

Египет
Прва титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]