Европско првенство во кошарка 1957

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1957 или Евробаскет 1957 бил десетто европско кошаркарско првенство во организација на ФИБА Европа. Првенството се одржало во Бугарија, само во Софија, и шампион била репрезентацијата на СССР.

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

 1.  СССР
 2.  Бугарија
 3.  Чехословачка
 4.  Унгарија
 5.  Романија
 6.  Југославија
 7.  Полска
 8.  Франција
 9.  Турција
 10.  Италија
 11.  Финска
 12.  Белгија
 13.  Западна Германија
 14.  Австрија
 15.  Шкотска
 16.  Албанија

Резултати[уреди | уреди извор]

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

На првенството имало 16 екипи поделени во четири групи.

Група A[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1  Чехословачка 6 3 0 273 142 +131
2  Југославија 5 2 1 244 175 +69
3  Шкотска 4 1 2 148 259 -111
4  Албанија 3 0 3 136 225 -89
Чехословачка 123 - 44 Шкотска
Албанија 57 - 89 СФРЈ
СФРЈ 94 - 39 Шкотска
Чехословачка 71 - 37 Албанија
Шкотска 65 - 42 Албанија
Чехословачка 79 - 61 СФРЈ

Група B[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1  СССР 6 3 0 270 158 +112
2  Полска 5 2 1 188 171 +17
3  Турција 4 1 2 179 192 -13
4  Австрија 3 0 3 133 249 -116
СССР 107 - 38 Австрија
Полска 55 - 50 Турција
Турција 80 - 57 Австрија
СССР 83 - 71 Полска
Австрија 38 - 62 Полска
СССР 80 - 49 Турција

Група C[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1  Бугарија 6 3 0 239 155 +84
2  Франција 5 2 1 196 165 +31
3  Италија 4 1 2 177 185 -8
4  Западна Германија 3 0 3 149 256 -107
Бугарија 67 - 52 Франција
Западна Германија 52 - 73 Италија
Бугарија 72 - 45 Италија
Франција 83 - 39 Западна Германија
Италија 59 - 61 Франција
Бугарија 100 - 58 Западна Германија

Група D[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1  Унгарија 6 3 0 200 154 +46
2  Романија 5 2 1 205 183 +22
3  Финска 4 1 2 187 207 -20
4  Белгија 3 0 3 169 217 -48
Унгарија 66 - 65 Романија
Финска 76 - 74 Белгија
Унгарија 50 - 39 Финска
Белгија 45 - 57 Романија
Романија 83 - 72 Финска
Унгарија 84 - 50 Белгија

Класификациска фаза[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
9  Турција 14 7 0 525 364 +161
10  Италија 13 6 1 500 350 +150
11  Финска 12 5 2 499 435 +64
12  Белгија 11 4 3 473 461 +12
13  Западна Германија 10 3 4 342 364 -22
14  Австрија 9 2 5 342 364 -22
15  Шкотска 8 1 6 368 492 -124
16  Албанија 7 0 7 340 559 -219
Италија 91 - 50 Белгија
Финска 61 - 47 Западна Германија
Шкотска 69 - 56 Албанија
Турција 59 - 42 Австрија
Турција 83 - 70 Белгија
Финска 53 - 51 Австрија
Западна Германија 72 - 43 Албанија
Шкотска 47 - 91 Италија
Западна Германија 37 - 57 Италија
Турција 100 - 54 Шкотска
Австрија 58 - 70 Белгија
Финска 91 - 42 Албанија
Финска 84 - 67 Белгија
Австрија 48 - 47 Шкотска
Албанија 42 - 82 Италија
Западна Германија 33 - 54 Турција
Финска 87 - 97 Италија
Албанија 64 - 97 Турција
Австрија 55 - 58 Западна Германија
Белгија 76 - 51 Шкотска
Турција 57 - 50 Италија
Белгија 50 - 46 Западна Германија
Финска 72 - 56 Шкотска
Албанија 45 - 58 Австрија
Финска 51 - 75 Турција
Белгија 90 - 48 Албанија
Италија 32 - 30 Австрија
Шкотска 44 - 49 Западна Германија

Крајна фаза[уреди | уреди извор]

ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1  СССР 14 7 0 537 409 +128
2  Бугарија 13 6 1 510 456 +54
3  Чехословачка 12 5 2 505 458 +47
4  Унгарија 11 4 3 480 433 +47
5  Романија 10 3 4 440 462 -22
6  Југославија 9 2 5 476 584 -108
7  Полска 8 1 6 456 518 -62
8  Франција 7 0 7 417 501 -84
Франција 53 - 83 СССР
Чехословачка 65 - 62 Унгарија
Полска 66 - 70 Романија
Бугарија 99 - 76 СФРЈ
Полска 63 - 77 Унгарија
Франција 45 - 65 Романија
СССР 97 - 61 СФРЈ
Бугарија 82 - 80 Чехословачка
Полска 69 - 74 Бугарија
Романија 61 - 76 Унгарија
Франција 72 - 75 СФРЈ
СССР 62 - 60 Чехословачка
СФРЈ 74 - 95 Чехословачка
Франција 58 - 81 Унгарија
СССР 86 - 64 Полска
Романија 54 - 67 Бугарија
СФРЈ 69 - 68 Полска
Романија 63 - 87 СССР
Франција 62 - 64 Чехословачка
Унгарија 52 - 63 Бугарија
Франција 65 - 68 Бугарија
Чехословачка 80 - 61 Полска
СФРЈ 60 - 72 Романија
Унгарија 51 - 62 СССР
Унгарија 81 - 61 СФРЈ
Чехословачка 61 - 55 Романија
Франција 62 - 65 Полска
Бугарија 57 - 60 СССР

Надворешни врски[уреди | уреди извор]