Европско првенство во кошарка 1993

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1993 или Евробаскет 1993 е 28. европско кошаркарско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Германија од 22 јуни до 4 јули. На првенството се првпат учествувале селекциите на Хрватска, Босна и Херцеговина, Русија, Словенија, а повторно како самостојни се појавиле Естонија и Латвија. Шампион на турнирот била селекцијата на Германија.

Прва фаза[уреди | уреди извор]

Квалификувани за осминафинале
Термините се по средноевропско време.

Група A[уреди | уреди извор]

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Шпанија 6 3 0 254 213 +41
2.  Русија 4 1 2 266 263 + 3
3.  Босна и Херцеговина 4 1 2 255 264 - 9
4.  Шведска 4 1 2 218 253 - 35
22 јуни
14:00
Русија Русија 99 – 77  Босна и Херцеговина   
22 јуни
16:00
Шпанија Шпанија 72 – 49  Шведска   
23 јуни
14:00
Шведска Шведска 100 – 92  Русија   
23 јуни
16:00
Шпанија Шпанија 96 – 89  Босна и Херцеговина   
24 јуни
14:00
Шведска Шведска 69 – 89  Босна и Херцеговина   
24 јуни
16:00
Шпанија Шпанија 86 – 75  Русија   

Група B[уреди | уреди извор]

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Хрватска 6 3 0 317 241 +76
2.  Франција 5 2 1 255 229 +26
3.  Турција 4 1 2 196 252 - 56
4.  Бугарија 3 0 3 227 273 - 46
22 јуни
13:30
Бугарија Бугарија 83 – 104  Хрватска   
22 јуни
15:30
Франција Франција 69 – 55  Турција   
23 јуни
13:30
Франција Франција 95 – 100  Хрватска   
23 јуни
15:30
Турција Турција 78 – 70  Бугарија   
24 јуни
13:30
Франција Франција 91 – 74  Бугарија   
24 јуни
15:30
Хрватска Хрватска 113 – 63  Турција   

Група C[уреди | уреди извор]

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Грција 5 2 1 243 214 +29
2.  Латвија 5 2 1 243 244 - 1
3.  Италија 4 1 2 244 251 - 7
4.  Израел 4 1 2 246 267 - 21
22 јуни
19:00
Грција Грција 81 – 62  Латвија   
22 јуни
21:00
Италија Италија 92 – 83  Израел   
23 јуни
19:00
Израел Израел 79 – 74  Грција   
23 јуни
21:00
Италија Италија 79 – 80  Латвија   
24 јуни
19:00
Латвија Латвија 101 – 84  Израел   
24 јуни
21:00
Италија Италија 73 – 88  Грција   

Група D[уреди | уреди извор]

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Естонија 5 2 1 255 261 - 6
2.  Германија 5 2 1 275 234 +41
3.  Белгија 4 1 2 224 233 - 9
4.  Словенија 4 1 2 198 224 - 26
22 јуни
19:00
Германија Германија 103 – 113  Естонија   
22 јуни
21:00
Словенија Словенија 61 – 82  Белгија   
23 јуни
19:00
Белгија Белгија 64 – 93  Германија   
23 јуни
21:00
Словенија Словенија 80 – 63  Естонија   
24 јуни
19:00
Словенија Словенија 57 – 79  Германија   
24 јуни
21:00
Естонија Естонија 79 – 78  Белгија   

Втора фаза[уреди | уреди извор]

Квалификувани за четвртфинале

Група E[уреди | уреди извор]

 Италија  Шпанија 60-78
 Латвија  Русија 72-91
 Грција  Босна и Херцеговина 102-84
 Шпанија  Латвија 95-87
 Босна и Херцеговина  Италија 72-74
 Грција  Русија 67-84
 Латвија  Босна и Херцеговина 97-102
 Русија  Италија 95-69
 Шпанија  Грција 75-76
тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Шпанија 9 4 1 430 387 +43
2.  Русија 9 4 1 444 371 +73
3.  Грција 9 4 1 414 378 +36
4.  Босна и Херцеговина 6 1 4 424 468 - 44
5.  Италија 6 1 4 355 413 - 58
6.  Латвија 6 1 4 398 448 - 50

Група F[уреди | уреди извор]

 Франција  Германија 64-56
 Естонија  Турција 77-74
 Хрватска  Белгија 106-74
 Естонија  Франција 61-73
 Хрватска  Германија 70-63
 Турција  Белгија 69-59
 Хрватска  Естонија 98-80
 Франција  Белгија 83-65
 Германија  Турција 77-64
тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.  Хрватска 10 5 0 487 375 +112
2.  Франција 9 4 1 384 337 +47
3.  Естонија 8 3 2 410 426 -16
4.  Германија 7 2 3 392 375 +17
5.  Турција 6 1 4 325 395 -70
6.  Белгија 5 0 5 340 430 -90

Финална фаза[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
       
  Шпанија  77
  Германија  79  
  Германија  76
    Грција  73  
  Франција  59
  Грција  61  
  Германија  71
    Русија  70
  Русија  82
  Естонија  61  
  Русија  84 Трето место
    Хрватска  76  
  Хрватска  98   Грција  59
 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина  78     Хрватска  99


5-8 место[уреди | уреди извор]

 Естонија  Босна и Херцеговина 99-91
 Франција  Шпанија 83-95
место тим 1 тим 2 рез.
7 место  Босна и Херцеговина  Франција 75-83
5 место  Естонија  Шпанија 80-119

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

 1.  Германија
 2.  Русија
 3.  Хрватска
 4.  Грција
 5.  Шпанија
 6.  Естонија
 7.  Франција
 8.  Босна и Херцеговина
 9.  Латвија
 10.  Италија
 11.  Турција
 12.  Белгија
 13.  Израел
 14.  Словенија
 15.  Шведска
 16.  Бугарија

Наводи[уреди | уреди извор]