Европско првенство во кошарка 1953

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1953 година е осмиот Евробаскет организиран од ФИБА Европа. Првенството се одржало во СССР од 24 мај до 4 јуни. На Евробаскетот учествувале 17 национални селекции а шампион била репрезентацијата на СССР, освојувајќи ја својата трета титула.

Резултати[уреди | уреди извор]

Прелиминарна рунда[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. Чешка Чехословачка 3 3 0 202 107 +95 6
2.  Италија 3 2 1 186 134 +52 5
3.  Романија 3 1 2 148 146 +2 4
4.  Швајцарија 3 0 3 101 250 -149 3
Италија Италија 61 - 43  Романија
Чехословачка Чехословачка 94 - 33  Швајцарија
Швајцарија Швајцарија 32 - 82  Италија
Чехословачка Чехословачка 49 - 31  Романија
Романија Романија 74 - 36  Швајцарија
Чехословачка Чехословачка 59 - 43  Италија

Група Б[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. Египет Египет 3 3 0 223 125 +98 6
2.  Франција 3 2 1 199 151 +48 5
3. Западна Германија Западна Германија 3 1 2 150 187 -37 4
4.  Шведска 3 0 3 96 205 -109 3
Шведска Шведска 37 - 65 Западна Германија Западна Германија
Франција Франција 58 - 74 Египет Египет
Франција Франција 76 - 44 Западна Германија Западна Германија
Египет Египет 75 - 26  Шведска
Западна Германија Западна Германија 41 - 74 Египет Египет
Франција Франција 58 - 74  Шведска

Група Ц[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. СССР СССР 3 3 0 241 99 +142 6
2.  Унгарија 3 2 1 206 129 +77 5
3.  Белгија 3 1 2 122 151 -29 4
4.  Данска 3 0 3 79 269 -190 3
Унгарија Унгарија 95 - 30  Данска
СССР СССР 59 - 31  Белгија
Унгарија Унгарија 57 - 35  Белгија
СССР СССР 118 - 14  Данска
Данска Данска 35 - 56  Белгија
СССР СССР 64 - 54  Унгарија

Група Д[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. Израел Израел 4 3 1 178 141 +37 7
2. СФРЈ СФР Југославија 4 3 1 218 170 +48 7
3.  Бугарија 4 3 1 230 182 +48 7
4.  Финска 4 1 3 184 219 -35 5
5. Либан Либан 4 0 4 159 257 -98 4
Либан Либан 51 - 95 СФРЈ СФР Југославија
Бугарија Бугарија 61 - 45  Финска
Израел Израел 60 - 36  Финска
Либан Либан 51 - 94  Бугарија
Бугарија Бугарија 48 - 61 Израел Израел
Финска Финска 37 - 41 СФРЈ СФР Југославија
Југославија Социјалистичка Федеративна Република Југославија 57 - 55 Израел Израел *
Финска Финска 66 - 57 Либан Либан

* По четири дополнителни времиња.

Израел Израел 2 - 0 Либан Либан
Југославија Социјалистичка Федеративна Република Југославија 25 - 27  Бугарија

Натпревари за пласман од 9 до 17 место[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.  Бугарија 3 3 0 255 128 +127 6
2.  Швајцарија 3 2 1 168 163 +5 5
3. Западна Германија Западна Германија 3 1 2 145 164 -19 4
4.  Данска 3 0 3 99 212 -113 3
Бугарија Бугарија 96 - 26  Данска
Западна Германија Западна Германија 44 - 51  Швајцарија
Бугарија Бугарија 77 - 52  Швајцарија
Данска Данска 31 - 51 Западна Германија Западна Германија
Швајцарија Швајцарија 65 - 42  Данска
Бугарија Бугарија 82 - 50 Западна Германија Западна Германија

Група 2[уреди | уреди извор]

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.  Белгија 4 3 1 263 213 +50 7
2.  Финска 4 3 1 216 185 +31 7
3.  Романија 4 3 1 250 213 +37 7
4. Либан Либан 4 1 3 241 235 +6 5
5.  Шведска 4 0 4 156 280 -124 4
Шведска Шведска 32 - 55  Финска
Белгија Белгија 74 - 66 Либан Либан
Романија Романија 51 - 59  Финска
Белгија Белгија 75 - 38  Шведска
Либан Либан 76 - 43  Шведска
Романија Романија 60 - 55  Белгија
Финска Финска 49 - 59  Белгија
Либан Либан 56 - 65  Романија
Финска Финска 53 - 43 Либан Либан
Шведска Шведска 43 - 74 Романија Романија

Разигрување за пласман[уреди | уреди извор]

13 до 16 место:

Западна Германија Западна Германија 58 - 56 Либан Либан
Романија Романија 80 - 53  Данска

Натпревари за од 9 до 11 место:

Бугарија Бугарија 57 - 45  Финска
Белгија Белгија 59 - 43  Швајцарија

15 место:

Либан Либан 74 - 40  Данска

13 место:

Западна Германија Западна Германија 59 - 69  Романија

11 место:

Финска Финска 45 - 51  Швајцарија

9 место:

Бугарија Бугарија 71 - 52  Белгија

Финална рунда[уреди | уреди извор]

Група Х[уреди | уреди извор]

Унгарија Унгарија 49 - 38  Италија
Израел Израел 40 - 29 СФРЈ СФР Југославија
Франција Франција 73 - 62 Египет Египет
СССР СССР 49 - 41 Чешка Чехословачка
Југославија Југославија 66 - 64 Чешка Чехословачка
Израел Израел 47 - 42  Италија
СССР СССР 80 - 51  Франција
Унгарија Унгарија 89 - 50 Египет Египет
Израел Израел 59 - 53 Чешка Чехословачка
Југославија Социјалистичка Федеративна Република Југославија 39 - 56  Франција
Италија Италија 51 - 60 Египет Египет
Унгарија Унгарија 24 - 29 СССР СССР
Италија Италија 54 - 88 СССР СССР
Југославија Социјалистичка Федеративна Република Југославија 51 - 69  Унгарија
Израел Израел 2 - 0 Египет Египет
Чехословачка Чехословачка 53 - 49  Франција
Италија Италија 45 - 48 СФРЈ СФР Југославија
Израел Израел 45 - 62  Франција
Чехословачка Чехословачка 44 - 39  Унгарија
Египет Египет 27 - 66 СССР СССР
Чехословачка Чехословачка 43 - 39  Италија
Египет Египет 39 - 58 СФРЈ СФР Југославија
Израел Израел 25 - 75 СССР СССР
Франција Франција 50 - 39  Унгарија
Франција Франција 52 - 54  Италија
Египет Египет 33 - 87 Чешка Чехословачка
Израел Израел 20 - 66  Унгарија
СССР СССР 57 - 43 СФРЈ СФР Југославија

Група Х:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1. СССР СССР 7 7 0 444 265 +179 14
2.  Унгарија 7 4 3 375 282 +93 11
3.  Франција 7 4 3 391 374 +17 11
4. Чешка Чехословачка 7 4 3 387 332 +55 11
5. Израел Израел 7 4 3 238 327 -89 11
6. СФРЈ СФР Југославија 7 3 4 334 370 -36 10
7.  Италија 7 1 6 323 387 -64 8
8. Египет Египет 7 1 6 271 426 -155 7
Европски првак 1953.

Советски Сојуз
Трета титула

Конечен пласман[уреди | уреди извор]

Место Репрезентација
1 СССР СССР
2  Унгарија
3  Франција
4 Чешка Чехословачка
5 Израел Израел
6 СФРЈ СФР Југославија
7  Италија
8 Египет Египет
9  Бугарија
10  Белгија
11  Швајцарија
12  Финска
13  Романија
14 Западна Германија Западна Германија
15 Либан Либан
16  Данска
17  Шведска

Надворешни врски[уреди | уреди извор]