Европско првенство во кошарка 1939

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1939 година е третиот евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој Евробаскет зеле учество осум државни репрезентации. Евробаскетот се одржал во Литванија.

Правила[уреди | уреди извор]

Секој тим играл по еднаш со останатите тимови. Победникот земал 2 бода, поразениот 1. Ранг листата била заснована на тие бодови.

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДД ПП Раз.
 Литванија 14 7 0 396 137 +259
 Латвија 12 5 2 353 163 +190
 Полска 12 5 2 242 216 +26
4  Франција 11 4 3 265 216 +49
5  Естонија 11 4 3 286 167 +119
6  Италија 9 2 5 225 216 +9
7  Унгарија 8 1 6 162 343 -181
8  Финска 7 0 7 70 541 -471

Резултати[уреди | уреди извор]

Франција 76 - 11 Финска
Полска 35 - 31 Естонија
Италија 39 - 21 Унгарија
Литванија 37 - 36 Летонија
Полска 38 - 36 Франција
Италија 63 - 13 Финска
Литванија 33 - 14 Естонија
Летонија 58 - 24 Унгарија
Франција 31 - 24 Италија
Литванија 46 - 18 Полска
Летонија 108 - 7 Финска
Естонија 64 - 18 Унгарија
Естонија 91 - 1 Финска
Полска 42 - 20 Унгарија
Летонија 38 - 23 Италија
Литванија 48 - 18 Франција
Летонија 45 - 26 Франција
Литванија 79 - 15 Унгарија
Естонија 29 - 22 Италија
Полска 46 - 13 Финска
Полска 43 - 27 Италија
Франција 45 - 19 Унгарија
Литванија 112 - 9 Финска
Естонија 26 - 25 Летонија
Литванија 41 - 27 Италија
Унгарија 45 - 16 Финска
Франција 33 - 31 Естонија
Летонија 43 - 20 Полска
Европски првак 1939.

Литванија

Втора титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]