Европско првенство во кошарка 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
Европско првенство во кошарка 2015
39-то европско првенство во кошарка
Мрежно место
http://www.eurobasket2015.org/
Детали за турнирот
Домаќин
Тимови24 (од 37 федерации)
Сали(во 5 градови)
2013
2017 >
Учесници на ЕвроБаскет 2015.

Европско првенство во кошарка 2015 или Евробаскет 2015 - 39. издание на европското првенство организирано од ФИБА Европа.

Избор за домаќин[уреди | уреди извор]

На 18 декември 2011 година, ФИБА Европа одлучила Украина да го добие правото да биде домаќин на првенството, откако Франција, Хрватска, Германија и Италија ги повлекле нивните понуди.[1] На 19 март 2014 година, организаторот на турнирот Маркијан Лубкивски најавил дека „Евробаскетот 2015“ нема да се одржи Украина поради финансиската и политичка криза и дека првенството ќе биде преместено.[2][3] Но подоцна, ФИБА Европа била принудена да ги негира изјавите дека Украина се откажала од правото на домаќин за „Евробаскет 2015“.[4] На 13 јуни 2014 година, ФИБА Европа официјално најавила дека Украина нема да биде домаќин на првенството.[5] Шеснаесет земји го изразиле почетниот интерес за преместениот настан. Националните федерации биле повикани од ФИБА Европа да дадат официјална понуда за домаќин на првенството или дел од турнирот до 31 јули 2014 година. Веднаш по рокот, ФИБА Европа ги најавила осумте официјалните понуди од можните организатори:[6]

Сите заинтересирани федерации им било обезбеден избор да понудат или една од групите во групната Фаза на турнирот, една од групите и завршницата, или само Нокаут Фазата или целиот турнир. ФИБА Европа официјално ќе ги најави деталите за понудите по 27 август 2014 година.[6] ФИБА одлучила дека „Евробаскетот 2015“ ќе се игра во четири земји: Франција, Германија, Хрватска и Латвија, а завршниот дел (нокаут фазата) во Франција.

Квалификации[уреди | уреди извор]

Квалификувани тимови[уреди | уреди извор]

тим квалификации датум учество последно учество
 Шпанија Домаќин на Светското првенство во 2014 и 3 место на Евробаскет 2013 23 мај 2009 30 2013
 Украина 6 место на Евробаскет 2013 18 декември 2011 (како почетен домаќин) 7 2013
 Естонија Победник од првата фаза на квалификациите за европското првенство во кошарка 2015 1 септември 2013[7] 5 2001
 Франција Победник на Евробаскет 2013 18 септември 2013 37 2013
 Словенија 5 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 12 2013
 Хрватска 4 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 12 2013
 Литванија 3 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 13 2013
 Србија 7 место на Евробаскет 2013 21 септември 2013 12 2013
 Финска вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 13 2013
 Грција вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 25 2013
 Турција вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 22 2013
 Белгија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
 Израел 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
 Латвија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
 Босна и Херцеговина 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
 Грузија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 3 2013
 Чешка 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 4 2013
 Германија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 23 2013
 Холандија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 15 1989
 Полска 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 27 2013
 Македонија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 5 2013
 Италија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 36 2013
 Русија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 12 2013
 Исланд 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 1

Пределиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Најдобрите четири екипи од секоја група напредуваат во нокаут фазата.[8]

     Екипи кои напредуваат во нокаут фазата
     Екипи кои се елиминирани

Група А[уреди | уреди извор]

Домаќин: Монпелје, Франција

Табела ОН Поб. Пор. ДП ПП КР Бод.
 Франција 3 3 0 247 207 +40 6
 Израел 3 2 1 239 225 +14 5
 Полска 3 2 1 216 212 +4 5
 Финска 3 1 2 234 255 -21 4
 Босна и Херцеговина 3 1 2 204 233 -29 4
 Русија 3 0 3 231 239 -8 3
5 септември
15:00
Извештај  Полска 68 – 64  Босна и Херцеговина    Парк арена, Монпелје
Судии: Фернандо Роха Португалија, Ренауд Гелер Белгија, Јургис Лауринавициус Литванија
Четвртини: 16:18, 24:12, 18:23, 10:11
Пое: Вачински 15
Ско: Кулиг 8
Дод: Понитка 6
Пое: Стипановиќ 20
Ско: Милошевиќ 7
Дод: Ренфро 5
5 септември
17:30
Извештај  Израел 76 – 73  Русија    Парк арена, Монпелје
Судии: Матеј Балтаузер Словенија, Синиша Херцег Хрватска, Апостолос Калпакес Шведска
Четвртини: 18:21, 11:18, 21:10, 26:24
Пое: Каспи 21
Ско: Каспи 9
Дод: Охајон 5
Пое: Хвостов, Воронцевич 15
Ско: Воронцевич 13
Дод: Хвостов, Воронцевич 5
5 септември
21:00
Извештај  Франција 97 – 87  Финска    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.407
Судии: Олегс Латисевс Латвија, Спиридон Гонтас Грција, Игор Драгоевиќ Црна Гора
Четвртини: 24:22, 21:15, 23:23, 13:21
Пое: Паркер 23
Ско: Ловерњ, де Коло 7
Дод: де Коло 6
Пое: Вилсон 21
Ско: Марфи 11
Дод: Копонен 7

6 септември
15:00
Извештај  Русија 79 – 82  Полска    Парк арена, Монпелје
Судии: Олегс Латисевс Латвија, Синиша Херцег Хрватска, Антони Синтерниклас Холандија
Четвртини: 22:19, 18:23, 16:18, 23:22
Пое: Зубков 21
Ско: Зубков 7
Дод: Хвостов 5
Пое: Вачињски 23
Ско: Гортат 6
Дод: Слотер 5
6 септември
17:30
Извештај  Финска 66 – 79  Израел    Парк арена, Монпелје
Судии: Фернандо Рока Португалија, Спиридон Гонтас Грција, Ренод Гелер Белгија
Четвртини: 13:25, 18:21, 23:16, 12:17
Пое: Марфи 24
Ско: Марфи 9
Дод: Копонен 5
Пое: Елијаху 22
Ско: Фишер 11
Дод: Елијаху 6
6 септември
21:00
Извештај  Босна и Херцеговина 54 – 81  Франција    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.212
Судии: Матеј Болтаузер Словенија, Апостолос Калпакас Шведска, Јургис Лауринавичијус Литванија
Четвртини: 15:17, 11:20, 10:30, 18:14
Пое: Стипановиќ, Кикановиќ 10
Ско: Албијаниќ 6
Дод: Шутало 4
Пое: Ловерњ, Де Коло 12
Ско: Ловерњ, Де Коло 7
Дод: Дијао 6

7 септември
15:00
Извештај  Финска 81 – 79  Русија    Парк арена, Монпелје
Судии: Матеј Болтаузер Словенија, Игор Драгоевиќ Црна Гора, Јургис Лауринавичијус Литванија
Четвртини: 16:20, 20:18, 27:26, 18:15
Пое: Марфи 19
Ско: Коти, Марфи 7
Дод: Копонен 6
Пое: Фридзон 22
Ско: Воронцевич 11
Дод: Хвостов, Воронцевич 5
7 септември
17:30
Извештај  Израел 84 – 86  Босна и Херцеговина    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 6.288
Судии: Фернандо Роха Португалија, Олегс Латисевс Латвија, Антони Синтерниклас Холандија
Четвртини: 29:16, 16:19, 15:25, 15:15
Пое: Каспи 29
Ско: Фишер 8
Дод: Мекел 7
Пое: Гордиќ 22
Ско: Стипановиќ 18
Дод: Ренфро 8
7 септември
21:00
Извештај  Франција 69 – 66  Полска    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.016
Судии: Спиридон Гонтас Грција, Синиша Херцег Хрватска, Ренауд Гелер Белгија
Четвртини: 14:14, 16:12, 22:21, 17:19
Пое: Паркер 16
Ско: Де Коло 8
Дод: Дијао 5
Пое: Вачињски 18
Ско: Гортат 11
Дод: Кожарек, Слотер 3

9 септември
15:00
Извештај  Босна и Херцеговина  Финска    Парк арена, Монпелје
9 септември
17:30
Извештај  Полска  Израел    Парк арена, Монпелје
9 септември
21:00
Извештај  Русија  Франција    Парк арена, Монпелје

10 септември
15:00
Извештај  Финска  Полска    Парк арена, Монпелје
10 септември
17:30
Извештај  Босна и Херцеговина  Русија    Парк арена, Монпелје
10 септември
21:00
Извештај  Израел  Франција    Парк арена, Монпелје

Group B[уреди | уреди извор]

Venue: Berlin, Germany

FIBA EuroBasket 2015 Group B

5 September 2015
Италија   Турција
Шпанија   Србија
Германија   Исланд
6 September 2015
Исланд   Италија
Србија   Германија
Турција   Шпанија
8 September 2015
Србија   Исланд
Шпанија   Италија
Германија   Турција
9 September 2015
Исланд   Шпанија
Турција   Србија
Италија   Германија
10 September 2015
Турција   Исланд
Германија   Шпанија
Србија   Италија

Group C[уреди | уреди извор]

Venue: Zagreb, Croatia

FIBA EuroBasket 2015 Group C

5 September 2015
Македонија   Грција
Хрватска   Словенија
Грузија   Холандија
6 September 2015
Холандија   Македонија
Словенија   Грузија
Грција   Хрватска
8 September 2015
Словенија   Холандија
Хрватска   Македонија
Грузија   Грција
9 September 2015
Холандија   Хрватска
Грција   Словенија
Македонија   Грузија
10 September 2015
Грција   Холандија
Грузија   Хрватска
Словенија   Македонија

Group D[уреди | уреди извор]

Venue: Riga, Latvia

FIBA EuroBasket 2015 Group D

5 September 2015
Белгија   Латвија
Литванија   Украина
Чешка   Естонија
6 September 2015
Естонија   Белгија
Украина   Чешка
Латвија   Литванија
7 September 2015
Украина   Естонија
Литванија   Белгија
Чешка   Латвија
9 September 2015
Естонија   Литванија
Латвија   Украина
Белгија   Чешка
10 September 2015
Латвија   Естонија
Чешка   Литванија
Украина   Белгија

Knockout stage[уреди | уреди извор]

Bracket[уреди | уреди извор]

FIBA EuroBasket 2015 knockout stage

Round of 16[уреди | уреди извор]

12 September 2015 B2 A3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 C1 D4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 A1 B4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 D2 C3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 B1 A4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 C2 D3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 A2 B3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 D1 C4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Quarterfinals[уреди | уреди извор]

15 September 2015 WEF1 WEF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

15 September 2015 WEF3 WEF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

16 September 2015 WEF5 WEF6    Stade Pierre-Mauroy, Lille

16 September 2015 WEF7 WEF8    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Olympic qualifying playoff games[уреди | уреди извор]

17 September 2015 LQF1 LQF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

18 September 2015 LQF3 LQF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Semifinals[уреди | уреди извор]

17 September 2015 WQF1 WQF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

18 September 2015 WQF3 WQF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Third place game[уреди | уреди извор]

20 September 2015 LSF1 LSF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Final[уреди | уреди извор]

20 September 2015 WSF1 WSF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ukraine to host Eurobasket 2015, Eurosport (18 December 2011)
  2. http://www.sportbusiness.com/sportbusiness-international/ukraine-gives-hosting-rights-eurobasket-2015
  3. Clarification on 'Hosts withdrawal' claims; FIBA Europe, 19 March 2014
  4. http://www.sportbusiness.com/sportbusiness-international/fiba-europe-removes-u-18-event-ukraine-eurobasket-remains-now
  5. „- FIBA Europe“. Архивирано од изворникот на 2014-08-12. Посетено на 2014-08-28.
  6. 6,0 6,1 „- FIBA“. Архивирано од изворникот на 2014-08-12. Посетено на 2014-08-28.
  7. FIBA Europe.com (1-09-2013). „Estona book flight to Ukraine“. Посетено на 2-09-2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
  8. „Schedule“. Архивирано од изворникот на 2014-12-25. Посетено на 2014-12-13.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]