Квалификации за европското првенство во кошарка 2009

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квалификациите за европското првенство во кошарка се одржуваат во септмеври. Европското првенство ќе се одвива во Полска и на него севкупно учествуваат 16 екипи.

Квалификувани[уреди | уреди извор]

Квалификувана како домаќин:

Квалификувани преку Олимписките игри во Пекинг 2008

Квалификувани преку квалификации за Олимписки игри во Пекинг 2008

Квалификувани преку квалификации за европско првенство во кошарка 2009

Квалификациски турнир[уреди | уреди извор]

Квалификациите се одржуваат од 20 август до 20 септември. Има четири групи, од кои една група има пет тима а преостанатите групи по четири тима. Првиот од групите и најдобрите три второпласирани екипи обезбедуваат директно учество на европското првенство. Од останатите екипи, најдобрите шест учествуваат на додатен турнир на кој ќе се добие последниот патник на европското првенство. Последните четири тима ќе играат во турнир за опстанок во А дивизијата.

Групи и резултати[уреди | уреди извор]

Група A Група B Група C група D

 Италија
 Србија
 Бугарија
 Унгарија
 Финска

Македонија Македонија
 Естонија
 Латвија
 Португалија

 Украина
 Турција
 Франција
 Белгија

Израел Израел
 Чешка
 Босна и Херцеговина
 Обединето Кралство

Група A[уреди | уреди извор]

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
 Србија 15 7 1 663 524 +139
 Бугарија 12 4 4 670 639 +31
 Италија 12 4 4 574 590 -16
 Финска 11 3 5 613 655 -42
 Унгарија 10 2 6 552 664 -112
20 август 2008.
 Италија 64 - 78  Србија
 Бугарија 89 - 71  Унгарија
23 август 2008.
 Финска' 68 - 90  Бугарија
 Унгарија 68 - 64  Италија
27 август 2008.
 Италија 88 - 80  Финска
 Србија 94 - 60  Унгарија
30 август 2008.
 Бугарија 81 - 80  Италија
 Финска 80 - 77  Србија
3 септември 2008.
 Унгарија 64 - 79  Финска
 Србија 74 - 64  Бугарија
6 септември 2008.
 Србија 72 - 52  Италија
 Унгарија 87 - 86  Бугарија
10 септември 2008.
 Бугарија 102 - 90  Финска
 Италија 75 - 68  Унгарија
13 септември 2008.
 Унгарија 61 - 89 {СРБ}}
 Финска' 62 - 69  Италија
17 септември 2008.
 Србија 92 - 66  Финска
 Италија 82 - 81  Бугарија
20 септември 2008.
 Бугарија 77–87  Србија
 Финска 88–73  Унгарија

Група B[уреди | уреди извор]

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
Македонија Македонија 10 4 2 495 443 +52
 Латвија 10 4 2 492 446 +46
 Португалија 9 2 3 395 460 -65
 Естонија 6 1 4 434 467 -33
3 септември 2008.
 Латвија 83 - 82 Македонија Македонија
 Португалија 70 - 79  Естонија
6 септември 2008.
 Естонија 81 - 88  Латвија
Македонија Македонија 85 - 48  Португалија
10 септември 2008.
 Естонија 78 - 90 Македонија Македонија
 Латвија 79 - 43  Португалија
13 септември 2008.
 Естонија 54 - 60  Португалија
Македонија Македонија 80 - 78  Латвија
17 септември 2008.
 Латвија 72 - 67  Естонија
 Португалија 81 - 71 Македонија Македонија
20 септември 2008.
 Португалија 93 - 92  Латвија
Македонија Македонија 87 - 75  Естонија

Група C[уреди | уреди извор]

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
 Турција 12 6 0 487 407 +80
 Франција 9 3 3 460 446 +14
 Белгија 8 2 4 403 430 -27
 Украина 7 1 5 417 484 -67
3 септември 2008.
 Турција 86 - 73  Украина
 Франција 82 - 63  Белгија
6 септември 2008.
 Белгија 63 - 78  Турција
 Украина 78 - 77  Франција
10 септември 2008.
 Турција 77 - 65  Франција
 Белгија 72 - 61  Украина
13 септември 2008.
 Украина 64 - 86  Турција
 Белгија 65 - 71  Франција
17 септември 2008.
 Франција 87 - 83  Украина
 Турција 80 - 64  Белгија
20 септември 2008.
 Украина 58–76  Белгија
 Франција 78–80  Турција

Група D[уреди | уреди извор]

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
 Обединето Кралство 10 4 2 504 482 +22
Израел Израел 9 3 3 515 491 -24
 Босна и Херцеговина 9 3 3 465 470 -5
 Чешка 8 2 4 432 473 -41
3 септември 2008.
 Чешка 70 - 56  Босна и Херцеговина
Израел Израел 102 - 92  Обединето Кралство
6 септември 2008.
 Обединето Кралство 77 - 71  Чешка
 Босна и Херцеговина 87 - 68 Израел Израел
10 септември 2008.
 Чешка 91 - 70 Израел Израел
 Обединето Кралство 82 - 74  Босна и Херцеговина
13 септември 2008.
 Босна и Херцеговина 95 - 79  Чешка
 Обединето Кралство 96 - 86 Израел Израел
17 септември 2008.
 Чешка 63 - 67  Обединето Кралство
Израел Израел 88 - 74  Босна и Херцеговина
20 септември 2008.
Израел Израел 98–61  Чешка
 Босна и Херцеговина 89–80  Обединето Кралство

Додатен турнир[уреди | уреди извор]

Турнир за опстанок во А дивизија[уреди | уреди извор]

Тим Бодови Победи Порази ПП ПП Раз
 Чешка 0 0 0 0 0 0
 Естонија 0 0 0 0 0 0
 Унгарија 0 0 0 0 0 0
 Украина 0 0 0 0 0 0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]