Европско првенство во кошарка 1965

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1965 година е 14 Евробаскет организиран од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Советскиот Сојуз од 30 мај до 10 јуни 1965 година.

Арени[уреди | уреди извор]

Москва Тбилиси
Спортски центар Лужинки
Капацитет 15 000
Спортски центар Тбилиси
Капацитет 11 000

Конечнен пласман[уреди | уреди извор]

 1.  СССР
 2.  Југославија
 3.  Полска
 4.  Италија
 5.  Бугарија
 6.  Израел
 7.  Чехословачка
 8.  Грција
 9.  Франција
 10.  Источна Германија
 11.  Шпанија
 12.  Финска
 13.  Романија
 14.  Западна Германија
 15.  Унгарија
 16.  Шведска

Прва рунда

Група А - Москва

 Унгарија  Израел 49-60
 Финска  Романија 61-85
 Источна Германија  Чехословачка 55-73
 СССР  Италија 87-48
 Источна Германија  Финска 51-51 aet. 59-63
 Унгарија  Романија 52-76
 СССР  Израел 88-50
 Италија  Чехословачка 78-69
 Израел  Романија 59-57
 Италија  Финска 59-60
 Унгарија  Источна Германија 55-56
 СССР  Чехословачка 79-74
 Израел  Источна Германија 56-55
 Чехословачка  Финска 68-40
 Италија  Унгарија 66-64
 СССР  Романија 62-60
 Чехословачка  Унгарија 77-53
 Израел  Италија 47-68
 СССР  Финска 89-52
 Романија  Источна Германија 55-59
 Чехословачка  Израел 61-61 aet. 71-69
 Романија  Италија 73-73 aet. 75-81
 СССР  Источна Германија 65-41
 Финска  Унгарија 67-46
 Финска  Израел 51-52
 Романија  Чехословачка 59-90
 Источна Германија  Италија 64-87
 СССР  Унгарија 76-45
Поз. Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Рез.
1.  СССР 7 7 0 546:370 14 +176
2.  Италија 7 5 2 487:466 10 +21
3.  Чехословачка 7 5 2 522:443 10 +79
4.  Израел 7 4 3 395:439 8 -46
5.  Финска 7 3 4 394:458 6 -64
6.  Источна Германија 7 2 5 389:454 4 -65
7.  Романија 7 2 5 477:464 4 +13
8.  Унгарија 7 0 7 364:478 0 -114

Група Б - Тбилиси

 Бугарија  Западна Германија 74-57
 Шведска  Грција 69-71
 Југославија  Франција 80-54
 Полска  Шпанија 82-57
 Шпанија  Западна Германија 86-58
 Бугарија  Шведска 113-56
 Југославија  Грција 76-68
 Полска  Франција 72-53
 Франција  Грција 63-64
 Полска  Западна Германија 92-64
 Шпанија  Шведска 78-74
 Југославија  Бугарија 89-69
 Западна Германија  Шведска 72-49
 Франција  Бугарија 67-70
 Полска  Грција 74-62
 Шпанија  Југославија 65-113
 Полска  Шведска 83-41
 Западна Германија  Југославија 56-115
 Грција  Бугарија 65-59
 Франција  Шпанија 77-90
 Западна Германија  Франција 47-74
 Шведска  Југославија 46-91
 Грција  Шпанија 89-82
 Полска  Бугарија 75-63
 Грција  Западна Германија 81-72
 Шведска  Франција 61-90
 Бугарија  Шпанија 79-56
 Полска  Југославија 69-78
Поз. Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Рез.
1.  Југославија 7 7 0 642:427 14 +215
2.  Полска 7 6 1 547:418 12 +129
3.  Грција 7 5 2 500:495 10 +5
4.  Бугарија 7 4 3 527:465 8 +62
5.  Шпанија 7 3 4 514:572 6 -58
6.  Франција 7 2 5 478:484 4 -6
7.  Западна Германија 7 1 6 426:571 2 -145
8.  Шведска 7 0 7 396:598 0 -202

Места 13 - 16[уреди | уреди извор]

Тим 1 Тим 2 Рез.
 Шведска  Романија 60-86
 Западна Германија  Унгарија 53-52

Места 9 - 12[уреди | уреди извор]

Тим 1 Тим 2 Рез.
 Франција  Финска 52-42
 Шпанија  Источна Германија 69-69 aet. 76-78

Места 5 - 8[уреди | уреди извор]

Тим 1 Тим 2 Рез.
 Бугарија  Чехословачка 77-70
 Грција  Израел 67-69

Места 1 - 4[уреди | уреди извор]

Тим 1 Тим 2 Рез.
 Полска  СССР 61-75
 Југославија  Италија 83-82

Финални резултати[уреди | уреди извор]

Положба Тим 1 Тим 2 Рез.
15-то место  Шведска  Унгарија 66-79
13-то место  Романија  Западна Германија 74-63
11-то место  Финска  Шпанија 58-65
9-то место place  Франција  Источна Германија 66-57
7-мо место  Чехословачка  Грција 116-71
5-то место  Бугарија  Израел 63-51
3-то место  Полска  Италија 86-70
Финале  СССР  Југославија 58-49

Наводи[уреди | уреди извор]