Прејди на содржината

Европско првенство во кошарка 1947

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1947 година е петтиот Евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој Евробаскет зеле учество 14 репрезентации. Домаќин на првенството била Прага, Чехословачка.

Конечен редослед

[уреди | уреди извор]
 1.  СССР
 2.  Чехословачка
 3.  Египет
 4.  Белгија
 5.  Франција
 6.  Полска
 7.  Унгарија
 8.  Бугарија
 9.  Италија
 10.  Романија
 11.  Холандија
 12.  Австрија
 13.  Југославија
 14.  Албанија

Резултати

[уреди | уреди извор]

Прва рунда

[уреди | уреди извор]
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Чехословачка 6 3 0 208 61 +147
2  Полска 5 2 1 108 106 +2
3  Романија 4 1 2 107 157 -50
4  Холандија 3 0 3 84 183 -99
Полска 51 - 32 Романија
Чехословачка 93 - 19 Холандија
Полска 40 - 23 Холандија
Романија 25 - 64 Чехословачка
Холандија 42 - 50 Романија
Чехословачка 51 - 17 Полска
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  СССР 4 2 0 112 44 +68
2  Унгарија 3 1 1 83 89 -6
3  Југославија 2 0 2 38 100 -62
СССР 50 - 11 Југославија
СССР 62 - 33 Унгарија
Југославија 27 - 50 Унгарија
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Франција 4 2 0 167 38 +129
2  Бугарија 3 1 1 88 80 +8
3  Австрија 2 0 2 19 156 -137
Бугарија 56 - 13 Австрија
Франција 100 - 6 Австрија
Франција 67 - 32 Бугарија
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Египет 6 3 0 193 92 +101
2  Белгија 5 2 1 183 78 +105
3  Италија 4 1 2 119 92 +27
4  Албанија 3 0 3 45 278 -233
Италија 60 - 15 Албанија
Белгија 35 - 46 Египет
Белгија 114 - 11 Албанија
Египет 43 - 38 Италија
Албанија 19 - 104 Египет
Италија 21 - 34 Белгија

Полуфинале

[уреди | уреди извор]
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Италија 3 1 1 93 72 +21
2  Холандија 3 1 1 65 66 -1
3  Југославија 3 1 1 65 85 -20
Италија 59 - 33 Југославија
Италија 34 - 39 Холандија
Југославија 32 - 26 Холандија
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Романија 4 2 0 142 42 +100
2  Австрија 3 1 1 67 96 -29
3  Албанија 2 0 2 46 117 -71
Австрија 23 - 69 Романија
Албанија 19 - 73 Романија
Албанија 27 - 44 Австрија
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  СССР 6 3 0 137 74 +63
2  Египет 5 2 1 135 112 +23
3  Полска 4 1 2 78 115 -37
4  Бугарија 3 0 3 89 138 -49
Полска 28 - 52 Египет
СССР 55 - 24 Бугарија
СССР 46 - 32 Египет
Бугарија 27 - 32 Полска
Египет 51 - 38 Бугарија
Полска 18 - 36 СССР
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1  Чехословачка 6 3 0 116 99 +17
2  Белгија 5 2 1 86 85 +1
3  Франција 4 1 2 93 100 -7
4  Унгарија 3 0 3 116 127 -11
Унгарија '48 - 52 Чехословачка
Франција 26 - 27 Белгија
Белгија 30 - 27 Унгарија
Франција 22 - 32 Чехословачка
Унгарија 41 - 45 Франција
Чехословачка 32 - 29 Белгија

Финална рунда

[уреди | уреди извор]

13/14 место:

Југославија 90 - 13 Албанија

11/12 место:

Холандија 54 - 33 Австрија

9/10 место:

Италија 55 - 39 Романија

7/8 место:

Унгарија 59 - 29 Бугарија

5/6 место:

Франција 62 - 29 Полска

3/4 место:

Египет 50 - 48 Белгија

Финале:

СССР 56 - 37 Чехословачка
Европски првак 1947.

Советски Сојуз
Прва титула

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]