Европско првенство во кошарка 1961

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1961 или Евробаскет 1961 е дванаесеттото европско кошаркарско првенство одржано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Белград, од 29 април до 8 мај. Шампион на турнирот бил СССР.[1]

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

 1.  СССР
 2.  Југославија
 3.  Бугарија
 4.  Франција
 5.  Чехословачка
 6.  Унгарија
 7.  Романија
 8.  Белгија
 9.  Полска
 10.  Турција
 11.  Израел
 12.  Источна Германија
 13.  Шпанија
 14.  Финска
 15.  Холандија
 16.  Западна Германија
 17.  Грција
 18.  Шведска
 19.  Англија

Прва фаза[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Match Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
A1  Полска  Англија 47:15 31:19 78:34
A2  Југославија  Грција 36:27 50:30 86:57
A3  Англија  Југославија 18:49 40:73 58:122
A4  Полска  Грција 40:24 37:22 77:46
A5  Грција  Англија 39:25 39:18 78:43
A6  Полска  Југославија 34:38 33:34 67:72
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Југославија 3 3 0 280:182 6 +98
2  Полска 3 2 1 222:152 5 +70
3  Грција 3 1 2 181:206 4 -25
4  Англија 3 0 3 135:278 3 -143

Група B[уреди | уреди извор]

Натпревари Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
B1  Источна Германија  Унгарија 24:40 40:23 64:63
B2  Унгарија  Финска 34:16 31:42 65:58
B3  Источна Германија  Финска 38:27 39:37 77:64
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Источна Германија 2 2 0 141:127 4 +14
2  Унгарија 2 1 1 128:122 3 +6
3  Финска 2 0 2 122:142 2 -20

Група C[уреди | уреди извор]

Натпревари Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
C1  Белгија  СССР 25:39 23:50 48:89
C2  Белгија  Шпанија 41:29 29:38 70:67
C3  Шпанија  СССР 28:46 21:36 49:82
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  СССР 2 2 0 171:97 4 +74
2  Белгија 2 1 1 118:156 3 -38
3  Шпанија 2 0 2 116:152 2 -36

Група D[уреди | уреди извор]

Натпревари Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
D1  Израел  Западна Германија 29:18 41:23 70:41
D2  Западна Германија  Бугарија 23:32 24:38 47:70
D3  Бугарија  Израел 21:27 27:15 48:42
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Бугарија 2 2 0 118:89 4 +29
2  Израел 2 1 1 112:89 3 +23
3  Западна Германија 2 0 2 88:140 2 -52

Група E[уреди | уреди извор]

Натпревари Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
E1  Шведска  Чехословачка 14:29 19:29 33:58
E2  Чехословачка  Турција 37:38 33:39 70:77
E3  Турција  Шведска 30:11 25:29 55:40
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Турција 2 2 0 132:110 4 +22
2  Чехословачка 2 1 1 128:110 3 +18
3  Шведска 2 0 2 73:113 2 -40

Група F[уреди | уреди извор]

Натпревари Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
F1  Франција  Романија 30:37 36:31 66:68
F2  Романија  Холандија 46:32 38:34 84:66
F3  Франција  Холандија 48:20 43:34 91:54
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Романија 2 2 0 152:132 4 +20
2  Франција 2 1 1 157:122 3 +35
3  Холандија 2 0 2 120:175 2 -55

Втора фаза[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

Натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
1/1  Југославија  Источна Германија 34:37 48:36 82:73
1/2  Полска  Унгарија 23:32 20:21 43:53
1/3  СССР  Полска 38:26 29:27 67:53
1/4  Југославија  Белгија 37:33 48:26 85:59
1/5  Источна Германија  СССР 18:39 22:32 40:71
1/6  Белгија  Полска 35:28 31:34 66:62
1/7  Југославија  Унгарија 37:26 35:40 72:66
1/8  Белгија  Источна Германија 36:34 33:29 69:63
1/9  Унгарија  СССР 15:44 16:49 31:93
1/10  Унгарија  Белгија 31:30 28:31 59:61
1/11  Полска  Источна Германија 35:34 47:37 82:71
1/12  Југославија  СССР 33:42 25:33 58:75
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  СССР 5 5 0 395:230 10 +165
2  Југославија 5 4 1 369:340 9 +29
3  Белгија 5 3 2 303:358 8 -55
4  Унгарија 5 1 4 272:333 6 -61
5  Полска 5 1 4 307:329 6 -22
6  Источна Германија 5 1 4 311:367 6 -56

Група 2[уреди | уреди извор]

Натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
2/1  Израел  Чехословачка 30:27 21:37 51:64
2/2  Бугарија  Турција 31:28 29:29 60:57
2/3  Романија  Израел 32:25 30:17 62:42
2/4  Бугарија  Франција 22:42 36:29 58:71
2/5  Турција  Романија 26:26 20:24 46:50
2/6  Франција  Израел 25:14 39:27 64:41
2/7  Бугарија  Чехословачка 35:31 27:29 62:60
2/8  Чехословачка  Романија 30:31 22:24 52:55
2/9  Франција  Турција 40:25 34:32 74:57
2/10  Чехословачка  Франција 27:28 35:38 62:66
2/11  Израел  Турција 28:14 29:36 57:50
2/12  Бугарија  Романија 34:28 29:23 63:51
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Франција 5 4 1 341:286 9 +55
2  Бугарија 5 4 1 291:281 9 +10
3  Романија 5 4 1 286:269 9 +17
4  Чехословачка 5 1 4 308:311 6 -3
5  Турција 5 1 4 287:311 6 -24
6  Израел 5 1 4 233:288 6 -55

Класификациска фаза[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

Натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
1/1  Шведска  Холандија 26:21 21:27 47:48
1/2  Западна Германија  Шведска 28:16 20:27 48:43
1/3  Холандија  Западна Германија 24:21 24:25 48:46
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Холандија 2 2 0 96:93 4 +3
2  Западна Германија 2 1 1 94:91 3 +3
3  Шведска 2 0 2 90:96 2 -6

Група 2[уреди | уреди извор]

Натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
2/1  Финска  Англија 25:16 46:22 71:38
2/2  Грција  Шпанија 17:37 29:36 46:73
2/3  Шпанија  Англија 44:24 55:26 99:50
2/4  Грција  Финска 40:37 31:40 71:77
2/5  Финска  Шпанија 30:57 23:42 53:99
Позиција Тим Натпревари Победи Порази Резултати Бодови Кош разлика
1  Шпанија 3 3 0 271:149 6 +122
2  Финска 3 2 1 201:208 5 -7
3  Грција 3 1 2 195:193 4 +2
4  Англија 3 0 3 131:248 3 -117

13 - 16 место[уреди | уреди извор]

  13–16 место Крајна фаза
13–16 место
             
55
  Финска 79  
  Холандија 72  
 
59
      Шпанија 61
    Финска 60
15 и 16 место
56 58
  Шпанија 62   Холандија  56
  Западна Германија 49     Западна Германија  53
Натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
55  Финска  Холандија 40:35 39:37 79:72
56  Шпанија  Западна Германија 29:23 33:26 62:49
58  Холандија  Западна Германија 27:20 29:33 56:53
59  Шпанија  Финска 36:34 25:26 61:60

17 - 19 место[уреди | уреди извор]

  17–19 место 17–19 место
             
54
  Англија 41  
  Шведска 70  
 
57
      Шведска 47
    Грција 60
19 место
  Грција   Англија  
       
натпревар Тим 1 Тим 2 1 п 2 п ПВ
54  Англија  Шведска 20:27 21:43 41:70
57  Шведска  Грција 24:42 23:18 47:60

Крајна фаза[уреди | уреди извор]

Финале[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Финале
             
64
  Југославија 75  
  Франција 65  
 
71
      Југославија 53
    СССР 60
Трето место
65 70
  СССР 77   Франција  46
  Бугарија 54     Бугарија  55

5 - 8 место[уреди | уреди извор]

 
5–8 место
крајна фаза
5–6 место
             
61
  Унгарија 71  
  Романија 60  
 
69
      Унгарија 48
    Чехословачка 53
7 и 8 место
63 68
  Белгија 65   Романија  71
  Чехословачка 74     Белгија  61

9 - 12 место[уреди | уреди извор]

 
9–12 место
крајна фаза
9–12 место
             
60
  Источна Германија 50  
  Турција 63  
 
67
      Турција 59
    Полска 74
11 - 12 место
62 66
  Полска 74   Источна Германија  80
  Израел 59     Израел  83

Наводи[уреди | уреди извор]