Европско првенство во кошарка 1995

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1995 или Евробаскет 1995 било 29. континентално европско првенство во кошарка. Се одржало во Грција, од 21 јуни до 2 јули. На првенството учествувале 14 тима. Првак станала репрезентацијата на СР Југославија.

Фаза по групи[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Резултати[уреди | уреди извор]

21 јуни
 Германија 82 - 96  Литванија
 Израел 71 - 73  Италија
 Грција 80 - 84 (ОТ)  Југославија
22 јуни
 Италија 68 - 67  Германија
 Грција 73 - 89  Литванија
 Шведска 62 - 87  Израел
23 јуни
 Југославија 70 - 61  Литванија
 Германија 81 - 71  Шведска
 Грција 67 - 61  Италија
24 јуни
 Југославија 87 - 74  Италија
 Израел 78 - 60  Германија
 Грција 86 - 68  Шведска
26 јуни
 Југославија 85 - 58  Шведска
 Грција 59 - 49  Израел
 Литванија 80 - 69  Италија
27 јуни
 Израел 59 - 72  Југославија
 Литванија 96 - 73  Шведска
 Германија 79 - 83  Грција
28 јуни
 Италија 93 - 61  Шведска
 Југославија 92 - 79  Германија
 Литванија 91 - 75  Израел

Табела[уреди | уреди извор]

место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.  Југославија 6 6 0 490:411 12 +79
2.  Литванија 6 5 1 513:442 11 +71
3.  Грција 6 4 2 448:430 10 +18
4.  Италија 6 3 3 438:433 9 +5
5.  Израел 6 2 4 419:417 8 +2
6.  Германија 6 1 5 448:488 7 -20
7.  Шведска 6 0 6 393:528 6 -135

Група B[уреди | уреди извор]

Резултати[уреди | уреди извор]

21 јуни
 Русија 126 - 74  Финска
 Словенија 68 - 89  Франција
 Шпанија 85 - 70  Турција
22 јуни
 Хрватска 91 - 83  Словенија
 Франција 65 - 85  Русија
 Финска 74 - 87  Шпанија
23 јуни
 Турција 81 - 79  Финска
 Шпанија 75 - 86  Франција
 Русија 94 - 100 (ОТ)  Хрватска
24 јуни
 Франција 90 - 76  Турција
 Словенија 82 - 92  Русија
 Хрватска 80 - 70  Шпанија
26 јуни
 Турција 68 - 90  Хрватска
 Финска 81 - 94  Франција
 Шпанија 88 - 85  Словенија
27 јуни
 Словенија 93 - 74  Турција
 Хрватска 92 - 77  Финска
 Русија 78 - 94  Шпанија
28 јуни
 Финска 72 - 94  Словенија
 Турција 93 - 102  Русија
 Франција 72 - 81  Хрватска

Табела[уреди | уреди извор]

место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.  Хрватска 6 6 0 534:464 12 +70
2.  Шпанија 6 4 2 499:473 10 +26
3.  Русија 6 4 2 577:508 10 +69
4.  Франција 6 4 2 496:466 10 +30
5.  Словенија 6 2 4 505:506 8 -1
6.  Турција 6 1 5 462:539 7 -77
7.  Финска 6 0 6 457:574 6 -117

Елиминациски натпревари[уреди | уреди извор]

Финална фаза[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
30 јуни        
  Русија  71
1 јули
  Литванија  82  
  Хрватска  80
30 јуни
    Литванија  90  
  Италија  61
2 јули
  Хрватска  71  
  Југославија  96
30 јуни
    Литванија  90
  Грција  66
1 јули
  Шпанија  64  
  Југославија  60 Трето место
30 јуни
    Грција  52  
  Франција  86   Грција  68
  Југославија  104     Хрватска  73
2 јули


Разигрување за 5 - 8 место[уреди | уреди извор]

  Класификација Пето место
             
1 јули
  Франција 74  
  Шпанија 75  
 
2 јули
      Шпанија 75
    Италија 82
Седмо место
1 јули 2 јули
  Русија 70   Франција  89
  Италија 80     Русија  108

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

 1.  Југославија
 2.  Литванија
 3.  Хрватска
 4.  Грција
 5.  Италија
 6.  Шпанија
 7.  Русија
 8.  Франција
 9.  Израел
 10.  Германија
 11.  Шведска
 12.  Словенија
 13.  Турција
 14.  Финска
Европски првак 1995.

СР Југославија
Шеста титула

Наводи[уреди | уреди извор]