Европско првенство во кошарка 1959

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во кошарка 1959 или Евробаскет 1959 било единаесетто европско кошаркарско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Турција од 21 до 31 мај. Шампион на ова првенство била селекцијата на СССР.

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

Rank Team
 СССР
 Чехословачка
 Франција
4  Унгарија
5  Бугарија
6  Полска
7  Белгија
8  Романија
9  Југославија
10  Италија
11  Израел
12  Турција
13  Финска
14  Источна Германија
15  Шпанија
16  Австрија
17  Иран

Резултати[уреди | уреди извор]

Прва фаза[уреди | уреди извор]

Во оваа фаза имало 17 екипи поделени во четири групи.

Група A[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Чехословачка 3 3 0 260 160 +100 6
 Полска 3 2 1 184 197 -13 5
 Шпанија 3 1 2 177 189 -12 4
 Финска 3 0 3 147 222 -75 3
21 мај
11:30
Финска  57 – 72  Полска   
22 мај
18:00
Чехословачка  85 – 62  Шпанија   
23 мај
18:00
Шпанија  57 – 43  Финска   
24 мај
18:00
Чехословачка  82 – 51  Полска   
25мај
10:00
Чехословачка  93 – 47  Финска   
25 мај
16:30
Полска  61 – 58  Шпанија Пдж 

Група B[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Бугарија 3 2 1 218 208 +10 5
 Белгија 3 2 1 196 187 -9 5
 Југославија 3 2 1 202 202 0 5
 Турција 3 0 3 173 193 -20 3
21 мај
21:30
Белгија  61 – 50  Турција   
22 мај
19:30
Бугарија  80 – 72  Југославија   
23 мај
21:00
Турција  66 – 70  Југославија   
24 мај
16:30
Бугарија  77 – 79  Белгија   
25 мај
18:00
Југославија  60 – 56  Белгија   
25 мај
19:30
Бугарија  62 – 57  Турција   

Група C[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 СССР 4 4 0 316 173 +143 8
 Франција 4 3 1 252 228 +24 7
 Италија 4 2 2 250 233 +17 6
 Израел 4 1 3 145 216 -60 5
 Источна Германија 4 0 4 133 224 -124 4
21 мај
18:00
Италија  74 – 59  Израел   
21 мај
20:30
СССР  80 – 48  Франција   
22 мај
10:00
Источна Германија  37 – 87  СССР   
22 мај
21:00
Франција  77 – 66  Израел   
23 мај
10:00
Израел  79 – 67  Источна Германија   
23 мај
19:30
Франција  50 – 47  Италија   
24 мај
11:30
Италија  85 – 65  Источна Германија   
24 мај
19:30
СССР  90 – 44  Израел  
25 мај
11:30
Франција  77 – 35  Источна Германија   
25 мај
21:00
СССР  59 – 44  Италија   

Group D[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Романија 3 2 1 210 149 +61 6
 Унгарија 3 2 1 254 153 +101 5
 Иран 3 2 1 145 216 -71 4
 Австрија 3 0 3 133 224 -91 3
21 мај
10:00
Унгарија  109 – 48  Иран   
22 мај
11:30
Романија  83 – 48  Австрија   
23 мај
11:30
Австрија  43 – 92  Унгарија   
23 мај
16:30
Иран  48 – 65  Романија   
24 мај
10:00
Австрија  42 – 49  Иран   
25 мај
19:30
Романија  62 – 53  Унгарија   

Класификациска фаза 1[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Југославија 2 2 0 175 119 +119 4
 Источна Германија 2 1 1 122 145 -23 3
 Австрија 2 0 2 108 141 -71 2
26 мај
20:00
Југославија  80 – 58  Австрија   
27 мај
8:30
Источна Германија  61 – 95  Југославија   
28 мај
8:30
Источна Германија  61 – 50  Австрија   

Група 2[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Италија 2 2 0 138 100 +38 4
 Турција 2 1 1 108 123 -15 3
 Шпанија 2 0 2 95 118 -23 2
26 мај
19:30
Турција  53 – 50  Шпанија   
27 мај
17:30
Турција  55 – 73  Италија   
28 мај
11:30
Италија  65 – 45  Шпанија   

Група 3[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Израел 2 2 0 124 98 +26 4
 Финска 2 1 1 124 93 +31 3
 Иран 2 0 2 137 118 -57 2
26 мај
21:00
Израел  56 – 55  Финска   
27 мај
11:30
Иран  37 – 69  Финска   
28 мај
10:00
Израел  68 – 43  Иран   

Класификациска фаза 2[уреди | уреди извор]

Група 1 (9–11 место)[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Југославија 2 2 0 150 130 +20 4
 Италија 2 1 1 151 134 +17 3
 Израел 2 0 2 110 147 -37 2
29 мај
11:30
Италија  76 – 78  Југославија   
30 мај
11:30
Југославија  72 – 54  Израел   
31 мај
10:00
Италија  75 – 56  Израел   

Група 2 (12–14 место)[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Турција 2 2 0 116 110 +6 4
 Финска 2 1 1 117 111 +6 3
 Источна Германија 2 0 2 102 114 +12 2
29 мај
16:00
Турција  54 – 53  Источна Германија   
30 мај
10:00
Источна Германија  49 – 60  Финска   
31 мај
16:30
Турција  62 – 57  Финска   

Група 3 (15–17 место)[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Шпанија 2 2 0 135 75 +60 4
 Австрија 2 1 1 93 113 -20 3
 Иран 2 0 2 91 131 -40 2
29 мај
8:30
Шпанија  64 – 33  Австрија   
30 мај
8:30
Австрија  60 – 49  Иран   
31 мај
8:30
Шпанија  71 – 42  Иран   

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 СССР 3 3 0 213 179 +34 6
 Унгарија 3 2 1 190 177 +13 5
 Бугарија 3 1 2 181 190 -9 4
 Полска 3 0 3 172 210 -38 3
27 мај
16:00
СССР  78 – 59  Полска   
27 мај
20:30
Бугарија  52 – 67  Унгарија   
28 мај
17:30
Унгарија  63 – 56  Полска   
28 мај
20:30
СССР  66 – 60  Бугарија   
29 мај
17:30
Бугарија  69 – 57  Полска   
29 мај
20:30
Унгарија  60 – 69  СССР   

Група 2[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Франција 3 3 0 179 164 +15 6
 Чехословачка 3 2 1 191 160 +31 5
 Белгија 3 1 2 191 218 -27 4
 Романија 3 0 3 187 206 -19 3
27 мај
10:00
Чехословачка  76 – 49  Белгија   
27 мај
19:00
Романија  52 – 61  Франција   
28 мај
16:00
Белгија  63 – 66  Франција   
28 мај
19:00
Романија  59 – 66  Чехословачка   
29 мај
10:00
Романија  76 – 79  Белгија Пдж 
29 мај
19:00
Франција  52 – 49  Чехословачка   

Крајна фаза[уреди | уреди извор]

Група 1 (1–4 место)[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 СССР 3 3 0 240 204 +36 6
 Чехословачка 3 1 2 192 196 -4 4
 Франција 3 1 2 184 199 -15 4
 Унгарија 3 1 2 183 200 -17 4
30 мај
19:00
Франција  60 – 62  Унгарија   
30 мај
20:30
СССР  83 – 72  Чехословачка   
31 мај
18:00
Унгарија  61 – 71  Чехословачка   
31 мај
19:45
СССР  88 – 72  Франција   

Група 2 (5–8 место)[уреди | уреди извор]

тим ОН поб. пор. ДП ПП КР бодови
 Бугарија 3 3 0 194 158 +36 6
 Полска 3 1 2 198 203 -5 5
 Белгија 3 1 2 196 222 -26 4
 Романија 3 1 2 194 199 -5 3
30 мај
16:00
Бугарија  53 – 52  Романија   
30 мај
17:30
Полска  74 – 68  Белгија   
31 мај
11:30
Полска  67 – 66  Романија   
31 мај
15:00
Бугарија  72 – 49  Белгија