Егнатија

Од Википедија — слободната енциклопедија
За римскиот пат со вакво име, погл. Вија Егнација.

Автопат A2 shield

Автопат A2
Егнатија Одос
Εγνατία Οδός
Карта
Протегање на автопатот „Егнатија“
Информации за правецот
Дел од Е90
Должина:670 км
Поважни клучки
Од:Игуменица
До:Бахчеќој (Кипи)
Местоположба
Области:Епир, Егејска Македонија, Тракија
Патна мрежа
Автопатишта во Грција

Егнатија (грчки: Εγνατία Οδός, Егнатија Одос; ознака: А2) — автопат во Грција, дел од Европскиот пат Е90. Се протега во должина од 670 км, од Игуменица на запад до грчко-турската граница кај Бахчеќој (Кипи) на исток. Овој голем изградбен зафат започнал во 1994 и конечно завршил во 2009 г. со вкупна цена на чинење од 5,93 милијарди евра.[1] Со проектот раководело претпријатието „Егнатија одос“ А.Д.

Име[уреди | уреди извор]

Автопатот, инаку познат како А2, е наречен по познатиот римски пат Вија Егнација (на грч. Егнатија Одос) поради приближнот освоаѓање на нивното движње во делницата од Марица до Солун во должина од 360 км. Сепак, стариот римски пат е многу подолг (1 120 км), протегајќи се од Драч во денешна Албанија преку Солун, па сè до Цариград во денешна Турција.

Географија[уреди | уреди извор]

Правецот минува преку планинските предели на Епир и Егејска Македонија како што се венците Пинд и Каракамен (Вермио), што претставувало голем предизвик за градителите. Автопатот има вкупно 76 тунели и 1 650 мостови, напреден систем за надзор, осветлување, сударни ублажувачи и тунелско проветрување.[2]

Автопатот ги има следниве одлики:

Покрај главниот правец, постојат и напречни патишта кои го поврзуваат со другите градови и аеродроми во Егејска Македонија. Иако е завршен во 2009 г., последниот зафат на правецот е направен во 2014 г. со изградбата на последниот мост.[3]

Населени места[уреди | уреди извор]

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од исток кон запад:[4]

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[5]
Округ Излез Населено место Одредишта Се совпаѓа со
Марица
(Еврос)
ГП Бахчеќој (Кипи) - Ипсала D-110 D110 European Road 90 number DE.svg E90 за  Турција граничен премин кон Турција источен крај на А2
43 Саранли (Ардани) GR-EO-51.svg ЕО51 European Road 85 number DE.svg E85 за  Бугарија,  Турција
European Road 90 number DE.svg E90
42 Дедеагач (Александруполи) — Индустриско подрачје
European Road 90 number DE.svg E90
41 Дедеагач (Александруполи)
European Road 90 number DE.svg E90
40 Макри
European Road 90 number DE.svg E90
39 Мести GR-EO-2.svg ЕО2 за Шапчи (Сапес) и Мароња (Маронија)
European Road 90 number DE.svg E90
Родопи 38 Ѓумурџина (Комотини) — Исток GR-EO-2.svg ЕО2
Коридор IX за  Бугарија
European Road 90 number DE.svg E90
37 Ѓумурџина (Комотини) — Запад GR-EO-2.svg ЕО2
European Road 90 number DE.svg E90
36 Јасиќој (Јасмос)
European Road 90 number DE.svg E90
Скеча
(Ксанти)
35 Скеча (Ксанти) — Исток GR-EO-2.svg ЕО2
European Road 90 number DE.svg E90
34 Скеча (Ксанти) — Запад
European Road 90 number DE.svg E90
Кавала 33 Саришабан (Хрисуполи)
European Road 90 number DE.svg E90
32A Караџаќој (Перни)
European Road 90 number DE.svg E90
32 Чинар (Левки) GR-EO-2.svg ЕО2
European Road 90 number DE.svg E90
31 Кавала — Исток GR-EO-12.svg ЕО12 за Драма
European Road 90 number DE.svg E90
30 Стар Чифлик (Палио)
European Road 90 number DE.svg E90
29 Кавала — Запад
European Road 90 number DE.svg E90
28C Правишта (Елевтеруполи)
European Road 90 number DE.svg E90
28B Моштијан (Мустени)
European Road 90 number DE.svg E90
28A ДедебалОрфан (Галипсос - Орфани)
European Road 90 number DE.svg E90
Сер
(Серес)
28 Струма (Стримонас) GR-EO-2.svg ЕО2 GR-EO-59.svg ЕО59 за Сер (Серес), Драма
European Road 90 number DE.svg E90
Солун
(Тесалоники)
27 Аспровалта
European Road 90 number DE.svg E90
26 Рендина
European Road 90 number DE.svg E90
25A Чали (Нимфопетра)
European Road 90 number DE.svg E90
25 Клисели (Профитис) GR-EO-2.svg ЕО2
European Road 90 number DE.svg E90
24 Лагадина (Лагадас) Autokinetodromos A25 number.svg A25 European Road 79 number DE.svg E79 за Сер (Серес),  Бугарија
European Road 90 number DE.svg E90
23B Дервент
European Road 90 number DE.svg E90
23A Старечки Дом (Гирокомио) кај Кучкар (Галини)
European Road 90 number DE.svg E90
23/K4 Лембет (Евкарпија) Autokinetodromos A24 number.svg A24 за Солун (Тесалоники), Нова Мудања (Неја Мудања)
European Road 90 number DE.svg E90
22/K2 Додулари (Дијавата) GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg E86 за Пазар/Ениџе Вардар (Јаница), Воден (Едеса)
European Road 90 number DE.svg E90
21/K1 Гаскарка (Калохори) GR-EO-1β.svg ЕО1β
European Road 90 number DE.svg E90
20 Текелиево (Синдос) — Југ
European Road 90 number DE.svg E90
20A Кулакија (Халастра)
European Road 90 number DE.svg E90
19 Вардар (Аксиос) Autokinetodromos A1 number.svg A1 European Road 75 number DE.svg E75 за  Македонија
European Road 90 number DE.svg E90
18 Нов Малград (Неја Малгара)
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 75 number DE.svg E75
Иматија 17 Клиди Autokinetodromos A1 number.svg A1 European Road 75 number DE.svg E75 за Атина
European Road 90 number DE.svg E90
16 Гида (Александрија)
European Road 90 number DE.svg E90
15 Колура (Кулура)
European Road 90 number DE.svg E90
Меч (Меси) за Негуш (Науса), Вртикоп (Скидра)
предвидено
14 Бер (Верија)
European Road 90 number DE.svg E90
Кожани
(Козани)
13 Хадова (Полимилос)
European Road 90 number DE.svg E90
12 Кожани (Козани) Autokinetodromos A27 number.svg A27 European Road 65 number DE.svg E65 за  Македонија
GR-EO-3.svg ЕО3 European Road 65 number DE.svg E65 за Лариса
European Road 90 number DE.svg E90
11 Коба Оваси (Каламија) GR-EO-20.svg ЕО20
European Road 90 number DE.svg E90
10 Сачишта (Сјатиста) — Исток
European Road 90 number DE.svg E90
9A Сачишта (Сјатиста) — Запад Autokinetodromos A29 number.svg A29 за  Албанија
European Road 90 number DE.svg E90
Гребен
(Гревена)
9 Гребен (Гревена) — Исток GR-EO-15.svg ЕО15
European Road 90 number DE.svg E90
8B Гребен (Гревена) — Запад GR-EO-15.svg ЕО15
European Road 90 number DE.svg E90
8A Венетик (Венетикос) кај Мавран (Мавранеи)
European Road 90 number DE.svg E90
Кипурѓо (Кипурио) Autokinetodromos A3 number.svg A3
предвидено
8 Черешово (Аја Параскеви)
European Road 90 number DE.svg E90
Јанина
(Јоанина)
7 Мечово (Мецово) GR-EO-6.svg ЕО6 European Road 92 number DE.svg E92
European Road 90 number DE.svg E90
6A Менгули (Перистери)Хрисовица
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
6 АрахтосЗагори
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
5A Јанинско Езеро (Памвотида)
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
5 Јанина (Јоанина) GR-EO-5.svg ЕО5 European Road 951 number DE.svg E951
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
4A Рапчишта (Педини) Autokinetodromos A5 number.svg A5 за Арта, Агринио
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
4 Црковишта (Додони) GR-EO-17.svg ЕО17
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
Теспротија 3 Сели – Тирија
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
2 Неохори – Парамитија GR-EO-18.svg ЕО18
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
1A Клобучар (Василикос)
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
1 ИгуменицаЛедежда (Ладохори)
European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92
Игуменица — Пристаниште European Road 90 number DE.svg E90 European Road 92 number DE.svg E92 European Road 55 number DE.svg E55
траект за Крф (Керкира),  Италија граничен премин кон Италија (поморски)
западен крај на A2

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Egnatia Odos. „The Construction of the Egnatia Motorway“. www.egnatia.eu. Архивирано од изворникот на 2018-08-19. Посетено на 18 August 2018.
  2. Main Road Furniture Архивирано на 20 јули 2011 г., Главна тунелска опрема Архивирано на 20 јули 2011 г. (англиски)
  3. „Ολοκληρώθηκε και τυπικά η Εγνατία Οδός“. ypodomes.com. Архивирано од изворникот на 2015-01-24. Посетено на 2021-08-12.
  4. „Aυτοκινητόδρομος (Aftokinitodromos) A2 – Eγνατια Oδóς (Egnatia Odos)“. motorways-exits.com.
  5. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]