Автопат 1 (Грција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Автопат A1 shield

Автопат A1
Информации за правецот
Дел од Е75
Должина:550 км
Поважни клучки
Северен крај:Мачуково
Јужен крај:Атина
Местоположба
Области:Егејска Македонија, Тесалија, Централна Грција, Атика
Поважни градови:Солун, Катерина, Лариса, Ламија, Athens
Патна мрежа
Автопатишта во Грција

Автопат 1 или А1 (грчки: Αυτοκινητόδρομος 1) — магистрала во Грција, втора по големина во земјата. Претставува главна државна сообраќајница во правецот север–југ, поврзувајќи ја престолнината Атина со Тесалија и Егејска Македонија, заклучно со нејзиниот главен град Солун.

Правец[уреди | уреди извор]

Автопатот минува низ копнена Грција. Почнува од булеварот „Кефис“ во Атина, веднаш северно од заливот Фалер, па продолжува север сè до Мачуково (Евзони) на границата со Македонија, каде продолжува како автопатот А1 („Пријателство“). Целиот пат е дел од поголемиот европски пат Е75, а пред промената на патните ознаки, северниот дел од Мачуково до ЕО2 ја носел ознаката E5N. Задачата за одржување и наплата на патиштата во најново време е доделена на приватни претпријатија, како дел од зделката за изградба на Автопатот 5 („Јонија“), Е65, како и заобиколницата на Темпејската Долина.

Делот западно од градскиот центар на Атина оди врз реката Кефис како булевар наречен по неа. Почнувајќи северно од границата Беотија - Фтиотида, па близу до Велестино, патот го следи брегот на Егејското Море. Потоа продолжува на север од Темпејската Долина до клучката со европскиот пат Е90. Потоа оди по делница од 25 км на А2 / Е90 или „Егнатија“ (во правец запад–исток), па продолжува на Вардарската клучка и кон Мачуково на границата со Македонија. Има вкупна должина од 550 км.

Историја[уреди | уреди извор]

1950-ти - 1970-ти[уреди | уреди извор]

Сè до 1973 г. ова бил пат со две ленти кој завршувал кај Катерина. Делницата Атина - Ламија е отворена во август 1962 г. како пат широк 14 м. Делницата Ламија - Лариса е пуштена во октомври 1967 г. со истата ширина. Потегот Лариса - Катерина е пуштен во септември 1959 г. со ширина од 13 м (освен превојот за Темпејската Долина, широк 10 м). Продолжетокот од Катерина до Солун е завршен во септември 1973 г., повторно со ширина од 14 м. Делницата Вардарска клучка - Мачуково (границата) е отворена во јули 1973 г. Делот од Вардарската клучка до Ругуновец е пуштен со ширина од 14 м, а пак потегот Ругуновец - Мачуково (границата) е изграден како автопат.

1980 - денес[уреди | уреди извор]

Со продолжувањето на патот до Солун и границата со Р. Македонија, автопатот добил четири ленти. Доградбата на северниот дел е направена во 1980-тите, а на јужниот на почетокот и во средината на 1990-тите, почнувајќи од патарината кај Ќурка. Во 1995 г патот А1 имал одлики на автопат од Атина до Теба и од Клиди до Солун, додека пак делницата Теба - Клиди останала неодделен пат со ширина од 14 м. Во 1998 г. автопатот добил шест ленти сè до излезот северно од Теба, а четири ленти од Теба до Темпејската Долина, со тоа што неколку делници во западна Мегнезија останале со само 2 ленти. Оттогаш е изградена Лариската заобиколница. Во 2017 г. А1 го задоволува автопатниот стандард по целата негова должина, со две, три или четири (кај Атина) сообраќајни ленти во секоја насока, како и лента за итно запирање.

Последната делница на автопатот е довршена во април 2017 г. Оваа минува низ Темпејската Долина, каде оди низ најголдиот тунел на Балканот, долг 6 км long, како и уште два тунела. Обиколницата околу Атина („Атички пат“) овозможува непопречен тек на сообраќајот кон Пелопонез, поврзувајќи се со пристаништето Патра (преку А8) и Каламата (преку автопатот „Мореја“).

Населени места[уреди | уреди извор]

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од север кон југ:[1]

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[2]
Напомена
      во изградба
      предвидено
Округ Излез Населено место Одредишта Белешки/Совпаѓања
Кукуш
(Килкис)
ГП Мачуково (Евзони) M1-MKD.svg М1 European Road 75 number DE.svg Е75
 Македонија Граничен премин кон Македонија
северен крај на А1
Мачуково (Евзони) GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Ругуновец (Поликастро)
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Ругуновец
Солун
(Тесалоники)
Ватилак (Ватилакос)
предвидено
Каваклиево (Агиос Атанасиос) GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg Е86
European Road 75 number DE.svg Е75
Кулакија (Халастра) — Север
предвидено
19 Вардар (Аксиос) — клучка Autokinetodromos A2 number.svg А2 European Road 90 number DE.svg Е90
European Road 75 number DE.svg Е75
18 Нов Малград (Неја Малгара)
European Road 75 number DE.svg Е75 European Road 90 number DE.svg Е90
Иматија 17 Клиди — клучка Запад: Autokinetodromos A2 number.svg А2 (European Road 90 number DE.svg Е90): Кожани, Бер, Јанина
European Road 75 number DE.svg Е75
Пиерија Либаново (Егинио)
European Road 75 number DE.svg Е75
Нов Ахтопол (Неја Агатуполи)
European Road 75 number DE.svg Е75
Макријалос
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Коринос
Коринос
European Road 75 number DE.svg Е75
Катерина (Катерини) — Север

Вромероскала (Паралија)

Катеринска обиколница

Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-43.svg Вромероскала, Вромери (Калитеја)

European Road 75 number DE.svg Е75
Катерина (Катерини) — Исток GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Тунел „Филип“ (1.095 м) (кон југ) Тунел „Александар“ (1.100 м) (кон север)
Катерина (Катерини) — Југ Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Олимпски Брег (Олимпијаки Акти)
European Road 75 number DE.svg Е75
Ступи (Неја Ефесос) Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-43.svg Нов Ефес (Неја Ефесос), Кондариотиса
European Road 75 number DE.svg Е75
Литохорска Плажа (Паралија Литохору),

Малатрија (Дион)

Малатрија
European Road 75 number DE.svg Е75
Литохоро Запад: Литохоро, Mountain icon (Noun Project).svg пл. Олимп

Исток: Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Плака

European Road 75 number DE.svg Е75
Плака Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Плака
European Road 75 number DE.svg Е75
Лептокарија,

Скотина

GR-EO-1.svg ЕО1

Исток: Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-43.svg Лептокарија, Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-46.svg Скотинска Плажа (Паралија Скотинас)

European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Скотина
тунел „Платамона“ (Т3) (2.700 м) тунел „Платамона“ (Т3) (2.700 м)
Платамона,

Нова Пурлија (Неи Пори)

European Road 75 number DE.svg Е75
Лариса Рапсани
European Road 75 number DE.svg Е75
тунел „Темпи 2“ (Т2) (6.000 м) тунел „Темпи 2“ (Т2) (6.000 м)
тунел „Темпи 1“ (Т1) (2.000 м) тунел „Темпи 1“ (Т1) (2.000 м)
Евангелисмос,

Макрихори

GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Евангелисмос
Лариса 1 GR-EO-1.svg ЕО1 (воедно за Кожани)
European Road 75 number DE.svg Е75
Лариса 2
European Road 75 number DE.svg Е75
Лариса 3 GR-EO-6.svg ЕО6
European Road 75 number DE.svg Е75
Лариса 4 (воедно за Трикала и Кардица) GR-EO-108.svg ЕО108 European Road 92 number DE.svg Е92
European Road 75 number DE.svg Е75
Килелер
European Road 75 number DE.svg Е75 European Road 92 number DE.svg Е92
Мега Монастири
European Road 75 number DE.svg Е75 European Road 92 number DE.svg Е92
Магнезија Велестино
Волос
GR-EO-6.svg ЕО6 European Road 92 number DE.svg Е92
European Road 75 number DE.svg Е75
Аерино GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Микротивес
Волос
Фарсала
GR-EO-30.svg ЕО30
European Road 75 number DE.svg Е75
Алмирос
European Road 75 number DE.svg Е75
Сурпи
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Алмирос
Агии Теодори
European Road 75 number DE.svg Е75
Фтиотида Гардики (Пелазгија)
European Road 75 number DE.svg Е75
Рахес GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Стилида
Каравомилос
European Road 75 number DE.svg Е75
Аја Марина GR-EO-1.svg ЕО1
European Road 75 number DE.svg Е75
Аја Параскеви
European Road 75 number DE.svg Е75
Ламија 1 European Road 65 number DE.svg Е65
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Ламија
Ламија 2 Autokinetodromos A3 number.svg А3
предвидено
Бралос GR-EO-27.svg ЕО27 European Road 65 number DE.svg Е65
European Road 75 number DE.svg Е75
Термопили
European Road 75 number DE.svg Е75
Молос
European Road 75 number DE.svg Е75
Кенурѓо
European Road 75 number DE.svg Е75
Камена Вурла
European Road 75 number DE.svg Е75
Латомио
European Road 75 number DE.svg Е75
Агиос Константинос
European Road 75 number DE.svg Е75
Лонгос
European Road 75 number DE.svg Е75
Аркица
European Road 75 number DE.svg Е75
Ливанатес
European Road 75 number DE.svg Е75
Аталанти
European Road 75 number DE.svg Е75
Трагана
European Road 75 number DE.svg Е75
Малесина
European Road 75 number DE.svg Е75
Мартино
European Road 75 number DE.svg Е75
Беотија Кастро GR-EO-48.svg ЕО48
European Road 75 number DE.svg Е75
33 Акрефнија
European Road 75 number DE.svg Е75
31 Теба — касарна
European Road 75 number DE.svg Е75
Теба
European Road 75 number DE.svg Е75
Теба 2 Autokinetodromos A13 number.svg А13 (идна Атинска заобиколница)
предвидено
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg одмориште Тангара
30 Рицона GR-EO-44.svg ЕО44
European Road 75 number DE.svg Е75
Схиматари GR-EO-44β.svg ЕО44β A1 како приклучок на A11 кон југ
European Road 75 number DE.svg Е75
Халкида — клучка Autokinetodromos A11 number.svg А11
European Road 75 number DE.svg Е75
Инои
European Road 75 number DE.svg Е75
Источна Атика Инофита
European Road 75 number DE.svg Е75
Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-35.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-37.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-47.svg Traffic Sign GR - KOK 2009 - P-31c.svg

одмориште „Сериос“
Малакаса GR-EO-79.svg ЕО79
European Road 75 number DE.svg Е75
Маркопуло
European Road 75 number DE.svg Е75
Капандрити GR-EO-81.svg ЕО81
European Road 75 number DE.svg Е75
Ќурка (Афиднес)
European Road 75 number DE.svg Е75
Агиос Стефанос GR-EO-83.svg ЕО83
European Road 75 number DE.svg Е75
Северна Атина Варибоб (Варибоби)
European Road 75 number DE.svg Е75
Кифисија
European Road 75 number DE.svg Е75
Ликовриси
European Road 75 number DE.svg Е75
Метаморфоси
European Road 75 number DE.svg Е75
Метаморфоси — клучка Autokinetodromos A6 number.svg А6 European Road 94 number DE.svg Е94
European Road 75 number DE.svg Е75
Централна Атина ул. „Анагенисеос“
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Крестенис“
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Вриулон“
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Ахарнон“
European Road 75 number DE.svg Е75
Агии Анаргири
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Лиосион“
European Road 75 number DE.svg Е75
Патисија
European Road 75 number DE.svg Е75
Перистери — Север
European Road 75 number DE.svg Е75
бул. „Константинуполеос“
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Етнарх Макариј“
European Road 75 number DE.svg Е75
Перистери — Југ GR-EO-8.svg ЕО8
European Road 75 number DE.svg Е75
Западна Атина ул. „Јера“
European Road 75 number DE.svg Е75
бул. „Петрос Ралис“
European Road 75 number DE.svg Е75
Пиреј ул. „Ајас Анис“
European Road 75 number DE.svg Е75
ул. „Пиреј“ GR-EO-56.svg ЕО56
European Road 75 number DE.svg Е75
Пиреј European Road 75 number DE.svg Е75 јужен крај на А1

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Автопатишта — Списоци на излези, посет. 29 август 2012 г
  2. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]