Автопат 27 (Грција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Автопат A27 shield

Автопат A27
Карта на А27
Информации за правецот
Должина:78,5 км
Поважни клучки
Северен крај:ГП Негочани кон Македонија
Јужен крај:Кожани, Егејска Македонија
Местоположба
Области:Западна Македонија
Поважни градови:Кожани, Кајлари, Лерин
Патна мрежа
Автопатишта во Грција
A27 на потегот Кајлар - Кожани.

Автопат 27 или А27 (грчки: Αυτοκινητόδρομος 27) — огранок на магистралата А2 („Егнатија“) во Егејска Македонија, Грција. Се протега во должина од 78,5 км, од Кожани преку Кајлари до Лерин и Негочани на границата со Македонија. Во 2015 г. е отворена делницата од Лерин до граничниот премин кон Македонија како магистрален потег, во должина од 14,5 км, при што нејзиниот северен дел е пуштен на 20 мај 2016 г.[1] Потегот од Кајлари до Лерин е автопат предвиден да се надгради во магистрала некаде до 2025 г.

Населени места[уреди | уреди извор]

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од север кон југ:

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[2]
Округ Излез Населено место Одредишта Белешки/Совпаѓања
Лерин
(Флорина)
ГП Негочани (Ники) кон Македонија M5к-MKD.svg European Road 65 number DE.svg Е65
граничен премин кон Македонија  Македонија
северен крај на А27
Долно Клештино - Горно Каленик
(Като Клинес - Ано Калиники)
European Road 65 number DE.svg Е65
Лерин (Флорина) GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg Е86 GR-EO-3.svg ЕО3
European Road 65 number DE.svg Е65
Баница (Веви) — Север GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg Е86 GR-EO-3.svg ЕО3
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Баница (Веви) — Југ GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg Е86 GR-EO-3.svg ЕО3
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Горно Врбени (Ксино Неро)
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Суровичево (Аминдео)
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Островско Езеро (Вегоритида) GR-EO-2.svg ЕО2 European Road 86 number DE.svg Е86 за Воден (Едеса)
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Чалџиево (Филотас)
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Кожани
(Козани)
Биралци (Пердикас)
предвидена надградба European Road 65 number DE.svg Е65
Кајлари (Птолемаида) — Север
European Road 65 number DE.svg Е65
Кајлари (Птолемаида) — Југ GR-EO-3.svg ЕО3
European Road 65 number DE.svg Е65
Врдомици (Пондокоми) GR-EO-3.svg ЕО3
European Road 65 number DE.svg Е65
Кожани (Козани) — клучка Autokinetodromos A2 number.svg А2 European Road 90 number DE.svg Е90 за Јанина (Јоанина), Солун (Тесалоники)
GR-EO-3.svg ЕО3 European Road 65 number DE.svg Е65 за Лариса
јужен крај на А27

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Новости“. „Егнатија Одос“ А.Д. Посетено на 18 јули 2017. (англиски)
  2. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]