Прејди на содржината

Државен пат 2 (Грција)

Координати: 40°45′31″N 22°30′11″E / 40.7587° СГШ; 22.5031° ИГД / 40.7587; 22.5031
Од Википедија — слободната енциклопедија

Државен пат 2 shield

Државен пат 2
ЕО2 кај Воден
Информации за правецот
Должина:630 км
Постоел:23 јули 1963 – денес
Поважни клучки
Западен крај:Смрдеш, албанска граница
Источен крај:Бахчеќој, турска граница
Местоположба
Области:Егејска Македонија, Западна Тракија
Поважни градови:Лерин, Воден, Пазар, Солун, Кавала, Скеча, Ѓумурџина, Дедеагач
Патна мрежа
Државни патишта во Грција

Државен пат 2 или ЕО2 (грчки: Εθνική Οδός 2) — пат во Егејска Македонија и Западна Тракија, Грција. Го поврзува граничниот премин кон Албанија во Смрдеш (Кристалопиги), Костурско со граничниот премин кон Турција во Бахчеќој (Кипи), Дедеагачко. Пуштен е во употреба на 23 јули 1963 г. и денес има вкупна должина од 630 км.

Ова е обичен пат со една лента по правец, без сложени клучки. Делот источно од Солун е заменет со поновиот автопат А2 („Егнатија“). Потегот од албанската граница до Солун е дел од Европскиот пат Е86.

Поважни населени места

[уреди | уреди извор]

Ова се населените места со свои излези на патот, наведени по возен редослед од запад кон исток:

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[1]

Растојанија

[уреди | уреди извор]
Оддал. во км 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(1) Смрдеш 50 117 158 210 280 300 367 419 512 539 582
(2) Лерин 50 67 108 160 230 250 317 369 462 489 532
(3) Воден 117 67 41 93 163 183 250 302 395 422 465
(4) Пазар 158 108 41 52 122 142 209 261 354 381 424
(5) Солун 210 160 93 52 70 90 157 209 302 329 372
(6) Аспровалта 280 230 163 122 70 20 87 139 232 259 302
(7) Ениќој 300 250 183 143 90 20 67 119 212 239 282
(8) Кавала 367 317 250 290 157 87 67 52 145 172 215
(9) Скеча 419 369 302 261 209 139 119 52 93 120 163
(10) Ѓумурџина 512 462 395 354 302 232 212 145 93 27 70
(11) Дедеагач 539 489 422 381 329 259 239 172 120 27 43
(12) Бахчеќој 582 532 465 424 372 302 282 215 163 70 43
  1. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

40°45′31″N 22°30′11″E / 40.7587° СГШ; 22.5031° ИГД / 40.7587; 22.5031