Автопат 25 (Грција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Автопат A25 shield

Автопат A25
Изградба на тунел помеѓу Солун и Драготин
Информации за правецот
Дел од Е79
Должина:96 км
Поважни клучки
Северен крај:Драготин
Јужен крај:Autokinetodromos A2 number.svg Лагадина — клучка
Местоположба
Области:Серско, Солунско
Поважни градови:Сер, Солун
Патна мрежа
Автопатишта во Грција
A25 кај Савек.

Автопат 25 или А25 (грчки: Αυτοκινητόδρομος 25) — автопат во Егејска Македонија, Грција. Го поврзува граничниот премин Драготин кон Пиринска Македонија во Бугарија на север со магистралата А2 („Егнатија“) на југ, завршувајќи во неа северно од Солун. Има должина од 96 км.

Населени места[уреди | уреди извор]

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од север кон југ:[1]

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[2]
Округ Излез Населено место Одредишта Белешки/Совпаѓања
Сер
(Серес)
ГП Драготин (Промахонас) Tabliczka RO A3.svg А3 European Road 79 number DE.svg Е79
 Бугарија Граничен премин кон Бугарија
северен крај на А25
Драготин (Промахонас)
European Road 79 number DE.svg Е79
Рупел (Клиди)
European Road 79 number DE.svg Е79
Ветрен (Нео Петрици) GR-EO-65.svg ЕО65 за Дојран
European Road 79 number DE.svg Е79
Валовишта (Сидирокастро) GR-EO-63.svg ЕО63
European Road 79 number DE.svg Е79
Камарето (Камарото) GR-EO-63.svg ЕО63
European Road 79 number DE.svg Е79
Савек (Вамвакофито)
European Road 79 number DE.svg Е79
Кула (Палеокастро)
European Road 79 number DE.svg Е79
Мелникич (Меленикици)
European Road 79 number DE.svg Е79
Долно Христос (Като Христос) GR-EO-63.svg ЕО63 за Сер
European Road 79 number DE.svg Е79
Каваклија (Левконас) GR-EO-12.svg ЕО12 за Сер
European Road 79 number DE.svg Е79
Ениќој (Проватас)
European Road 79 number DE.svg Е79
Орљак (Стримонико) GR-EO-12.svg ЕО12
European Road 79 number DE.svg Е79
Солун
(Тесалоники)
Лахна (Лаханас)
European Road 79 number DE.svg Е79
Негован (Ксилополи)
European Road 79 number DE.svg Е79
Богородица (Доркада)
European Road 79 number DE.svg Е79
Гвоздово (Асирос)
European Road 79 number DE.svg Е79
Кукуш/Лагадина (Килкис/Лангадас) — клучка GR-EO-65.svg ЕО65 за Кукуш
European Road 79 number DE.svg Е79
Лагадина (Лангадас) Autokinetodromos A2 number.svg А2 European Road 90 number DE.svg Е90 за Солун јужен крај на А25

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Автопатишта — Списоци на излези, посет. 4 септември 2012 г
  2. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]